Hypnose voor training: ik heb het een maand geprobeerd

By | September 8, 2023

AJongen, ik stond elke zaterdag om vijf uur op om herhalingen te kijken Scooby Doo. (De OG-serie! Vertel me niets over de remake!) In een van mijn favoriete afleveringen hypnotiseerde een enge clown Scooby Doo met de woorden: “Pas op voor die mooie gouden munt en je zult doen wat je wordt opgedragen. .” Je bent dapper, en dat is een feit. Jij gaat de high wire act doen.” Daarna probeerde ik hypnose uit op vrienden, liet Tamagotchi’s voor hun ogen bungelen en herhaalde het rijmpje van de enge AF-clown… met… lange… gaten… tussen … elk woord.

Verrassing, verrassing: onze doe-het-zelfversie van hypnose heeft nooit echt gewerkt. En als volwassene had ik nooit gedacht dat ik hypnose voor iets praktisch zou kunnen gebruiken, zoals mijn tijd in de sportschool een beetje bewuster maken. Maar dat is het idee achter de zelfhypnose-app Reveri, mede ontwikkeld en verwoord door psychiater en Stanford University-professor David Spiegel, MD, een van de toonaangevende experts op het gebied van hypnose in de Verenigde Staten.


Experts in dit artikel

  • David Spiegel, MD, directeur van het Center on Stress and Health aan de Stanford University School of Medicine en een van de toonaangevende experts op het gebied van hypnose in de Verenigde Staten
  • Julie Costa, klinisch hypnotherapeut

Reveri (geprijsd voor $ 15 per maand) biedt een breed scala aan hypnose-oefeningen die zijn ontworpen om gebruikers te helpen dingen te doen zoals beter slapen, slechte gewoonten opgeven en intuïtief eten. Ik was nieuwsgierig naar hoe zelfhypnose door middel van oefeningen mijn conditie kon verbeteren, dus in een experiment van een maand maakte ik gebruik van de pre- en post-workoutsessies van de apps, die beweren ‘lichaam en geest af te stemmen voor optimale atletische prestaties. ” en u helpen “succesvolle aspecten van uw routine opnieuw te beleven en gebieden te onderzoeken waarop u zich de volgende keer kunt concentreren.”

Toen ik Reveri begon te gebruiken, zat ik midden in een rigoureus trainingsplan voor boulderen van drie maanden. Voor de onervaren is boulderen een vorm van rotsklimmen die wordt uitgevoerd op “korte” muren (gemiddeld ongeveer 4,5 meter hoog) zonder touw. Deze bewegingsstijl vereist zowel kracht als brute kracht en kan belastend zijn voor het lichaam. De beslissing om een ​​hulpmiddel te gebruiken waarmee ik zowel voor als na de training mijn intenties kon bepalen, leek een slim idee, vooral omdat Dr. Spiegel is een gerespecteerd arts (geen clown).

En dus besloot ik om… heel… slaperig te worden – ik bedoel – ZEER… GEMOTIVEERD… en aan mijn reis van zelfhypnose te beginnen. Hier zijn mijn eerlijke gedachten over hoe het ging.

Wat is zelfhypnose?

Door de jaren heen is hypnose in de populaire cultuur afgeschilderd als een vorm van mindcontrol die mensen van hun vrije wil berooft. Volgens klinisch hypnotherapeut Julie Costa kan deze weergave niet verder van de waarheid zijn. “[Hypnosis] is een hulpmiddel waarmee je je innerlijke weten of onderbewustzijn kunt aanboren om je doelen gemakkelijker te bereiken”, zegt ze. “In de eenvoudigste bewoordingen is hypnose het proces waarbij je in een staat van diepe ontspanning komt. Het is een natuurlijke toestand waar velen van ons meerdere keren per dag in terechtkomen, bijvoorbeeld wanneer we dagdromen.”

“In de eenvoudigste bewoordingen is hypnose het proces waarbij je in een staat van diepe ontspanning komt.” –Julie Costa

Bij zelfhypnose begeleid je jezelf naar deze staat van gefixeerde aandacht door middel van ademwerk, een focuspunt, visualisatie of een andere focustechniek. “Het doel is om het lichaam te ontspannen, zodat je vervolgens je geest kunt ontspannen”, zegt Costa. “Hierdoor kun je je vermogen om kritiek te leveren omzeilen en de deuren naar je onderbewustzijn openen.”

Over Reveri zei dr. Mirror helpt je in de zelfhypnosemodus te komen door je te vragen omhoog te kijken, je ogen te sluiten en diep adem te halen. Vervolgens instrueert hij je om één hand in de lucht te steken, die tijdens de hypnose omhoog blijft terwijl je ‘je onderbewustzijn binnendringt’.

Hoewel het hele proces wat oppervlakkig klinkt, is hypnose gebaseerd op veel gedegen wetenschappelijk onderzoek. In een telefonisch interview zei dr. Spiegel wijst op een onderzoek uit 2017 waarin hij en een team van andere onderzoekers hoog- en laag-hypnotiseerbare mensen in een functionele magnetische resonantie beeldvorming (fMRI) scanner plaatsten. Sommige deelnemers werden voordat ze binnenkwamen in een hypnotische toestand gebracht, andere niet. Zo konden artsen zien wat er in de hersenen van de gehypnotiseerde mensen omging.

Ten eerste, dr. Spiegel en zijn team ontdekten dat de hersenen van mensen onder hypnose minder activiteit vertoonden in de cingulaire cortex, die acute stimuli zoals harde geluiden verwerkt. De hersenen van dezelfde deelnemers vertoonden ook hyperconnectiviteit tussen het uitvoerende controlegebied en de prefrontale cortex, een gevoeligheid die mensen mogelijk in staat zou kunnen stellen de relatie tussen hun lichaam en hun hersenen beter te controleren. Als er bijvoorbeeld pijn wordt waargenomen, kan het onder hypnose mogelijk zijn om te pauzeren voordat u op de pijn reageert.

“Het derde dat gebeurt [in hypnosis] is een scheiding tussen het uitvoerende controlegebied en het achterste deel van deze cingulaire cortex, dat we het ‘standaardmodusnetwerk’ noemen, zegt Dr. Spiegel. Vergelijkbaar met de effecten van mindfulness, stelt deze scheiding je in staat nieuwe mogelijkheden voor je leven en relaties voor te stellen zonder oordeel, zegt Dr. Spiegel.

“Ik beschouw hypnose graag als een soort jeugdpiek waar sommigen van ons geen verbinding meer mee kunnen maken naarmate we ouder worden”, zegt Dr. Spiegel.

De voordelen van pre-workout hypnose

Deze effecten maken hypnose tot een goede oefening vóór elke gerichte activiteit, of het nu gaat om hardlopen, een potje pickleball of een klimsessie. “Het bereiken van een staat van hypnose vóór de training heeft zoveel voordelen”, zegt Costa. “Tijdens hypnose kun je jezelf visualiseren terwijl je traint, de daaruit voortvloeiende voordelen plukt en je gezondheids- en fitnessdoelen bereikt.”

dr. Spiegel zegt dat dit proces je ook in staat stelt je minder te concentreren op de uitkomst van een training en meer op hoe je lichaam zich op elk moment voelt. “Ze leunen niet achterover en gedragen zich niet als de coach die zegt: ‘Oh kom op, je kunt dit!’ Je gaat gewoon met het gevoel je lichaam te laten doen wat het wil”, zegt hij. Het voelt alsof je in een flow-staat terechtkomt of een ‘runner’s high’ bereikt, voegt hij eraan toe.

Mijn ervaring met het proberen van pre-workout hypnosetraining

Ik begon mijn Reveri-reis op een zware trainingsdag. Mijn klimprogramma vereist elke week training door het proberen van problemen (boulderenroutes) met een moeilijkheidsgraad van 9 of 10 – en dat betekent dat ik val. En herfst. En weer vallen. Zelfs met de gigantische bouldermatten beneden om me op te vangen, is het zowel fysiek als mentaal vermoeiend om te blijven struikelen. Dus ik downloadde Reveri en begon met “Prepare for Your Workout”-hypnose.

Een van de geweldige dingen van Reveri is dat elke oefening de mogelijkheid biedt om te communiceren of gewoon naar de oefening te luisteren, wat handig kan zijn als je in het openbaar bent en onder de radar wilt blijven. Omdat ik mijn trainingen in de sportschool zou doen, besloot ik gewoon naar de yogaruimte Dr. naar de spiegel luisteren. Ik zat in een gekruiste houding zoals ik zou doen tijdens het mediteren en Dr. Spiegel telde me in een hypnotische toestand terwijl een hand voor me zweefde.

De hypnose zelf leek op diepe meditatieve toestanden die ik eerder had ervaren tijdens langere mindfulness-sessies, tijdens Yin-yogalessen en tijdens lange hardloopsessies. Mijn lichaam voelde zich opgetogen terwijl mijn gedachten bleven afdwalen en Dr. Spiegel vroeg me om me de bewegingspatronen voor te stellen die ik nodig zou hebben voor een succesvolle toekomstige training. Ik stelde me verschillende klimgrepen voor en hoe ze op mijn hand zouden voelen. Ik stelde me voor dat ik mijn kern moest aanspannen om tegen de muur te blijven. Ik stelde me voor dat ik de laatste, inspannende beweging zou uitvoeren die ik nodig zou hebben om een ​​probleem op te lossen.

Toen ik mijn ogen opende, merkte ik dat mijn focus was verscherpt. Mijn to-do-lijst voor de rest van de dag had niet langer een plek op de eerste rij in mijn hoofd en ik liep naar de klimmuren met een aanwezigheid die ik al heel lang niet meer had gevoeld. Zoals dr. Spiegel zei: ik concentreerde me op elke individuele zet in plaats van me af te vragen of ik de top wel of niet zou halen. Voor alle duidelijkheid: ik viel nog steeds (vele malen!), Maar ik had niet langer het gevoel dat ik tegen de muur op worstelde. Ik pakte gewoon het ene handvat vast, dan het volgende, en nog eens het volgende. Soms heb ik een halte helemaal gemist. Soms kon ik er niet helemaal komen. Soms kon ik het niet volhouden. Naarmate mijn training vorderde, vergeleek ik mijn voortgang echter steeds minder met die van andere ‘betere’ boulderaars.

Toen ik mijn ogen opende, merkte ik dat mijn focus was verscherpt.

Daarna deed ik een ritueel waarbij ik de hypnose doorliep voordat ik aan de warming-up begon. Op sommige dagen geloofde ik echt dat de hypnotische toestand zelf de reden was dat ik me meer in harmonie met mijn lichaam voelde. En bij anderen voelde het alsof ik mijn bedoelingen pas duidelijk had gemaakt voordat ik begon met trainen en de magie echt gebeurde. Hoe dan ook, de ervaring met het toevoegen van Reveri aan mijn routine zorgde ervoor dat ik een diepe duik nam in het ‘waarom’ achter mijn bouldertrainingen.

Ik heb ontdekt dat ik niet klim omdat ik de sterkste persoon in de sportschool wil zijn of omdat ik in kleine plastic greepjes wil kunnen klimmen (stel je dat eens voor). Ik hou gewoon van de beweging zelf, van het maken van berekende beslissingen over waar ik een hand of voet naast moet plaatsen, zodat ik aan de muur kan blijven – al is het maar voor een moment langer. Ik hou ervan als ik mezelf verras en een moeilijke zet lukt, of een probleem ontdek dat op een hele puzzel lijkt zou kunnen kan met voldoende concentratie worden gekraakt.

Met andere woorden, ik heb niet iemand nodig die mij ‘hypnotiseert’ om van mijn tijd in de sportschool te genieten. Ik heb gewoon wat oefening nodig om de hersensmog te helpen opruimen, zodat ik me één simpele waarheid kan herinneren: ik ben hier nu al dol op.


Well+Good-artikelen verwijzen naar wetenschappelijke, betrouwbare, actuele en robuuste onderzoeken om de informatie die we delen te ondersteunen. U kunt ons vertrouwen op uw reis naar welzijn.

  1. Jiang, Heidi et al. “Hersenactiviteit en functionele connectiviteit geassocieerd met hypnose.” Hersenschors (New York, NY: 1991) Deel 27.8 (2017): 4083-4093. doi:10.1093/cercor/bhw220


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *