Hoe zich te ontdoen van kleermotten in wollen kleding

By | September 7, 2023

OMet alles wat je met een oven kunt doen (chocoladekoekjes bakken, groenten roosteren of restjes opwarmen) is het bakken van je trui wel het laatste waar je aan denkt. Maar dat is precies wat Audrey Danser, eigenaar van Salvage Studio in San Francisco, in een Instagram-post suggereert als een ‘snelle tip’ om kleermotten uit wollen stoffen te verwijderen, vooral als ze in kringloopwinkels zijn gekocht. “Ik doe dit uit voorzorg, zodat motten mijn andere kleding opeten”, schrijft ze in haar post.


Niet te verwarren met pantry motten, die zich voeden met menselijke voedselbronnen, hebben kleermotten een voorkeur voor wol en andere “dierlijke materialen zoals bont, zijde, veren, vilt en leer”, zegt ACE-gecertificeerde entomoloog Scot Hodges, vice-president van professionele ontwikkeling en technische diensten bij Arrow Exterminators. Hij voegt eraan toe dat ze graag meeliften met ‘gebruikte kleding, meubels, tapijten en dekens’, en als ze niet worden gecontroleerd, kunnen ze onherstelbare schade aan je kleding veroorzaken. Bovendien weten de meeste mensen vaak pas dat ze er zijn als de daad is verricht. Met een formaat van een centimeter of kleiner blijven mottenlarven vaak onopgemerkt – en “de larven zijn degenen die de schade aanrichten”, zegt Hodges.

Om dit te voorkomen bakt Danser gebruikte wollen stoffen in de oven, ongeacht of er stofetende mottenlarven aanwezig zijn of niet. Als je sceptisch bent – ​​of het nu gaat om de effectiviteit of de veiligheid van de methode – is dat begrijpelijk, als je bedenkt hoe onconventioneel het is. Volgens het Integrated Pest Management Program van de University of California Statewide is dit echter wel het geval Is mogelijk om wollen stof te bakken. In het artikel staat: “Het verwarmen van het besmette artikel in een oven gedurende minstens 30 minuten bij temperaturen boven de 120°F” kan een mogelijke besmetting met kledingmotten in uw huis voorkomen. U zult merken dat het proces ook vrij eenvoudig is.

Hoe wollen stof te bakken om kleermotten te verwijderen

Als je wollen stoffen wilt bakken, is hier de beproefde methode van Danser.

materialen
Koekjes/bakplaat

1. Leg het wollen kledingstuk op een bakplaat.

2. Verwarm de oven voor op de laagst mogelijke temperatuur – idealiter 120℉.

3. Laat het wolstuk maximaal 30 tot 45 minuten in de oven staan.

Een waarschuwing van Danser: Vermijd het bakken van wollen artikelen met plastic onderdelen zoals knopen en ritsen of synthetische materialen. De in San Francisco gevestigde textielexpert Saana Baker herhaalt dit gevoel en voegt eraan toe: “Als het wordt gemengd met polyester of andere niet-wolvezels, kan het hele ding gewoon smelten.” Als u niet zeker bent over de stofinhoud, raadt Baker u aan de oven over te slaan. bakmethode helemaal en kies in plaats daarvan voor een alternatieve methode om potentiële kleermotten te verwijderen.

Alternatieve manieren om kleermotten uit gebruikte wollen stoffen te verwijderen

Was of droog schone wollen stof

Volgens het Integrated Pest Management Program van de Universiteit van Californië over de gehele staat: “Witwassen van geld [woolen items] gedurende 20 tot 30 minuten in water met een temperatuur van minstens 120℉” kan kleermotten en hun larven effectief doden, met het voorbehoud dat “veel wollen artikelen zou niet Wassen in warm water.” Baker is het ermee eens dat je ze het beste kunt wassen bij lage watertemperaturen, en met dat in gedachten moet je overwegen om wollen kledingstukken naar de stomerij te brengen om schade aan de stof te voorkomen.

Koel wollen stof in de vriezer

Als u een wollen kledingstuk niet wilt wassen of stomen, kunt u overwegen het in de vriezer te leggen. Behalve bij hoge temperaturen kunnen kleermotten meestal niet overleven bij lage temperaturen. “Leg het een paar dagen in de vriezer”, zegt Baker. Ze vermeldt ook dat je het artikel in een plastic zak met ritssluiting of ritssluiting moet doen. Anders zal het artikel zelf bevriezen, waardoor de stof mogelijk beschadigd raakt, vooral als het niet aan water wordt blootgesteld.

Dit voorkomt toekomstige kledingmottenplagen

Je hebt misschien al het nodige gedaan om kleermotten te verwijderen, maar dat weerhoudt ze er niet altijd van om weer te verschijnen. Om een ​​toekomstige besmetting met kledingmotten te voorkomen, loont het om voorbereid te zijn. “Een paar keer per jaar grondig schoonmaken en stofzuigen kan nuttig zijn”, zegt Hodges, “en kan in het algemeen de rommel in opslagruimtes zoals kasten en kasten verminderen.” Hij legt uit: “Motten geven de voorkeur aan donkere, ongestoorde ruimtes, dus ze hebben minder plekken om zich te verstoppen, terwijl ze de schuilplaats beschermen tegen wanorde.”

Hij raadt ook aan om kleding regelmatig te wassen of te stomen. “Vuile of versleten kleding is aantrekkelijker voor motten dan schone kleding, ook al voeden ze zich met beide”, zegt hij. Met dit in gedachten wil je misschien kleding buiten het seizoen in bakken of tassen verpakken. Volgens Hodges zijn luchtdichte opties ideaal om kleermotten weg te houden. Mottenballen kunnen de plaag ook afstoten, en hoewel ze effectief zijn, moet u het gebruik ervan vermijden, omdat het insecticide niet geschikt is voor kinderen of huisdieren – en het inademen van hun dampen u ziek kan maken. Overweeg in plaats daarvan cederhout of lavendel, populaire insectenwerende middelen tegen motten, hoewel Baker toegeeft dat de beoordelingen gemengd zijn over hun effectiviteit. Het kan echter geen kwaad om ze uit te proberen – en ze zorgen er op zijn minst voor dat je kast en kleding lekker blijven ruiken.

Iris USA 30-Quart weerbestendige opbergdoos

Iris Usa weerbestendige opbergdoos van 30 liter – $ 25,00

Deze opbergdoos is gemaakt van duurzaam plastic, heeft een afsluitbaar deksel en is verkrijgbaar in acht maten (6,5 tot 103 liter). Volgens een recensent van Amazon is het ook ‘motbestendig’ – iets waar veel anderen het mee eens zijn – waardoor het ideaal is om kleding en beddengoed buiten het seizoen te beschermen tegen ongedierte.

Acmetop cederblokken

Acmetop, cederblokken (15 stuks) – $ 20,00

Je kunt deze cederhouten blokken in de hoek van je kast of in lades plaatsen of met de haken aan een kledingroede hangen. De fabrikant merkt op dat de cederblokken na verloop van tijd hun geur verliezen, maar je kunt deze ‘reactiveren’ door ze met schuurpapier te schuren.

Armor Shell mottenafstotende zakjes (20 stuks)

Armor Shell mottenafstotende zakjes (pak van 20) – $ 26,00

U kunt een paar van deze voorgevulde lavendel- en cederzakjes in uw kast, ladekast of opbergdoosjes plaatsen om vervelende kleermotten af ​​te weren. De set bevat 10 zakjes gedroogde lavendelbloemen en 10 zakjes cederhoutsnippers.

Veelgestelde vragen over kleermotten

Houden motten van schone of vuile kleding?

Volgens ACE-gecertificeerde entomoloog Scot Hodges, vice-president professionele ontwikkeling en technische diensten bij Arrow Exterminators, worden kleermotten doorgaans aangetrokken door vuile of versleten kleding, hoewel hij vermeldt dat ze zich ook voeden met schone kleding.

Hoe komen motten in wollen kleding?

Kleermotten hebben een affiniteit met wol en andere dierlijke materialen, waar ze doorgaans hun eieren leggen. Ze kunnen andere besmette voorwerpen passeren, zoals gebruikte kleding of meubels. Volgens Hodges: “Ze kunnen ook ontstaan ​​door de aanwezigheid van nestmateriaal of karkassen van dieren waarmee ze zich voeden.”

Elimineert het wassen van wol motten?

Door wol te wassen in water van minimaal 120°F kunnen kleermotten effectief worden geëlimineerd. Het wordt echter niet aanbevolen om wollen artikelen in heet water te wassen, omdat dit de stof beschadigt. U kunt echter overwegen om het product chemisch te reinigen, in de vriezer te laten afkoelen of, als het zonder plastic onderdelen of synthetische materialen is gemaakt, in de oven te verwarmen.

Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *