Hoe om te gaan met zomerverdriet

By | September 11, 2023

IWanneer zonnige zomerdagen ervoor zorgen dat je je onder de dekens wilt verstoppen, wat Lana Del Rey wilt drinken en wilt vloeken tegen iedereen die je lastigvalt, hoef je je niet alleen te voelen. De zomerblues of, in meer extreme gevallen, seizoensaffectieve stoornis (SAD) in de zomer is heel reëel.

“Hippocrates zei heel, heel lang geleden: er zijn mensen die goed of slecht aangepast zijn aan de winter, en anderen die goed of slecht aangepast zijn aan de zomer, en de oude man had gelijk”, zegt psychiater Norman E. .Rosenthal. MD, hoogleraar psychiatrie aan de Georgetown University en hoofdonderzoeker van de eerste gepubliceerde wetenschappelijke literatuur over SAD in de jaren tachtig. “Voor mensen met zomer-SAD weten we niet wat de afwijking precies is, maar om de een of andere reden voelen ze zich slechter dan de meeste andere mensen op warme, lange zomerdagen.”

“Hippocrates zei heel, heel lang geleden: Er zijn mensen die goed of slecht aangepast zijn aan de winter, en anderen die goed of slecht aangepast zijn aan de zomer, en de oude man had gelijk.” Norman E. Rosenthal, MD

Terwijl dr. Rosenthal merkt op dat hoewel er niet zoveel onderzoek is naar zomer-SAD als naar winter-SAD, hij en anderen een aantal theorieën hebben, die hij uitwerkt in een hoofdstuk over zomer-SAD in zijn nieuwe boek: SAD (Seasonal Affective Disorder) verslaan: een gids voor gezondheid en geluk in elk seizoen.


Experts in dit artikel

  • Norman Rosenthal, MD, hoogleraar psychiatrie aan de Georgetown University en vooraanstaand expert op het gebied van seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD)

Net zoals een gebrek aan blootstelling aan licht in de winter tot een depressieve stemming kan leiden, kan overmatige blootstelling aan licht in de zomer bij sommige mensen angst veroorzaken. Hij vergelijkt het met het gevoel van te veel koffie drinken: het stimulerende middel (light of koffie) geeft je tot op zekere hoogte een goed gevoel, maar kan vervolgens averechts werken. Tegelijkertijd kan hitte – en in een derde van het land de extreme hitte die momenteel wordt veroorzaakt door klimaatverandering – uw lichaam nog meer belasten en ervoor zorgen dat u zich onwel voelt.

De combinatie van fysieke oververhitting en te veel blootstelling aan licht leidt volgens Dr. Rosenthal over zomer-SAD.

“Wat er gebeurt, is dat je lichaam zich erg uitgeput en vermoeid voelt, maar dat je hersenen zich niet afsluiten”, zegt Dr. Rosenthal. “Mensen lijden aan een combinatie van uitputting door de hitte, een gebrek aan energie, een gebrek aan drive en een gebrek aan momentum, terwijl ze tegelijkertijd dit soort niet erg prettige activering ervaren van de lange, zeer heldere dagen. . Je hebt dus wat wij een rusteloze depressie noemen.’

Geagiteerde depressie is van bijzonder belang voor professionals in de geestelijke gezondheidszorg, omdat deze depressieve toestand, in tegenstelling tot een meer lethargische toestand, ertoe kan leiden dat mensen handelen vanuit de impuls zichzelf schade toe te brengen.

Dat is nog een reden om de zomer-SAD serieus te nemen, afgezien van het menselijke besef dat niet alle mensen onder dezelfde omstandigheden gedijen of lijden.

Gelukkig zijn er enkele stappen die u kunt nemen om deze depressie te verlichten. De eerste en belangrijkste stap is het erkennen dat uw gevoelens reëel zijn en dat uw biologie hiervoor verantwoordelijk kan zijn. “Als je eenmaal begrijpt wat er aan de hand is, kun je op zijn minst je omgeving manipuleren om de dingen te bestrijden die ervoor zorgen dat je depressief, traag of geïrriteerd raakt”, zegt Dr. Rosenthal.

Hoe zomer-SAD te bestrijden

1. Koel af

De eerste stap is het verslaan van de hitte. Wees niet bang om uw airconditioning te gebruiken. En probeer toegang te krijgen tot koel water om te zwemmen, b.v. B. in een badkuip, een rivier, een meer, een oceaan of een zwembad.

“Niemand heeft een systematische studie gedaan om te zeggen waardoor ze zich beter voelen, maar ik heb nu heel veel patiënten gehad die zeggen of ze koel blijven, of ze koude baden nemen, of ze koude douches nemen.” koude meren en zwemmen, dat is echt heel goed voor ze”, zegt Dr. Rosenthal.

2. Verminder de blootstelling aan licht

Wees een beroemdheid tijdens een prijsuitreiking en draag deze zonnebril binnenshuis. Oké, dat doe je niet echt hebben om dat te doen. Maar het dragen van een zonnebril buiten (en zelfs binnen als u buiten bent), het dragen van een bril die blauw licht blokkeert en het sluiten van de zonwering in uw huis kan die opwindende dosis extra licht verminderen.

3. Verander uw omgeving

Plaatsen als Europa en tropische stranden zijn populaire zomervakantiebestemmingen. Als u echter weet dat u in de zomer depressief wordt, overweeg dan om uw vakantie naar een koeler klimaat te plannen om wat verlichting te krijgen. Een nog extremere versie hiervan is ervoor kiezen om in een meer noordelijke, gematigde omgeving te leven in plaats van in een meer zuidelijke, warmere omgeving.

4. Zoek professionele hulp

Werk samen met een therapeut om uw geestelijke gezondheid te verbeteren. dr. Rosenthal wijst erop dat cognitieve gedragstherapie effectief kan zijn bij de behandeling van SAD. U kunt ook medicijnen gebruiken om de symptomen onder controle te houden en erop voor te bereiden. Als antidepressiva bijvoorbeeld geschikt voor u zijn, moet u er in het voorjaar met uw arts over praten, zodat ze vóór de zomer effect kunnen hebben.

“Erken dat het een entiteit is en dat het niet jouw schuld is en dat het iets te maken heeft met je biologie”, zegt Dr. Rosenthal. “En ook dat er manieren zijn om het te behandelen.”

Onze redactie selecteert deze producten zelf. Als u via onze links een aankoop doet, kan Well+Good een commissie ontvangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *