Hoe u de darmgezondheid kunt herstellen na het drinken van alcohol

By | September 19, 2023

IHet is geen geheim dat overmatig alcoholgebruik schadelijk kan zijn voor uw welzijn op de lange termijn. Studies tonen echter aan dat zelfs matige alcoholconsumptie – zoals een glas wijn en/of margarita – ook aanzienlijke kortetermijneffecten kan hebben op uw lichaam (met name op het darmmicrobioom)… in slechts 30 minuten. Zucht.

In een recente Instagram-post, Will Bulsiewicz, MD, gastro-enteroloog en New York Times Bestverkopende auteur van Het vezelrijke kookboek, legt uit dat bacteriële endotoxinen, die ontstekingen veroorzaken, binnen een half uur na het drinken van alcohol beginnen te stijgen. Dat wil zeggen, terwijl Dr. Bulsiewicz zegt dat alcohol nooit bestaat Goed Voor jou drinkt hij nog steeds een biertje of een glas wijn als hij af en toe met vrienden uitgaat.We spraken met Sarah Robbins, MD, MSc, FRCPC, gastro-enteroloog, darmgezondheidsexpert en oprichter van Well Sunday, om meer te leren over de effecten van alcoholgebruik op de darmgezondheid en hoe u uw darmgezondheid kunt herstellen na het drinken van alcohol.

Hoe u de darmgezondheid kunt herstellen na het drinken van alcohol

Hoewel dr. Robbins zegt dat hoewel er lang niet genoeg onderzoek naar dit onderwerp is gedaan om de omvang van de effecten van alcohol op je darmen volledig te begrijpen, ze wel weet dat alcohol de darmpermeabiliteit beïnvloedt (translocatie van bacteriële endotoxinen van de darmen naar de bloedbaan). darmmicrobiota (beïnvloedt de samenstelling van de microbiële diversiteit), ontstekingen (leidt tot verhoogde niveaus van inflammatoire cytokines) en leverziekte (een van de belangrijkste organen die worden beïnvloed door alcoholgerelateerde veranderingen in de darmgezondheid), om er maar een paar te noemen.

Het is echter duidelijk dat de beste manier om je darmmicrobioom te beschermen het simpelweg vermijden van alcohol is (geen door alcohol veroorzaakte diarree!). Als je echter op zoek bent naar een manier om je darmen weer op gang te krijgen na een avondje drinken, raadt Dr. Robbins zegt dat dit mogelijk is, maar dat het wat werk vereist. “Dit snelle effect, [demonstrated in the research study]is zorgwekkend omdat het suggereert dat zelfs incidenteel drankmisbruik aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid kan hebben, en mogelijk systemische ontstekingsreacties kan veroorzaken.”

“Dit snelle effect, [demonstrated in the research study]is zorgwekkend omdat het suggereert dat zelfs incidenteel drankmisbruik aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid kan hebben, en mogelijk systemische ontstekingsreacties kan veroorzaken.”
—Sarah Robbins, MD, MSc, FRCPC

Dus hoe kunnen we na een paar Aperol-sprites weer op het goede spoor komen? Nou, dr. Robbins wijst erop dat ‘de negatieve effecten van alcohol op de darmen worden ondersteund door de wetenschappelijke literatuur, maar dat strategieën voor het ‘herstel’ van de darmen na het drinken minder duidelijk zijn en van persoon tot persoon kunnen verschillen. de ene persoon mag niet voor de andere werken. Maar met dat in gedachten, aldus Dr. Robbins acht dingen die je kunt proberen:

  1. Rehydrateren: Alcohol heeft een diuretisch effect en kan uitdroging veroorzaken, wat maag-darmproblemen kan verergeren. Veel water drinken kan helpen het lichaam te rehydrateren en de regeneratie van de darmwand te vergemakkelijken.
  2. Neem wat probiotica mee: Probiotica kunnen helpen de darmflora te herstellen die door alcohol kan worden verstoord. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotica zijn onder meer yoghurt, kefir, zuurkool en gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kimchi. Probiotische supplementen zijn ook verkrijgbaar, maar moeten worden ingenomen onder begeleiding van een voedingsdeskundige of arts.
  3. Neem prebiotica: Prebiotica zijn vezels en natuurlijke suikers die nuttige bacteriën in de darmen stimuleren. Voedingsmiddelen zoals asperges, knoflook en bananen zijn goede bronnen van prebiotica. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels kunnen de stoelgang helpen reguleren en hebben over het algemeen een positief effect op de darmgezondheid. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan oplosbare vezels kunnen de wateropname in de darmen bevorderen en diarree of dunne ontlasting verlichten na zwaar alcoholgebruik.
  4. Eet vezelrijk voedsel: Een vezelrijk dieet kan de stoelgang helpen reguleren en de darmgezondheid verbeteren. Volle granen, fruit en groenten zijn uitstekende bronnen van vezels.
  5. Beperk uw inname van suiker en bewerkte voedingsmiddelen: Een hoge suikerconsumptie en bewerkte voedingsmiddelen kunnen het darmmicrobioom verstoren. Het verlagen van deze niveaus kan de darmgezondheid helpen herstellen.
  6. Focus op slaap- en stressmanagement: Zowel slaap als stress kunnen de darmgezondheid beïnvloeden. Slaap geeft het lichaam de tijd om zichzelf te herstellen en te herstellen, terwijl stressmanagementtechnieken zoals meditatie de darmfunctie kunnen verbeteren.
  7. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging: Er is aangetoond dat regelmatige matige lichaamsbeweging een positieve invloed heeft op de samenstelling van de darmmicrobiota, wat mogelijk zou kunnen helpen de darmen te herstellen.
  8. Medisch advies inwinnen: Als de symptomen aanhouden of als u een reeds bestaande medische aandoening heeft, neem dan contact op met een arts voor advies dat is afgestemd op uw individuele gezondheidsbehoeften.

Hoe lang duurt het voordat je darmen herstellen na het drinken?

Er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden bij het analyseren van hoe lang alcohol het microbioom beïnvloedt. “Het herstel van de darmen en het in evenwicht brengen van de endotoxineniveaus na alcoholgebruik kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid alcohol die wordt geconsumeerd, de frequentie of chroniciteit van alcoholgebruik, de individuele fysiologie en andere naast elkaar bestaande gezondheidsproblemen”, zegt Dr. Robbins. Ze wijst er ook op dat sommige onderzoeken aantonen dat vrouwen mogelijk gevoeliger zijn voor de effecten van alcohol dan mannen.

Maar in het algemeen zegt dr. Robbins zei dat uit enig onderzoek blijkt dat het dagen tot weken kan duren voordat de door alcohol veroorzaakte toename van de darmpermeabiliteit normaliseert, terwijl chronisch alcoholgebruik kan leiden tot meer aanhoudende veranderingen en langetermijneffecten op de darmen. “Alcoholgerelateerde veranderingen in de leverfunctie, die verband houden met de darmgezondheid en het endotoxineniveau, kunnen weken tot maanden duren voordat ze terugkeren naar het basisniveau, vooral in de context van chronisch alcoholgebruik”, zegt ze.

Dus… je drinkt minder, meer voor de darmen?

Ja. Hoewel lage tot matige alcoholconsumptie de samenstelling van de darmmicrobiota kan veranderen, zijn de veranderingen mogelijk minder dramatisch dan bij zware alcoholconsumptie, zegt dr. Robbins. Houd er rekening mee dat alcoholgebruik de opname van voedingsstoffen, waaronder belangrijke vitamines en mineralen, kan verstoren en kan leiden tot een verhoogde productie van maagzuur, wat mogelijk kan leiden tot maagklachten of -ontsteking. Zoals met de meeste dingen in het leven, is gematigdheid de sleutel, familie.

Een RD vergelijkt wijn met champagne:
Well+Good-artikelen verwijzen naar wetenschappelijke, betrouwbare, actuele en robuuste onderzoeken om de informatie die we delen te ondersteunen. U kunt ons vertrouwen op uw reis naar welzijn.

  1. Bala, Shashi et al. “Acute drankmisbruik verhoogt de serum-endotoxine- en bacteriële DNA-niveaus bij gezonde individuen.” Plus een Deel 9.5 e96864. 14 mei. 2014, doi:10.1371/journal.pone.0096864


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *