Hoe je een paniekaanval kunt stoppen met Brainspotting

By | September 9, 2023

WWanneer er een paniekaanval plaatsvindt, denkt u waarschijnlijk alleen maar aan de manier waarop u deze kunt stoppen. Ademhalingsoefeningen en andere methoden om de aandacht van je paniek af te leiden, kunnen nuttig zijn. Eén van deze methoden is gebaseerd op brainspotting, een therapiemethode waarbij je oogpositie en de verbinding met je hersenen wordt gebruikt om emoties en lichamelijke reacties te reguleren.

Wat is Brainspotten?

Brainspotting is een techniek gebaseerd op Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) therapie, ontwikkeld door psycholoog David Grand, PhD, om trauma te behandelen.

De theorie achter Brainspotting is dat het lichaam trauma ervaart en vasthoudt. Brainspotting maakt gebruik van de verbinding tussen lichaam en geest om de middenhersenen te helpen reguleren, ook wel de middenhersenen genoemd, een klein maar belangrijk onderdeel van de hersenstam dat een sleutelrol speelt bij sensorische verwerking, motorische controle en verschillende functies die verband houden met zicht, gehoor en alertheid. Wanneer je lichaam een ​​traumatische gebeurtenis meemaakt, wordt je vecht- of vluchtmodus geactiveerd, dus een oefening als Brainspotting kan helpen bij het reguleren van je zenuwstelsel.

“De ogen zijn het enige deel van onze hersenen dat de buitenwereld ziet, en er is een enorm verband tussen wat we met onze ogen zien en wat we voelen in ons zenuwstelsel.” – Traumatherapeut Lauren Auer, LCPC

De ogen zijn het venster voor brainspotting vanwege de emoties en de verbinding die ze hebben met de hersenen. “EMDR gebruikt deze hele hersenactivatie om delen van de hersenen die het trauma ervaren echt ‘aan te zetten’, en Brainspotting is specifieker omdat het meer lijkt op het aanwijzen van de hersengebieden waar het gebeurt. [the trauma is] gered”, zegt traumatherapeut Lauren Auer, LCPC, die is opgeleid in EMDR en gecertificeerd in Brainspotting. “De ogen zijn het enige deel van onze hersenen dat de buitenwereld ziet, en er zijn veel verbindingen tussen wat we zien en onze ogen en wat we voelen in ons zenuwstelsel.

Vergeleken met andere therapiemodaliteiten is Brainspotting nog niet zo uitgebreid onderzocht, maar in 2017 is er wel een onderzoek gepubliceerd Mediterraan tijdschrift voor klinische psychologie beschouwde het als een “effectieve alternatieve therapeutische benadering” voor deelnemers die een trauma en/of PTSS hadden meegemaakt. De andere onderzochte modaliteiten, EMDR en cognitieve gedragstherapie (CGT), lieten allemaal zien dat de symptomen van de deelnemers terugkeerden na de check-in van zes maanden; dit was niet het geval bij Brainspotting.Hoe je een paniekaanval kunt stoppen met Brainspotting

Auer plaatste onlangs een virale Instagram-reel waarin werd uitgelegd hoe brainspotting werkt:

  1. Richt uw blik op een voorwerp voor u. (Dit kan een stilstaand object zijn of iets dat je in je hand houdt, zoals de markeerstift die Auer in de video vasthoudt.)
  2. Kijk verder dan dit punt.
  3. Focus opnieuw op het object.
  4. Herhaal dit keer op keer, waarbij je je blik afwisselt van dichtbij naar veraf.

Wat je hier in wezen doet, is je oogpositie gebruiken om je geest af te leiden van de gedachten die ervoor zorgen dat je in paniek raakt, zodat je je op iets anders kunt concentreren om een ​​gevoel en een staat van kalmte op te wekken. “Het reguleert echt je zenuwstelsel om je hartslag te vertragen, en wat je doet is je oculocardiale reflex activeren”, zegt Auer. “Het kalmeert je nervus vagus [which is connected to stress relief] en reguleert je ademhaling.” Je hoeft hiervoor ook geen perfect zicht te hebben; Ze zegt dat het hier om de positie van je oog gaat, en niet om de informatie die je via het gezichtsvermogen opneemt.

Brainspotting helpt niet alleen paniekaanvallen te stoppen. Je kunt deze oefening ook gebruiken als je je gewoon overprikkeld of overweldigd voelt om de focus te verleggen. Bovendien kan dit helpen de vermoeide ogen te verminderen die het gevolg zijn van dagenlang naar een scherm staren. Auer zegt dat haar cliënten deze techniek ook hebben gebruikt als een algemeen kalmeringsmechanisme om paniekaanvallen te voorkomen.

Voor de beste resultaten raadt ze aan Brainspotting te oefenen voordat je in een crisis terechtkomt, zodat je het gemakkelijk kunt gebruiken wanneer je het het meest nodig hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *