Hoeveel porties groenten heb ik per dag nodig?

By | September 8, 2023

NBij wie je ook terecht kunt voor gezondheids- en voedingsadvies, bijna alle experts zijn het erover eens dat het belangrijk is om regelmatig voldoende groenten te eten. Uit gegevens van USDA blijkt echter dat slechts 10 procent van de Amerikanen voldoet aan de aanbeveling van de voedingsrichtlijnen van drie porties per dag. Dit betekent dat de meesten van ons waarschijnlijk ook onze dagelijkse behoefte aan vezels, vitamines en mineralen missen.

We hebben twee gezondheidsexperts gevraagd – Vanessa Rissetto, MS, RD, mede-oprichter en CEO van Culina Health, en Will Cole, IFMCP, DNM, DC – om ons te helpen bepalen of we de plank wel of niet slaan als het gaat om groentegerichte maaltijden, en hoe we het verhogen van onze voedselinname een fluitje van een cent kunnen maken.Hoeveel porties groenten per dag adviseren voedingsdeskundigen?

Onze twee experts adviseren om verder te gaan dan de huidige USDA-voedingsrichtlijnen, die vereisen dat we drie porties per dag eten, wat betekent dat de meesten van ons nog steeds ruimte voor verbetering hebben. Cole adviseert de meeste van zijn klanten om zes kopjes per dag te consumeren, terwijl Rissetto waar mogelijk bij elke maaltijd en snack een portie groenten probeert op te nemen. Ze definieert een portie als één kopje gehakte groenten zoals wortels of paprika.

Cole en Rissetto benadrukken ook het belang van het dagelijks eten van een grote verscheidenheid aan groenten. Dit betekent niet dat je elke week acht verschillende soorten in de supermarkt of op de boerenmarkt moet kopen. Je kunt je de ene week gewoon op een paar groenten concentreren en de volgende week prioriteit geven aan de andere.

Risetto zegt dat verschillende groentegroepen verschillende voedingsprofielen bieden, dus het veranderen van je dieet is de beste manier om tot een uitgebalanceerd dieet te komen. “Een gemakkelijke manier om dit te doen is met salade”, zegt ze. Het wekelijks veranderen van uw groenten is een geweldige manier om uw dieet te diversifiëren zonder dat u uw routine hoeft te veranderen of hoeft te gaan lunchen. Bovendien kunt u dezelfde saladeformule behouden en elke week een of twee verschillende groenten toevoegen.

“De vezelrijke groenten zorgen voor een grotere bacteriële diversiteit, en ik ben vooral dol op zwavelrijke groenten zoals spruitjes, uien, knoflook en asperges”, zegt Cole. “Zwavelverbindingen ondersteunen de methylering en de productie van glutathion.” Glutathion is een krachtige antioxidant die beschermt tegen celbeschadiging en zelfs kan helpen de antioxidantvoorraden in het lichaam weer op te bouwen, zegt Cole, terwijl verhoogde methylering beschermt tegen chronische ziekten, vooral kanker, terwijl het verbeteren van het energieniveau toeneemt .

Hoe u uw groenteconsumptie kunt verhogen

Risetto’s favoriete manier om haar groente-inname te verhogen is door gehakte rauwe groenten toe te voegen aan haar maaltijden en snacks, die ze kan combineren met een smakelijke dip zoals hummus of die ze zo kan eten. Cole stelt voor om je inname van gekookte groenten te verhogen, die als bijgerecht of in soepen en stoofschotels kunnen worden geserveerd, en raadt ook aan deze toe te voegen aan smoothies om de spijsvertering te bevorderen.

“Je zult waarschijnlijk een verbeterde spijsvertering ervaren, en dat is erg belangrijk in onze epidemie van darmgezondheidsproblemen”, zegt Cole. “Als we verse producten en ander plantaardig voedsel gaan eten, diversifiëren en versterken we de darmen, wat verstrekkende gevolgen heeft voor ons humeur, onze huid en het verminderen van ontstekingen.”

“Begin laag en langzaam als je inname niet goed is, zodat je microbioom de tijd heeft om zich aan te passen”, zegt Cole. “Sommige van mijn patiënten zeiden zelfs dat ze zich beter voelden als ze meer bewerkte voedingsmiddelen aten, omdat ze probeerden hun vezelinname te snel te verhogen, omdat het verteren van de vezels meer werk vooraf vereiste. U moet uw inname gedurende een paar weken verhogen om u te helpen zich beter te voelen.

De voordelen van het eten van voldoende groenten

Hoewel er nog veel meer factoren zijn waarmee rekening moet worden gehouden, zoals: Het verhogen van uw groenteconsumptie – en de totale voedselconsumptie over de hele linie – biedt een schat aan voordelen, zoals slaapkwaliteit, stress en activiteitsniveaus. Cole zegt dat je ze misschien binnen een paar weken zelfs zult opmerken.

“Je zult waarschijnlijk een verbeterde spijsvertering ervaren, en dat is erg belangrijk in onze epidemie van darmgezondheidsproblemen”, zegt Cole. “Als we verse producten en ander plantaardig voedsel gaan eten, diversifiëren en versterken we de darmen, wat verstrekkende gevolgen heeft voor ons humeur, onze huid en het verminderen van ontstekingen.”

Wanneer we onze consumptie van groenten en ander onbewerkt voedsel verhogen, vervangen we meer geraffineerde of bewerkte voedingsmiddelen die niet zo voedingsrijk zijn. Dit kan leiden tot een verbeterd energieniveau en algehele hogere prestaties. Cole concludeert: “Een gediversifieerde inname van verschillende vitamines, mineralen, antioxidanten en polyfenolen draagt ​​beter bij aan een gezond hart, vermindert het risico op chronische ziekten en kan zelfs je levensverwachting verlengen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *