Hoe sportpauzes uw geestelijke gezondheid kunnen ondersteunen

By | September 10, 2023

YJe bent de hele dag bezig met dingen gedaan krijgen. Tussen boodschappen, werk en alle andere kleine taken die je to-do-lijst vol maken, als je ‘s avonds thuiskomt, wil je eigenlijk alleen maar iets doen ontspannen– ook al had je jezelf beloofd dat je naar de sportschool zou gaan.

U weet waarschijnlijk dat lichaamsbeweging belangrijk is voor de algehele gezondheid, maar slaap en rust zijn ook belangrijk. Het lijkt dus alsof de beslissing al voor je is genomen: blijf thuis op je comfortabele bank en ga morgen naar de sportschool… tenzij je het weer heel druk hebt.

Om deze cyclus te doorbreken heeft Nike Well Collective-trainer Julia Brown wat advies – en dat houdt ook in dat je de ‘alles of niets’-mentaliteit moet opgeven als het om training gaat. Het is simpel: in plaats van te wachten tot je een uur vrij hebt (dus misschien nooit?) om te trainen, probeer dan een paar trainingspauzes van 10 minuten te nemen om je dag te onderbreken.

“De alles-of-niets-mentaliteit ontmoedigt mensen vaak om te gaan sporten als ze zich niet aan een volledige training kunnen binden, maar korte trainingen bieden een beheersbaar startpunt, en we houden van een goed startpunt”, zegt Brown.

Maar dat ze gemakkelijk in je schema kunnen worden ingepast, is niet het enige voordeel van oefenpauzes; ze kunnen ook je geestelijke gezondheid ondersteunen, aldus de erkende psycholoog Mariel Buqué, PhD.

“Elke beweging helpt bij het verminderen van stress”, zegt Dr. Buque. “Het lichaam functioneert niet goed als het stagneert, vooral als we volhardend in onze gedachten blijven en ons bevroren voelen en vastzitten in moeilijke emoties. Het is bekend dat zelfs lichte rekoefeningen ons vermogen vergroten om ons emotioneel lichter te voelen en onze geest leeg te maken.”

De sleutel tot het nemen van trainingspauzes is vooral om ze gewoon te doen. Dit betekent dat je kleding wilt dragen die ademend, veelzijdig en comfortabel genoeg is om de hele dag te dragen, zoals de Nike Feel Good collectie, die gemaakt is om je de hele dag door te dragen. Koop een trendy bijpassende set voor extra motivatie en lees verder om te ontdekken hoe oefenpauzes uw geestelijke gezondheid kunnen ondersteunen.

1. Oefenpauzes kunnen stress helpen verminderen

POV: Je voelt je overweldigd op je werk en moet even een stapje terug doen. Je hand haalt automatisch je telefoon tevoorschijn en voor je het weet is de ‘snelle pauze’ veranderd in een doom-scrollsessie van 25 minuten.

In plaats van standaard de telefoon op te nemen als je geest een pauze nodig heeft, adviseert Dr. Buqué om 10 minuten te besteden (je kunt zelfs een timer instellen) aan elke oefening waarbij diep ademhalen vereist is. Tai chi, yoga en schaduwboksen behoren tot haar favorieten, maar elke oefening die de nadruk legt op ademwerk kan helpen bij stress op de korte termijn en emotionele regulering op de lange termijn, zegt ze.

“Beweging kan een heel gezonde en proactieve stressverlichter zijn”, zegt Dr. Buque. “Als we ons lichaam bewegen, verhogen we de hoeveelheid endorfine in het lichaam, waarvan bekend is dat ze ons gevoel van welzijn vergroten. Dus als we ons lichaam bewegen, verminderen we stress, maar vergroten we ook ons ​​vermogen om ons goed te voelen.”

2. Ze geven je het gevoel dat je iets bereikt hebt

Als je een taak voltooit, hoe groot of klein ook, voel je je goed, toch? Blijkt dat het niet alleen iets voor jou is: er zit wetenschap achter. Wanneer je een doel bereikt, geven je hersenen dopamine (toepasselijk het ‘beloningsmolecuul’ genoemd) af in je lichaam, waardoor je je gelukkig en krachtig voelt.

“Voor mij is het een overwinning om korte trainingen te doen of de hele dag door te sporten”, zegt Brown. “Ik voel niet alleen een gevoel van voldoening en een boost in mijn gevoel van eigenwaarde, maar er komt ook endorfine vrij, dit zijn natuurlijke stemmingsversterkers.” Vul deze endorfines aan met een vleugje dopamine, en je voelt de stemmingsboost die voortkomt uit oefening.

3. Ze kunnen je een energieboost geven

Kom langs voor koffie in de middag, er is een nieuwe energieboost in de stad die veel goedkoper is dan die lange vanille latte (lees: het is gratis). Oefeningspauzes kunnen je ook helpen je energie een boost te geven als je het gevoel hebt dat het slop om 15.00 uur begint.

Terwijl u traint, produceert uw lichaam meer mitochondriën: het deel van uw cellen dat zaken als glucose en zuurstof omzet in energie die uw lichaam kan gebruiken. Meer mitochondriën betekenen meer energie, en zelfs een korte periode van lichaamsbeweging kan deze processen stimuleren.

Door uw lichaam deze cellulaire ondersteuning te geven, ondersteunt u op zijn beurt uw algehele welzijn, omdat, zoals Dr. Zoals Buqué opmerkt, is alles met elkaar verbonden. “Onze geest en ons lichaam zijn één eenheid, één systeem”, zegt ze. “De geest en het lichaam werken samen. Om gezond te blijven, moeten we evenveel aandacht besteden aan onze geestelijke gezondheid als aan onze lichamelijke gezondheid.”

Wil je een energieke trainingspauze proberen? Brown suggereert een HIIT-circuit met lichaamsgewicht. Kies vijf van je favoriete oefeningen (ze raadt aan te beginnen met squats, push-ups, zijwaartse lunges, planken en jump-jacks) en doe ze elk 30 seconden, gevolgd door 30 seconden rust. Herhaal de cyclus twee keer en dan kun je de dag beginnen met iets meer energie, iets minder stress en een humeurverhogend gevoel van prestatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *