Hoe verjaardagsblues je kunnen beïnvloeden en wat je kunt doen

By | September 18, 2023

CTijd voor de biecht: ik ben een van die ‘verjaardagsmaand’-mensen. Ik hou van de mogelijkheid om mezelf 30 dagen lang te vieren – en elk jaar probeer ik er zeker het beste van te maken. Maar tussen de themafeesten en de tonnen taart sluipt er altijd een kwellende angst en paniek binnen.

Ik heb de neiging om mijn verjaardag te gebruiken als een reflecterende mijlpaal om de balans op te maken van de prestaties van het afgelopen jaar en van wat ik nog steeds hoop te bereiken. In veel opzichten ben ik trots op hoe ver ik ben gekomen. Maar als ik mezelf vergelijk met mijn vrienden die hypotheken en huwelijken hebben, kan ik niet anders dan het gevoel hebben dat ik achterloop. Het feit dat ik een jaar ouder ben (en dus minder tijd heb om de dingen te bereiken die ik wil bereiken) helpt mijn angsten ook niet echt.“Als je ooit de verjaardagsblues of gevoelens van angst of verdriet rond je verjaardag hebt gevoeld, ben je niet de enige”, zegt erkend psycholoog Rachel Larrain Montoni, PhD. Maar waarom gebeurt dit en hoe kun je ermee omgaan terwijl je nog steeds geniet van je verjaardag (of, als je net als ik bent, van je geboortemaand)? Lees verder en ontdek door experts goedgekeurde manieren om uw verjaardag met zelfcompassie en mindfulness te benaderen.

Veelvoorkomende redenen waarom mensen verjaardagsblues krijgen

Er zijn veel mogelijke redenen waarom je verjaardag je misschien niet in de stemming brengt om te feesten. “Omdat verjaardagen een teken of herinnering zijn aan het verstrijken van de tijd, is het niet ongebruikelijk dat we nadenken over ons leven als een verjaardag nadert”, zegt Dr. Montoni. (Wat voor mij zeker het geval is.) Dergelijke reflecties kunnen leiden tot verdriet, frustratie, teleurstelling of verhoogde stress voor degenen onder ons die het gevoel hebben dat we bepaalde doelen missen die we onszelf hebben gesteld of de verwachtingen die we hebben. (of anderen) hebben gedaan, niet hebben vervuld) voor ons leven als onze verjaardag voor de deur staat.” Dit geldt vooral voor mijlpalen zoals de 30e, 40e of 50e verjaardag, die worden gezien als een teken van een belangrijk keerpunt. verschijnen in ons leven.

Voor veel mensen (waaronder ikzelf) is er ook de druk om de ‘perfecte’ verjaardag te hebben. De details zijn voor iedereen anders, maar in mijn ideale scenario stel ik me een prachtig appartement voor, een grote en levendige vriendenkring, de hostingvaardigheden van Ina Garten, een prachtige taart en een stortvloed aan jaloerse reacties als reactie op mijn Instagram Stories . Volgens dr. Montoni wordt versterkt door maatschappelijke verwachtingen en sociale media, waardoor een anderszins vreugdevolle gebeurtenis als een mentale en emotionele last kan voelen.

Negatieve of traumatische gebeurtenissen uit het verleden die verband houden met verjaardagen, zoals een teleurstellend of vergeten verjaardagsfeestje of het verlies van een dierbare rond de verjaardag, kunnen bij sommige mensen ook gevoelens van angst of verdriet veroorzaken. “Voor degenen die zich niet verbonden voelen met vrienden of familie of worstelen met gevoelens van eenzaamheid of isolatie, kunnen gebeurtenissen en mijlpalen zoals verjaardagen of feestdagen deze negatieve gevoelens versterken of verergeren”, voegt Dr. Montoni voegde eraan toe.

Hoe je deze gevoelens kunt accepteren en verwerken

Als je negatieve gevoelens hebt rond je verjaardag, zegt Dr. Volgens Dr. Montoni is de beste manier om met deze gevoelens om te gaan het identificeren van nutteloze of negatieve gedachtepatronen die bijdragen aan je angst. “Als je de tijd neemt om jezelf te monitoren en zowel fysieke sensaties zoals druk op de borst, hartkloppingen of misselijkheid te identificeren, als gedachtepatronen zoals negatieve zelfpraat, ‘zou moeten’ of ‘wat als’, dan zul je leer ze beter kennen. Tekenen en signalen van angst”, zegt ze.

Mindfulness- en aardingsoefeningen zoals diepe ademhaling of korte meditaties die zich richten op je ademhaling en lichaam kunnen ook nuttig zijn. “Hoewel het verleidelijk kan zijn om negatieve of onaangename gevoelens te onderdrukken, te vermijden of te verdoven, is de meest effectieve manier om met negatieve gevoelens om te gaan, onszelf toe te staan ​​ze te voelen en ermee te oefenen”, zegt Dr. Montoni.

Het gebruik van meditatie-apps zoals Calm of Headspace kan extra ondersteuning bieden, maar de sleutel is om je gedachten en gevoelens te observeren zonder te proberen ze te veranderen of er morele waarde aan te hechten. “Door een idee te ontwikkelen van hoe angst zich in ons lichaam manifesteert, kunnen we herkennen wanneer het de aanwezigheid in het moment verstoort en aardingsoefeningen gebruiken om terug te keren naar het heden”, legt Dr. Montoni.

Als het gaat om negatieve zelfpraat, raadt ze aan om negatieve gedachten te herformuleren of te herstructureren door de feiten te controleren (bijvoorbeeld: heb ik bewijs om deze negatieve overtuiging te ondersteunen?) of je gedachten rechtstreeks uit te dagen met alternatieve opties, die neutraler zijn. Als je bijvoorbeeld denkt: ‘Ik ben een totale mislukkeling vergeleken met mijn vriend’, kun je die gedachte tegengaan met iets als: ‘Mijn vriend is geweldig, en ik ook.’

Als meditatie of diepe ademhalingsoefeningen niet jouw ding zijn, kan praten met een therapeut of een vertrouwde vriend ook nuttig zijn bij het omgaan met emoties en zorgen. Als je niet gewend bent om je gevoelens zelfverzekerd te uiten, kan het lastig zijn om je rond je verjaardag open te stellen en je kwetsbaar op te stellen voor vertrouwde mensen, maar het kan wel opluchting, geruststelling en steun geven.

Laat de druk rondom verjaardagen los

Erkend therapeut Roma Williams, LMFT, adviseert om je verjaardag op jezelf te richten en niet op anderen. “Concentreer u op wat u echt wilt doen, zonder u zorgen te maken over camera’s, sociale media of druk van buitenaf.” Neem even de tijd en denk na: wat zou u echt willen doen als niemand keek? Misschien is het meer een nostalgische filmavond thuis dan een uitgebreid diner. Door prioriteit te geven aan activiteiten die een verschil maken Jij Vreugde vergroot je kans op vervulling en het creëren van betekenisvolle herinneringen op je verjaardag.

De druk om perfectie te bereiken komt vaak voort uit de wens om onze omgeving, stressfactoren en ons leven als geheel te beheersen en te voorspellen. “Hoewel het legitiem is om een ​​perfecte viering te willen, riskeren we teleurstelling of mislukking wanneer onze behoefte aan perfectie ons verhindert aanwezig te zijn tijdens de viering of wanneer we niet kunnen omgaan met onzekerheid of veranderingen in plannen”, zegt Dr. Montoni. Concentreer u in plaats daarvan op plezier maken en tijd doorbrengen met uw dierbaren, in plaats van u zorgen te maken over elk detail.

Het is normaal om boos te zijn over een slechte verjaardagservaring in het verleden, maar wees je ervan bewust dat je niet vastloopt in een denkval of cognitieve vervorming, zoals denken dat het ergste zal gebeuren (bijvoorbeeld: er zal niemand verschijnen!). “Als je ervan uitgaat dat het worstcasescenario zich zal voordoen, loop je het risico een self-fulfilling prophecy te creëren door jezelf voor te bereiden op mislukking of teleurstelling”, zegt Dr. Montoni.

“Verjaardagen kunnen een nieuw begin symboliseren, maar het is belangrijk om te onthouden dat één slechte dag of week niet noodzakelijkerwijs de rest van het jaar voorspelt”, voegt Williams toe. Denk in plaats daarvan na over wat eerdere verjaardagen teleurstellend maakte en behandel die specifieke problemen. Als je er bijvoorbeeld een hekel aan hebt om in het middelpunt van de belangstelling te staan ​​en in het verleden de druk hebt gevoeld om grote vieringen te organiseren, wil je dit jaar misschien voor een rustige aangelegenheid kiezen. Aan de andere kant, als je vaak teleurgesteld bent als je de viering aan je vrienden overlaat, neem dan je verantwoordelijkheid en plan iets waar je blij mee bent. Denk na over hoe je het wilt gevoel op je verjaardag en welke activiteiten je zouden helpen je verbonden, op je gemak en geliefd te voelen met anderen. Verwacht niet dat anderen weten wat u wilt zonder uw inbreng, omdat dit vaak tot teleurstelling leidt.

Om dit te doen, praat met je vrienden of geliefden over je ideale verjaardag om er zeker van te zijn dat iedereen op dezelfde pagina zit. “Gebruik ‘ik’-uitspraken om duidelijk uw eerlijke wensen en behoeften met betrekking tot uw verjaardag uit te drukken. “Het is belangrijk om rekening te houden met de verwachtingen van anderen als je specifieke voorkeuren hebt over hoe je het wilt vieren – of niet”, zegt Dr. Montoni.

“Het valt niet te ontkennen dat een negatieve, onaangename of pijnlijke ervaring op je verjaardag frustrerend, teleurstellend of kwetsend kan zijn. “Het is belangrijk om de boosheid over een negatieve of stressvolle verjaardagservaring te valideren en te normaliseren”, zegt Dr. Montoni. Dankbaarheid oefenen en emotieregulatietechnieken gebruiken, zoals: Oefeningen zoals middenrifademhaling om het lichaam te kalmeren, kunnen echter helpen emotioneel ongemak te reguleren en zelfs gevoelens van paniek te verlichten.

Door deze strategieën in uw coping-strategieën op te nemen, kunt u met grotere veerkracht en emotioneel welzijn door uitdagende verjaardagservaringen navigeren. (En hopelijk een extra fluitje van een cent.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *