Hoe u een generatiedieettrauma kunt stoppen

By | September 18, 2023

HHet horen van het woord ‘trauma’ kan intens aanvoelen als je niets voelt.zo slecht‘ gebeurde in je kindertijd. Generatietrauma verwijst echter naar een reeks gedragingen of ideeën over de wereld die aan u zijn doorgegeven door de familie of generaties vóór u. In het bijzonder kunnen mensen met een generatietrauma op het gebied van voeding last hebben van een slecht lichaamsbeeld, chronisch diëten, eetstoornissen en mogelijk een eetstoornis.

Misschien herinnert u zich een bepaalde leeftijd waarop u zich meer bewust werd van uw lichaam, uw dieet en de manier waarop anderen naar u keken. Hoewel dit een normaal onderdeel van de ontwikkeling is, kan het schadelijk zijn als het veel stress en angst veroorzaakt en je vanaf jonge leeftijd een actieve rol begint te spelen in het veranderen van je lichaam.


Experts in dit artikel

  • Caroline Young, MS, RD, RYT
  • Dani Lebovitz, MS, RDN
  • Emily Settler, RD, LD
  • Kelsey Kunik, RDN
  • Rabiya Bower, MHSc, RDN

Hoe een generatiedieettrauma begint

Laten we dit eens bekijken door de lens van uw relatie met eten. Denk eens terug aan je kindertijd: je at als je honger had; Je stopte toen je vol zat. Op een gegeven moment kreeg je het bericht dat voedingsmiddelen beperkt, geportioneerd of geteld moesten worden. Je had deze memo rechtstreeks van een familielid kunnen krijgen die je het gevoel gaf dat je niet al het voedsel mocht eten. Aan de andere kant had het indirect gecommuniceerd kunnen worden door te observeren dat een familielid zichzelf niet toestond al het voedsel te eten.

Of het nu subtiel of pijnlijk voor de hand liggend is, dit is hoe generatie-dieettrauma werkt, volgens Rabiya Bower, MHSc, RDN, die generatie-dieettrauma van haar moeder erfde. “Mijn moeder kampt al zo lang ik me kan herinneren met overgewicht”, zegt ze. ‘Ze klaagde voortdurend over hoe dik en ongelukkig ze was.’ Als volwassene besef ik dat dat zo triest is. Ik lijk precies op mijn moeder!”

Bower stelt dat ze deze cyclus in haar eigen gezin wil doorbreken: “Nadat ik mijn eigen dochter kreeg, wist ik dat ik het beter wilde doen”, zegt ze. “Ik ben kort na haar geboorte overgestapt op anti-dieetvoeding. We praten bij mij thuis niet negatief over ons lichaam en ik moest mijn moeder verschillende keren herinneren aan haar body-shaming-taal in het bijzijn van mijn kinderen.”

Hoe vaak komt generatied dieettrauma voor?

De veel voorkomende zinsnede bij ouders: ‘Uw kinderen kijken altijd toe’, benadrukt hoe onze kinderen leren van onze houding en ons gedrag met betrekking tot eten. We hebben nu onderzoek dat verbanden legt tussen de eetgewoonten van moeders en de houding van kinderen ten opzichte van voedsel, zelfs in de kindertijd!

Gracieus gevoed intuïtief eten Voedingsdeskundige Kelsey Kunik, RDN, breidt dit idee uit: “Vanaf jonge leeftijd leren we hoe we in de wereld moeten zijn, wat belangrijk is en waar we prioriteit aan moeten geven terwijl we naar de volwassenen om ons heen kijken. levens die te maken hebben met diëten en eetstoornissen laten ons vanaf jonge leeftijd zien dat het de bedoeling is dat ons lichaam onder controle wordt gehouden, dat voedsel gevreesd moet worden, en dat onze instincten en instincten gevolgd moeten worden. Voorkeuren mogen niet worden vertrouwd. ”

Hoeveel van ons worstelen hiermee? De statistieken zullen je misschien verrassen. “Volgens deze recensie is 2023 in Tijdschrift van de American Medical Association Pediatrics“Eén op de vijf kinderen wereldwijd vertoont tekenen van een eetstoornis”, zegt Dani Lebovitz, MS, RDN, expert op het gebied van kindervoeding en lichaamspositiviteit in Franklin, Tennessee. “Vergelijkbare resultaten komen uit een ander onderzoek uit 2010 naar voren GeslachtsrollenKinderen vanaf drie jaar hebben al een voorkeur voor dunheid. Nu meer dan ooit is het belangrijk dat we het gesprek over eten en lichaam met onze kinderen veranderen.”

Wat zijn de tekenen van een generatietrauma op het gebied van dieet?

Als je je afvraagt ​​of je al generaties dieettrauma hebt meegemaakt, zegt Emily Settler, RD, LD van Intuitive Eating Made Simple dat je jezelf deze vragen moet stellen: hun antwoorden kunnen behoorlijk onthullend zijn.

  • Voel jij je het eten waardig?
  • Voelt u zich schuldig of schaamt u zich als u bepaalde voedingsmiddelen eet?
  • Heb jij het gevoel dat je mag eten en genieten van alle soorten voedsel?

Als u worstelt met een chronisch dieet en restricties, ontevredenheid over uw lichaam, een laag zelfbeeld of emotionele problemen rond voedsel, ondervindt u mogelijk de gevolgen van generatief dieettrauma. Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen op elke leeftijd kunnen voorkomen en van persoon tot persoon verschillend kunnen lijken.

Doorbreek de cyclus

Het overwinnen van generatietrauma door diëten verwijst naar het proces van het overwinnen van de negatieve effecten die diëten en eetstoornissen kunnen hebben op individuen en hun families, over generaties heen. Dieettrauma is de emotionele en psychologische stress die wordt veroorzaakt door restrictieve diëten, body shaming, gewichtsstigma en ongezonde relaties met voedsel en lichaamsbeeld.

Het overwinnen van generatietrauma door diëten vereist het herkennen en uitdagen van deze schadelijke patronen, het aanmoedigen van een positieve en inclusieve benadering van voeding en lichaamsbeeld, het aanmoedigen van lichaamsacceptatie en het aannemen van intuïtieve eetprincipes. Terwijl u aan deze transitie begint, is het een veel voorkomende uitdaging om duidelijk met de mensen om u heen te communiceren over uw triggers en wat zij kunnen doen om u in de toekomst op een andere manier te ondersteunen.

“Een van de grootste uitdagingen die ik zie, is wanneer familieleden of vrienden zich ongemakkelijk of zelfs boos voelen over de veranderende benadering van zelfzorg door de cliënt en de afwijzing van de dieetcultuur. “Soms kan iemands reis zonder dieet ervoor zorgen dat hij zich vervreemd voelt van bepaalde mensen in zijn leven omdat hij of zij voornamelijk op dieet was, wat ertoe kan leiden dat relaties eindigen of veranderen”, legt Caroline Young, MS, RD, RYT, eigenaar van Whole uit. Zelfvoeding.

Vind steun

Om de cyclus binnen uw eigen gezin te doorbreken, moet u wellicht eerst uw eigen genezing tot stand brengen. Als u uw eettrauma wilt genezen, profiteer dan van de steun van therapeuten, voedingsdeskundigen en andere medische professionals die gespecialiseerd zijn in eetstoornissen en genezing van het lichaamsbeeld.

“De meest effectieve hulpmiddelen voor het genezen van generatietrauma’s zijn onderdelenwerk en waardenwerk. Ik leid cliënten door een proces waarbij ze het eerste moment in hun leven identificeren waarop ze de boodschap van hun ouders of verzorgers ontvangen dat hun lichaam een ​​probleem is dat moet worden opgelost of dat ze hun dieet nauwlettend onder controle moeten houden, zegt Young.

Als u uw verhaal eenmaal begrijpt, heeft u een unieke aanpak nodig om de cyclus met uw kinderen te doorbreken. “Ouders die er klaar voor zijn om generatietrauma’s op het gebied van voeding te overwinnen, kunnen beginnen met het veranderen van hun voedingsgewoonten en voedselomgeving, zodat hun kinderen hun hele leven een gezonde relatie met voedsel en hun lichaam kunnen hebben”, aldus Lebovitz. Als ouder is het nooit te laat om de cyclus te doorbreken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *