Hoe het leeftijdsfilter op TikTok onze hersenen beïnvloedt

By | September 14, 2023

LGebruik sociale media om ons leuke en nieuwe manieren te bieden om onze existentiële angst te verkennen. Een voorbeeld: het nieuwste Frankenfilter van TikTok veroudert je in realtime en gebruikt je gelaatstrekken om te voorspellen hoe je er in de toekomst uit zou kunnen zien. Het nu virale ‘Aged’-filter is al in 13,2 miljoen video’s gebruikt, wat de gebruikersbasis van de app met afschuw vervult en vragen oproept over de realiteit van zichtbare veroudering.

Nadat ik Kylie Jenner en Courtney Cox hun resultaten had zien delen, besloot ik het filter ‘Leeftijd’ zelf te proberen. En O jongen, ik wou dat ik het niet had gedaan. Toen ik terugkeek, was ik een volslagen vreemde. Ik zag rimpels. lijnen. Wallen onder de ogen. wangen. In de woorden van Jamie Lee Curtis in Gekke vrijdag: Ik zag eruit als de grafbewaarder. Bij elk ander onderwerp zijn deze kenmerken voor mij onopvallend (zelfs mooi), maar het was bijzonder schokkend om ze in mezelf te zien – tientallen jaren voordat ik ze ooit had verwacht.Uiteraard ging ik op Instagram kijken of mijn collega’s zich net als ik vrijwillig hadden besmet met het ‘leeftijds’-filter. Gelijkgestemde vrouwen vulden al snel mijn inbox. Deze vrouwen waren – net als ik – geweldig eeuwig levend spul over de gesimuleerde lijnen en rimpels. “Het gaf me letterlijk een kick toen ik dinsdag voor het eerst Botox kreeg”, zei mijn lieve vriend. “Ik heb hierna voor 200 dollar aan huidverzorgingsproducten gekocht”, antwoordde een ander.

Ik besef nu hoe wijdverbreid deze gevoelens van shock en onzekerheid zijn onder degenen die de moed hadden om het filter zelf uit te proberen. Ik vroeg mezelf af: waarom is het zo verdomd verontrustend om onszelf zo te zien?

Hoe het verouderingsfilter werkt en wat het ons vertelt over onze leeftijd

Filters hebben een lange weg afgelegd sinds we in 2011 voor het eerst kennis maakten met Snapchat “Puppy”. In plaats van eenvoudigweg een afbeelding over uw gezicht te leggen, gebruikt de nieuwe klasse filters kunstmatige intelligentie (AI) om uw gelaatstrekken te vervormen. Het filter Verouderd gaat nog een stap verder en past algemene tekenen van zichtbare veroudering toe op uw unieke gezichtsstructuur om een ​​voorspellend beeld te creëren van hoe u er *zou* uitzien als u ouder wordt. Als je je afvraagt ​​waarom de oudere versie van jou een beetje meer… geriatrisch dan die van je vriendin (of Kylie Jenner), omdat IRL-kenmerken zoals hoge jukbeenderen, diepliggende ogen, sterke kaaklijn en schoonheidsvlekken allemaal je resultaten kunnen beïnvloeden.

@drmonicakieu Ouder worden is een voorrecht! Het zal ons allemaal overkomen, maar er zijn zeker manieren om het op jouw eigen voorwaarden te omarmen. Laten we met vriendelijkheid en vertrouwen pleiten voor ouder worden ❤️ ✨ #aginggracefully #agingwell #agingfilter #agedfilter #drkieutips ♬ Origineel geluid – Dr. Monica Kieu

Met dit in gedachten prijzen plastisch chirurgen en schoonheidsspecialisten momenteel het ‘Aged’-filter vanwege de hyperrealistische weergave van zichtbare veroudering. In haar nu virale TikTok legt board-gecertificeerde gezichtsplastisch chirurg Monica Kieu, DO, uit wat het filter zo nauwkeurig maakt. “Ons lichaam produceert meer melanine [as we age], die deze hypergepigmenteerde vlekken veroorzaakt; “Naarmate we ouder worden, produceren we meer collageen, wat leidt tot dunner worden van de huid en rimpels”, zegt Kieu. “Veel mensen realiseren zich dat we naarmate we ouder worden ook meer bot verliezen”, vervolgt ze, “en door dit verlies aan ondersteuning van het skelet lijken de ogen holler.”

Niettemin wijst de New Yorkse neuropsycholoog Sanam Hafeez, PsyD, op de beperkingen van het slimme filter. Het weet niet dat u SPF draagt ​​alsof het uw werk is, of dat u alcohol uit uw dieet hebt geschrapt: het weet alleen hoe uw gezicht eruit ziet op het exacte moment dat u het filter aanzet.

“Als het om ouder worden gaat, is het kijken naar je ouders de krachtigste indicator van hoe je ouder wordt”, zegt Hafeez. ‘Je wordt waarschijnlijk ouder beter dan dat omdat je ouders geen 15 mixdrankjes hebben gedronken, geen supplementen hebben ingenomen of ‘s ochtends zonnebrandcrème hebben gebruikt.” Bedankt, #wellness.

Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan om het rustig aan te doen met de resultaten, vooral als je het al beu bent om grijs te worden.

“Dit heet ‘confirmation bias’: we zoeken naar bevestiging van wat we al vermoeden”, voegt Hafeez toe. “De realiteit is dat de meesten van ons op dezelfde manier ouder zullen worden als onze ouders; er is eigenlijk niets zichtbaar op deze foto. Dit filter legt alleen vast wat je op dat moment voor de camera houdt.”

De psychologische impact van AI-filters

Onze obsessie met het verbeteren van ons uiterlijk is niet bepaald nieuw of nieuw, maar sociale media hebben de zaken naar een ander niveau getild. Volgens de American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery zegt 72 procent van de plastisch chirurgen in het gezicht dat de vraag naar cosmetische ingrepen is toegenomen omdat patiënten zich meer bewust zijn van hun uiterlijk op sociale media. De afgelopen jaren is er een toename geweest in ‘behandelingen die ervoor zorgen dat mensen er beter uitzien op selfies’. Bovendien heeft de COVID-19-pandemie van 2020 de deur geopend voor Zoom-vermoeidheid die gepaard gaat met het de hele dag naar elkaars gezicht staren tijdens werkvergaderingen op afstand. Er is nu onderzoek dat de negatieve gevolgen voor de geestelijke gezondheid benadrukt als je zo veel op het scherm te zien bent, en plastisch chirurgen noemen dit fenomeen een ‘significante factor in de verslaving van patiënten’. [cosmetic] Behandeling.”

“Het speelt in op onze onzekerheden over de maatschappij die ons afwijst of onze echtgenoten of partners die ons afwijzen. We zijn een door leeftijd geobsedeerde samenleving.” – Sanam Hafeez, PsyD

Het is niet verrassend dat de komst van slimme filters die onze gezichten kunnen buigen, roteren, optillen en slepen naar duizelingwekkend echte versies van onszelf, de situatie nog verder heeft verergerd. Volgens Hafeez zijn deze gezichtsvervormende filters niet bepaald onschadelijk, vooral niet als ze onze diepste onzekerheden en angsten benadrukken.

“Het verouderingsfilter trad zelfs in werking Mij ‘Een beetje moeilijk’, zei Hafeez. “Het benadrukt niet alleen alle dingen die je al niet leuk vindt aan jezelf, maar het is ook een vertekend beeld van hoe je eruit zult zien.”

AI-filters die het uiterlijk van de gebruiker verbeteren in plaats van verslechteren, zijn niet veel beter voor onze psyche, zegt Hafeez. Net als het ‘Leeftijd’-filter veroorzaakte TikTok’s ‘Bold Glamour’-filter ook opschudding omdat het AI gebruikte om het uiterlijk van de gebruiker te verbeteren door middel van zorgvuldig geplaatste schoonheidsaanpassingen. Het resultaat zorgde ervoor dat veel gebruikers wensten dat ze er echt uitzagen als hun Bold Glamour-versie. Volgens Hafeez is dit verlangen om er ‘perfect’ uit te zien vooral merkbaar bij jonge vrouwen.

“Deze filters vervormen hun idee van wat aantrekkelijk, wat normaal en natuurlijk is, tot het punt waarop ze hun natuurlijke gezichten niet meer leuk vinden”, zegt Hafeez. “Zonder filter vinden ze elkaar gewoon niet leuk.”

Hoewel de meesten van ons begrijpen dat we op een scherm naar een veranderde versie van onszelf kijken en niet in het echte leven, heeft de psychologische tol die gepaard gaat met het op een bepaalde manier willen kijken nog steeds invloed op ons. Door socialemediafilters als onschadelijk te bestempelen, zegt Hafeez, worden de interne conflicten die mensen hebben die hen negatief beïnvloeden, genegeerd.

“Ik denk dat filters ongelooflijke schade hebben aangericht aan onze samenleving in het algemeen, hoe mooi en vermakelijk ze ook zijn”, voegt Hafeez toe. “Als je vatbaar bent voor depressie, als je gevoelig bent voor een laag zelfbeeld, als je vatbaar bent voor lichaamsdysmorfie, of als je bang bent om ouder te worden, dan is dat het.” niet onschadelijk. Het kan eigenlijk veel schade aanrichten.

In patriarchale samenlevingen als de onze staan ​​jeugd en schoonheid hoog in het vaandel. Het ‘leeftijds’-filter gaat dus verder dan het oppervlakkige niveau, zegt Hafeez. We maken ons niet alleen zorgen over grijs haar of kraaienpootjes; We zijn bang onze maatschappelijke waarde te verliezen.

“Ik denk dat het inspeelt op onze onzekerheden over de maatschappij die ons afwijst of dat onze echtgenoten of partners ons afwijzen”, zegt Hafeez. “We zijn een door leeftijd geobsedeerde samenleving.”

We zullen allemaal ouder worden. Dus?

Als het leeftijdsfilter van TikTok je bijzonder zorgen baart, raadt Safeez aan om afstand te nemen van sociale media. Trends komen en gaan, en binnen een paar weken zal een nieuw filter uw FYP inhalen. Het kan ook nuttig zijn om voor uzelf grenzen te stellen aan de hoeveelheid tijd die u aan sociale media besteedt.

“Mensen denken dat ze moeten ontgiften”, zegt Hafeez, “maar je hoeft het niet voor altijd op te bergen. Beperk het, net zoals je al het andere in je leven beperkt.

Hoewel we bang zijn voor de dag waarop de wangen een permanent onderkomen op ons gezicht zullen vinden, is het belangrijk om te onthouden dat ouder worden een geschenk is (Amy Poehler snapt het). Rimpels, wallen onder de ogen en lijntjes zijn het bewijs van een goed geleefd leven: een leven waarin je lacht, huilt en glimlacht – die in het echte leven allemaal veel meer waarde hebben dan op het scherm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *