Hoe om te gaan met stinkende schoenen

By | September 15, 2023

TDe herinnering aan mijn beste vriendin die vroeg wat er rook in het bijzijn van haar knappe oudere broer en het antwoord was ‘mijn schoenen’, is het grootste deel van de afgelopen tien jaar in mijn gedachten gebrand. Ik hoef je niet te vertellen dat het laarzenseizoen een recept is voor iets bijzonders stinken Dit blijft lang in je schoenen zitten nadat je ze hebt uitgetrokken en kan ertoe leiden dat je je favoriete paar overknee-laarzen naar de achterkant van je kast verbergt. Maar van die stinkende schoenen hoef je geen afscheid te nemen: met de juiste verzorging ruiken ze binnen de kortste keren weer naar rozen (of in ieder geval naar normale schoenen).

Om niet voor de hand te liggen, maar stinkende schoenen beginnen bij de voeten. “De geur in de voeten wordt veroorzaakt door de ‘fermentatie’ van zweet en vocht. Het is eigenlijk een bijproduct en kan elke combinatie zijn van bacteriën, schimmels, schimmels of gisten”, zegt podotherapeut Jacqueline Sutera, DPM, lid van de Vionic Innovation Laboratorium. Schattig! “Deze geurveroorzakende ziektekiemen gedijen goed in donkere, vochtige ruimtes, waardoor je schoenen een ideale omgeving zijn. Voeten die niet goed geventileerd zijn, kunnen vocht, zweet en geurtjes in de schoenen achterlaten, die gedurende langere tijd door de materialen van de schoen worden opgenomen. ‘Contact met de voeten.’ Dit verklaart waarom de situatie zich in de koudere maanden voordoet. , waar uw voeten normaal gesproken vastzitten in dikke sokken en niet-geventileerde schoenen bijzonder kunnen stinken.Er zijn een paar dingen die u kunt doen om te voorkomen dat schoengeuren überhaupt ontstaan. dr. Sutera raadt aan om je voeten af ​​te stoffen met poeder of anti-transpirant om ze droog te houden en om sokken te dragen die vocht en zweet absorberen. “Als je geen sokken draagt, is er geen barrière en absorbeert het materiaal van je schoenen uiteindelijk het zweet, wat op zijn beurt geurveroorzakende bacteriën voortbrengt”, zegt Dr. Sutera. “Draag sokken gemaakt van natuurlijke vezels of doordrenkt met koper, dat antimicrobiële eigenschappen heeft.” Leren schoenen zijn doorgaans beter dan andere materialen (omdat ze gemakkelijk schoon te maken zijn). Welke schoenen je ook kiest, wissel ze elke dag af en laat ze tussen het dragen door goed drogen.

Een goede voetverzorging kan ook helpen. Elke keer dat u uw voeten wast, zult u het willen doen Echt Schuim ze in met zeep en was ze vooral voorzichtig tussen je tenen. “En droog tussen de tenen!” zegt Dr. Sutera. “Als je direct na het douchen sokken en schoenen aantrekt zonder de huid goed te laten drogen, ontstaat er een vochtige, donkere omgeving waarin schimmels en bacteriën kunnen groeien.” Als je voeten wat extra aandacht nodig hebben, probeer dan een Voetenbad met zwarte thee. “Het looizuur in thee helpt voorkomen dat voeten gaan zweten en geurtjes veroorzaken”, zegt Dr. Sutera. Het enige dat u hoeft te doen, is twee theezakjes in een liter water zetten, laten afkoelen en uw voeten een week lang elke avond tien minuten laten weken. “Zodra het probleem onder controle is, kun je de geur op afstand houden door je voeten één keer per week te laten weken.”

Als je het punt van preventie voorbij bent en al een paar BO-geïnfuseerde laarzen aan je handen hebt, overweeg dan om in te grijpen en de geurveroorzakende ziektekiemen te doden. dr. Sutera raadt aan een desinfecterend UV-licht zoals Sterishoe ($ 100) te gebruiken of te spuiten met Lysol. Voor een oplossing van $ 0, probeer ze in een plastic zak te doen en ze een nacht in de vriezer te leggen. “Vriestemperaturen kunnen de meeste geurveroorzakende bacteriën doden”, zegt Dr. Sutera. Deze oplossingen zijn van toepassing op laarzen, sneakers, platte schoenen, eigenlijk al je favoriete schoenen met gesloten neus. Probeer het zelf en u hoeft zich geen zorgen meer te maken dat u ooit nog eens wordt gebeld dat uw schoenen rijp ruiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *