Hoe u uw relatie met eten kunt verbeteren

TEh, en uitdrukkingen als ‘gezond eten’ en ‘gezonder worden’ roepen waarschijnlijk meteen bepaalde beelden op: veel groenten in een winkelwagentje, koekjes in de prullenbak gooien, een lidmaatschap van een sportschool nemen, je snapt het wel. Meer specifiek lijkt onze samenleving ‘gezondheid’ te associëren met het algemene gezegde ‘minder eten en meer bewegen’, ongeacht iemands gezondheidsgeschiedenis, gedrag, capaciteiten en andere factoren.

Voor alle duidelijkheid: de stappen die in (de meeste) afbeeldingen worden weergegeven, zijn niet per definitie ‘fout’ of ‘slecht’. Als je van veel groenten houdt, koop ze dan! Als je je lichaam meer wilt bewegen en de sportschool goed bij je past, ga er dan voor!


Experts in dit artikel

  • Breese Annable, PsyD, CEDS-S, Breese Annable, PsyD, CEDS-S, is een therapeut die gespecialiseerd is in eetstoornissen.
  • Gabriella Giachin, LMSW, therapeut bij het New York City Psychotherapy Collective
  • Kerry Heath, LPC-S, NCC
  • Meredith Nisbet, LMFT, Meredith Nisbet, LMFT, is een erkende huwelijks- en gezinstherapeut bij Eating Recovery Center en Pathlight Behavior Health.
  • Rachel Trotta, NASM-gecertificeerde personal trainer, gespecialiseerd in fitness voor vrouwen, pre-/postnatale training, voeding en therapeutische oefeningen

Het probleem ligt echter in de manier waarop deze berichten vaak worden besproken en verborgen. Voorbeelden: het moraliseren van het voedsel dat iemand eet en het bestempelen als ‘goed’ of ‘slecht’, en het op de markt brengen van gevaarlijke diëten als onschadelijke ‘veranderingen in levensstijl’ of ‘wellnessregimes’.

Gabriella Giachin, LMSW, therapeut bij het New York City Psychotherapy Collective, wijst op de opmerkelijke omvang van de potentiële schade. “Het gevaar hier is vergelijkbaar met de gevaren van de dieetcultuur als geheel”, zegt Giachin. “Hoe je het ook noemt – een dieet, een levensstijl, een reiniging, wat dan ook – het is nog steeds een manier om te controleren wat je eet, om de manier waarop je eruit ziet te veranderen in plaats van jezelf. lichamen of de verwachtingen van de samenleving en/of culturele verwachtingen moeten we er op een bepaalde manier uitzien.”

Aangezien eetstoornissen de op een na dodelijkste geestesziekte zijn, moet deze verkapte manier om restrictieve eetgewoonten onder controle te houden zeer serieus worden genomen. “Veel platforms die zichzelf op de markt brengen als ‘veranderingen in levensstijl’ gaan eigenlijk over het monitoren van wat je eet, het beperken van de calorie-inname en sporten om calorieën te verbranden”, zegt Giachin.

Als het echter uw doel is om uw relatie met voedsel en/of een deel van uw lichaamsfuncties te verbeteren – om uzelf meer energie te geven, om meer vitamine C in uw lichaam te introduceren om ziekten af ​​te weren, zoiets – is het zeker de moeite waard om te overwegen voedingsmiddelen die u kunnen helpen daar te komen (terwijl u ook eet wat u wilt). Experts leggen uit hoe je dit veilig en gezond kunt doen.

Tips om je relatie met eten te verbeteren, volgens experts op het gebied van voeding en geestelijke gezondheid

Denk kritisch na over uw intenties en doelen

Wees eerst nieuwsgierig. Is je doel gebaseerd op uiterlijk? Misschien is gewichtsverlies je onbewuste of secundaire doel, maar het is er nog steeds op de achtergrond – en het helpt niet. “Als u bijvoorbeeld schoon begint te eten als een gezonde levensstijlverandering, maar uw echte motief gewichtsverlies is, moet u eerlijk tegen uzelf zijn dat uw doelen niet op één lijn liggen”, zegt Rachel Trotta, NASM, een gecertificeerde persoonstrainer. Ze waarschuwt ervoor om niet naar doelen te streven die ervoor zorgen dat u of uw leven zich beperkt, rigide, isolerend, streng, onhoudbaar of belastend voelt.

Andere deskundigen zijn het erover eens dat elk gesprek over gewichtsverlies een waarschuwingssignaal is. “De eerste stap is het erkennen dat, ongeacht branding en marketing, als het doel van een ‘verandering van levensstijl’ gewichtsverlies is, het een dieet is”, zegt Breese Annable, PsyD, CEDS-S, psycholoog en eigenaar van Living Balance Psychotherapie. Ze moedigt je aan om jezelf af te vragen wie er baat heeft bij jouw angst voor vet of gewichtstoename. (Opmerking: het gaat niet om u of uw gezondheid!)

“De eerste stap is het erkennen dat, ongeacht branding en marketing, als het doel van een ‘verandering van levensstijl’ gewichtsverlies is, het een dieet is.”
—Breese Annable, PsyD, CEDS-S

Bovendien is het belangrijk op te merken dat dit niet het geval is bij een dieetcultuurmentaliteit Alleen over gewicht en uiterlijk. Het gaat ook over moraliteit, die ten onrechte wordt geassocieerd met zaken als het eten van groenten, dagelijks sporten en dergelijke.

Hoor iets jouw Het lichaam – nee, niet de lichamen van andere mensen – vertelt je dat het het nodig heeft

Over het algemeen (en dit geldt misschien niet voor mensen van wie de hongersignalen niet helemaal kloppen) zijn lichamen gemaakt om je te vertellen wat ze nodig hebben. “Er bestaat geen one-size-fits-all oplossing als het gaat om wat ieder mens nodig heeft om een ​​gezond, duurzaam leven te leiden”, zegt Lena Suarez-Angelino, LCSW, therapeut bij Choose Therapy. “Iedereen is anders en het is belangrijk om rekening te houden met hun genetica, omgeving, toegang tot voedzaam voedsel, enz.”

Misschien heeft je lichaam na het eten nog steeds honger, ook al zit je partner vol. Eet meer, het is oké! Wat u elke dag nodig heeft, hangt af van uw activiteitenniveau, de hoeveelheid slaap die u krijgt en een aantal andere factoren. Ook hier gelden uw wensen en niet alleen uw behoeften. Misschien heb jij zin in muntchocolade-ijs, heeft een van je vrienden zin in aardbeienijs en heeft je andere vriend zin in een bolletje pindakaasijs. Alles is goed.

Overweeg een zacht dieet

Zacht eten is de tiende en laatste stap van intuïtief eten, een raamwerk dat zich richt op het voldoen aan de fysieke en emotionele behoeften van uw lichaam zonder ‘inbreng’ van buitenaf, zoals de dieetcultuur. Het gaat om het toevoegen van voedsel dat je lichaam die dag misschien niet heeft opgenomen, en niet om het elimineren van voedsel dat als ‘slecht’ wordt bestempeld. Het is de moeite waard om het eens te proberen als je kunt eten wat je wilt, hoeveel je wilt, zonder schuldgevoel, en je kunt afstemmen op je gevoelens van honger en volheid.

Hier is een voorbeeld van een zacht dieet: Je hebt zin om pasta te eten als avondeten, maar je realiseert je dat je die dag geen groenten hebt gegeten. In plaats van de pasta over te slaan voor een salade, kun je een volvette dressing aan de salade toevoegen om een ​​aantal van de vitamines binnen te krijgen die de werking van het immuunsysteem verbeteren, geheugenproblemen voorkomen, het gezichtsvermogen verbeteren en meer. Als je een tekort aan energie hebt, kun je ook een broodje of een ander koolhydraat aan je maaltijd toevoegen.

Pak elk zwart-witdenken aan

De ‘regel’ van ‘minder dessert eten’ klinkt in eerste instantie onschuldiger en ‘gezonder’ dan ‘geen dessert eten’. De onderliggende boodschap is echter dezelfde: dessert is slecht. Het moet indien mogelijk worden vermeden.

Met andere woorden: het denkpatroon is nog steeds gebaseerd op starheid. “De zin [‘lifestyle change’] zelf creëert een tweedeling over hoe we ons leven wel of niet zouden moeten leiden, hoe ons lichaam er wel of niet uit zou moeten zien, en welke soorten voedsel en lichaamsbeweging we wel of niet zouden moeten eten of doen”, zegt Meredith Nisbet, LMFT, therapeut bij Eetherstelcentrum en Pathlight Behavioral Health. “Deze dichotomie versterkt het zwart-witdenken en leidt tot psychologische inflexibiliteit.”

Deze rigiditeit en inflexibiliteit kunnen leiden tot en zijn een symptoom van een eetstoornis. Omarm in plaats daarvan zelfcompassie en intuïtieve eetgewoonten voor echte gezondheid en geluk.

Vergeet andere aspecten van uw gezondheid niet

Gezondheid gaat over meer dan alleen voeding en beweging. Je moet ook de impact op je geestelijke gezondheid in de gaten houden. Trotta noemt als voorbeeld de ontwikkeling van gezonde coping-strategieën voor stressvolle tijden en andere gewoonten die “niet noodzakelijkerwijs gepaard gaan met vermindering”, die “op de lange termijn kunnen worden geïntegreerd in een volledig, bevredigend en gezond leven.”

Met dat in gedachten schreef anti-dieetvoedingsdeskundige Christine Byrne, RD, een week lang een krachtige nieuwsbrief met de titel: “Is het echt ‘wellness’ als je je er slecht door voelt?” Dat is een geweldig punt. Terwijl u ernaar streeft uw lichamelijke gezondheid te verbeteren, mag u de impact die dit kan hebben op uw geestelijke gezondheid niet negeren, zowel op cognitief niveau als op uw humeur.

“Er bestaat geen one-size-fits-all oplossing als het gaat om wat ieder mens nodig heeft voor een gezond en duurzaam leven. Iedereen is anders en het is belangrijk om rekening te houden met hun genetica, omgeving, toegang tot voedzaam voedsel, enz.”
–Lena Suarez-Angelino, LCSW

Pleit voor meer van dit soort gesprekken, vooral op scholen

Als u er klaar voor bent, praat er dan breder over, waar en wanneer u maar kunt. “Ik denk dat de oplossing te maken heeft met scholen, grote beleidsveranderingen en gezondheids- en welzijnseducatie”, zegt Giachin. Ze houdt persoonlijk van het Health at Every Size-raamwerk en moedigt scholen aan om ouders en leerlingen voor te lichten over de gevaren van beperkend eten en taal uit te lokken, en om te stoppen met het afwegen en praten over ‘goed versus slecht voedsel’ in gezondheidslessen. Als je een geïnteresseerde ouder of onderwijzer bent, noemt ze Be Real USA, een groep die een curriculum voor lichaamsvertrouwen heeft ontwikkeld.

Trouwens, als het gaat om de huidige discussie over injecties en operaties voor gewichtsverlies – zowel bij kinderen als volwassenen – maakt een andere deskundige een goed punt: “Als wij als samenleving bereid zijn onze kinderen medicijnen te geven in naam en We moeten goed naar onszelf en onze waarden kijken”, zegt Kerry Heath, LPC-S, NCC, CEDS-S, een therapeut bij Choose Therapy.

Maak contact met mensen die jouw waarden delen

Ondanks de prevalentie van de dieetcultuur in onze samenleving, jij kunnen Zoek mensen en groepen die het met deze ideeën eens zijn en u willen helpen door deze moeilijke situatie te navigeren. “Het kan ongelooflijk nuttig zijn om contact te maken met andere mensen die ook het idee in twijfel trekken en verwerpen dat ze moeten afvallen om waardig of gezond te zijn”, zegt Dr. Annabel. “Het voelen van steun en gemeenschap kan ongelooflijk belangrijk zijn om jezelf en je lichaam radicaal te accepteren zoals je bent.”


Well+Good-artikelen verwijzen naar wetenschappelijke, betrouwbare, actuele en robuuste onderzoeken om de informatie die we delen te ondersteunen. U kunt ons vertrouwen op uw reis naar welzijn.

  1. Grau, Antoni et al. “Cognitieve stoornissen bij patiënten met eetstoornissen op de korte en lange termijn: een case-control onderzoek.” Neuropsychiatrische ziekten en behandeling Deel 15 1329-1341. 21 mei. 2019, doi:10.2147/NDT.S199927


Leave a Comment