Hoe ‘neuzen’ geur in het geheugen vertalen

By | September 10, 2023

Bij Well+Good SHOP gebruiken onze redacteuren hun jarenlange expertise om producten te selecteren (van huidverzorging tot zelfverzorging en meer) waarvan ze wedden dat je ze geweldig zult vinden. Hoewel onze redacteuren deze producten onafhankelijk selecteren, kan Well+Good een commissie ontvangen als u via onze links koopt. Veel plezier met winkelen! Ontdek de WINKEL

We hebben allemaal wel eens de ervaring gehad dat we werden getroffen door een geur die ons onmiddellijk meevoert naar momenten waar we al maanden, zo niet jaren, niet meer aan hebben gedacht. De geur van vers brood uit de buurtbakkerij roept meteen herinneringen op aan de drukke keuken van je oma. De frisse groentegeur van het vers gemaaid gras van je buurman doet je denken aan de voetbalwedstrijden uit je kindertijd. Een aanraking van een nieuw notitieboekje herinnert je aan je eerste dag van het eerste jaar.

“Het deel van de hersenen dat reuksensaties verwerkt, is anatomisch verbonden met het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor emoties en emotionele herinneringen”, zegt Pam Dalton, Ph.D., MPH, een cognitief psycholoog bij het Monell Center, een non-For -profit instituut dat smaak en geur onderzoekt. “Geursensaties hebben voorrang. Als we ze ruiken en associëren met iets uit het verleden, herinneren we ons ze en voelen we ons als hen.” [you’re] daarginds.”

Een groot deel van de parfumindustrie is precies op dit principe gebaseerd. Denk aan vakantie-geïnspireerde geuren die je het gevoel geven dat je aan het loungen bent op een mediterraan strand (zoals Tom Ford’s Neroli Portofino) of jeneverbes-zware formules die het hele jaar door een kerstgevoel geven (zoals Ellis Brooklyn’s Apres). Maar de laatste tijd zijn merken op geheel nieuwe manieren met de geur-hersenverbinding gaan spelen, door geuren te creëren die alledaagse ervaringen vertalen in geuren die je op je huid wilt spuiten. Gelukkig zijn de resultaten vaak buitengewoon – en soms een beetje vreemd.


Experts in dit artikel

  • David Moltz, David Moltz is mede-oprichter en autodidactische parfumeur bij DS & Durga, een geurmerk.
  • Olivia Jan, Olivia Jan is senior parfumeur bij Givaudan, een parfumbedrijf.
  • Pam Dalton, PhD, MPH, experimenteel psycholoog gevestigd in Philadelphia, PA
  • Rodrigo Flores-Roux, Rodrigo Flores-Roux is de oprichter van Arquiste Parfumeur en vice-president van parfumerie bij Givaudan.

Hoe vat je herinneringen en ervaringen precies samen via geuren? Lees verder voor meer informatie.

Het echte leven (en obscure ideeën) in geuren veranderen

Meestal kan de gemiddelde persoon niet altijd onder woorden brengen welke geurnoten een alledaagse ervaring uitdrukken, tenzij er een voedingsbestanddeel in zit zoals ‘vanille’ of ‘verjaardagstaart’, aangezien deze over het algemeen gemakkelijker te omschrijven zijn door middel van geur. ‘Neussen’ (zoals geurformuleers vaak worden genoemd) zijn daarentegen meesters in het vertalen van een abstracte referentie naar een mengsel van noten en uiteindelijk naar een onafhankelijke geur.

“Ik houd een catalogus in mijn hoofd bij van hoe dingen ruiken, zodat ik ze kan onthouden als ik aan parfums werk”, zegt David Moltz, mede-oprichter en parfumeur van het favoriete merk DS & Durga van schoonheidsredacteuren. “Het is heel cool dat we iets ruiken en meteen worden teruggevoerd naar een plek – vooral een plek die we misschien vergeten zijn.” Meestal kun je zo zien dat dezelfde aromachemicaliën destijds aanwezig waren. [like] Ik rook sinaasappelkauwgom en herinner me een bepaalde delicatessenzaak waar je als kind naartoe ging.

Moltz staat bekend om het maken van niet-traditionele geuren (zowel parfums als kaarsen), met obscure referenties die niet altijd te vinden zijn in de geurwereld, zoals de recente “Pasta Water” -kaars (die geurig is). Alleen zoals het zetmeelrijke water dat je uit je spaghettipot giet) en een ‘Jesus Feet’-geur die hij ontwikkelde voor een kunsttentoonstelling in 2022. “Ik deed dat [scent to give] een idee van hoe het zou hebben geroken toen Maria de voeten van Jezus waste met een hele ton nardus. Ik voeg graag fantasie toe aan het dagelijks leven, bijvoorbeeld: Hoe kan een plumeriaboom op de Turks- en Caicoseilanden een toegangspoort zijn tot alle andere tropische gebieden??”

Als de pas schoongemaakte tenen van religieuze leiders niet jouw ding zijn, zijn er tal van geuropties die meer traditionele reukherinneringen oproepen. “Vakantie, tropische bestemmingen of een lentetuin zijn vaak ervaringen die zich gemakkelijk in geuren vertalen, omdat ze de neiging hebben om op vergelijkbare manieren met mensen aan te spreken”, zegt Olivia Jan, senior parfumeur bij Givaudan.

Ze legt uit dat geuren weliswaar nog steeds voor iedereen heel persoonlijk zijn, maar dat er bepaalde geurnoten zijn die je naar dit soort bestemmingen kunnen vervoeren. De waterige frisheid van de zee kan bijvoorbeeld herinneringen aan het strand oproepen, terwijl frisgroene en frisse tonen in combinatie met lelietje-van-dalen en fresia doen denken aan de lente. “Als ze op gastronomische wijze worden uitgevoerd, kunnen vanillenoten de drager vaak terugvoeren naar hun kindertijd; In combinatie met patchouli of donkere tonen kan het echter een sexiere, sensuelere gemoedstoestand oproepen”, voegt ze eraan toe.

Af en toe wekken deze mengsels zoveel enthousiasme op onder de groep dat ze meteen favoriet worden bij fans, zoals Vacation’s SPF, die door de oprichters wordt aangeprezen als ‘The World’s Best-Smelling Sunscreen’. Het werd zo populair dat het merk uiteindelijk een eau de toilette lanceerde in samenwerking met Rodrigo Flores-Roux, vice-president parfumerie van Givaudan, en Carlos Huber, oprichter van Arquiste Parfumeur.

“Ik wilde die midzomerdagen vastleggen waarop je aan het loungen bent bij het zwembad”, zegt Flores-Roux over het formuleren van de kenmerkende geur van Vacation. “Er waren voor de hand liggende referenties zoals zonnebrandmiddelen, zomercocktails, enz., maar we hebben meer conceptuele geuren aan de compositie toegevoegd om de indruk te wekken van het opblaasbare zwembadspeelgoed dat droogt onder de middaghemel, de glans van zwembadwater en iets plasticachtigs zwempak Lycra.”

Om deze referenties vast te leggen, hebben Flores-Roux en Huber gebruik gemaakt van de klassieke tonen van Amerikaanse, Europese en Australische zonnebrandmiddelen: heldere citrus, oranjebloesem, monoflower, ananas, banaan en kokosnoot. Voor een vleugje verfijning met enkele van de meer esoterische verwijzingen wendde Thue zich tot “geëlektrificeerde ozonnoten met subtiele hints van opblaasbaar zwembadspeelgoed en chloornoten die doen denken aan zwembaden.” Alles bij elkaar is de geur een van de meest herkenbare en populaire reukinterpretaties van de zomer geworden die de afgelopen jaren op de markt zijn verschenen.

De kunst van het parfumeren en de wetenschap van kennis

Natuurlijk is het geen exacte wetenschap om de exacte samenstellingen te bepalen waaruit echte geuren zoals een kopje koffie bestaan; parfumerie is een kunst, en het met geur targeten van specifieke emoties en herinneringen is dat nog meer. Dit betekent dat je echte geuren nooit perfect kunt nabootsen in een parfumflesje. In plaats daarvan hoopt een parfumeur de levensechte ervaring op te roepen van het zijn op die plek of in de buurt van dat object met een vakkundig samengestelde mix van noten.

dr. Dalton legt uit: “Alles in de natuur is zo complex. Je zou een chemische analyse van een roos kunnen doen en er zouden waarschijnlijk 400 vluchtige stoffen in zitten [it]maar als je dat opnieuw creëert, zou je ze daar niet allemaal willen plaatsen (dat zou te duur en niet erg nuttig zijn), dus je zou op zoek gaan naar de 3-5 verbindingen die het meest representatief zouden zijn [of that thing] en ik hoop dat dat genoeg is om iedereen de ervaring van een dennenbos of de geur van een zoute oceaan te geven.”

Welke ervaring je ook hoopt te herhalen bij je volgende parfumaankoop, het is in ieder geval nuttig om te weten dat merken en parfumeurs de grenzen van geur blijven verleggen in de hoop nog meer reukherinneringen op te roepen. En omdat er bijna elke week nieuwe parfummerken en lanceringen bij uw plaatselijke Sephora arriveren, is een vakantie in een fles wellicht een stuk eenvoudiger dan u denkt.

DS & Durga, Bistro Waters – $ 190,00

Huidige en voormalige restaurantmedewerkers (of toegewijde thuiskoks) zullen bij de eerste snuif de scherpe geur van paprika, basilicum en koriander aan de keukenlijn herkennen. Hoewel de schors van uw chef-kok niet is inbegrepen, zal de heerlijke geur u gemakkelijk herinneren aan uw tijd in de diepte van een drukke rij.

Holiday Ballboy geurkaars – $ 42,00

Tennisfans zullen de kenmerkende smaak herkennen van het openen van een vers blikje tennisballen zodra ze een wedstrijd aansteken op een warme zomerdag. Gecombineerd met de groene tonen van sandwiches met komkommer, warme katoenen handdoeken en de kenmerkende zonnebrandcrème van het merk, zal deze kaars je het hele jaar door vergezellen op het veld.

The Nue Co., watertherapie – $ 95,00

Als je niet bekend bent met ‘blauwe medicijnen’, het idee dat water positieve effecten heeft op je geestelijke gezondheid, dan is deze op de oceaan geïnspireerde geur een fantastische introductie. Een rustgevende mix van zeewier, zout, kardemom en roos neemt je met slechts een paar spritz mee naar een toevluchtsoord aan het meer in de bergen of aan de kust van Oregon.

Otherland, Blue Jean Baby – $ 36,00

Iedereen die in de jaren 90 heeft geleefd, kent de geur van een frisse Wrangler- of Calvin Klein-jeans. Deze katoenmuskus wordt gecombineerd met mimosabloemen voor een ideale lentegeur die smeekt om een ​​plekje op je salontafel.

Schoon, reserveregen – $ 110,00

Waterlelies, witte bloemen en regenwoudvetiver geven perfect de essentie van een regenachtige dag weer, zonder de kabbelende vochtigheid. Met een basis van musk en patchouli bewijst de rijkdom van de geur dat Rain altijd een goede keuze is als het gaat om je parfumcollectie.

Maison Margiela, strandwandeling “REPLICA” – $ 160,00

Een frisse, zonnige geur is misschien niet je eerste gedachte als je strandenergie wilt vangen, maar de toegevoegde bloemige en zoute tonen van heliotroop, kokosmelk en muskus doen je gemakkelijk denken aan je favoriete zomervakantie.

Celine, nachtclubs – $ 110,00

Het zweet van duizenden andere dansers die vrijen op een fluwelen banket met sigarettenrook in de lucht – het zit allemaal perfect in deze kaars. Als je de Parijse undergroundscene een tijdje niet kunt bereiken, verbrand hem dan thuis bij weinig licht.

Diptyque, L’Eau Papier Eau de Toilette – $ 125,00

Je zou misschien niet denken dat papier zo’n verleidelijke geur zou verspreiden, maar deze frisse, witte muskus is hier om te bewijzen dat je ongelijk hebt. De nieuwste release van het merk maakt gebruik van tonen van gestoomde rijst, sprankelende mimosa en rijk blond hout om de duidelijke papierkorrel en verdunde inkt vast te leggen, waardoor het de hele dag nog rijker en lekkerder ruikt.

Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *