Hoe cosmetische acupunctuur voor de ultieme glans zorgt

By | September 18, 2023

WHoewel ik op zich niet bang ben voor naalden, klinkt het idee om mezelf vijftig keer in mijn gezicht te steken in theorie als iets uit een horrorfilm. Maar in werkelijkheid is dit (meestal pijnloze) proces een voorbeeld van cosmetische acupunctuur, een vorm van een van de vroegste praktijken in de oude Chinese geneeskunde, met historische gegevens die 5000 jaar teruggaan.

“In de loop van de tijd is de Chinese geneeskunde geëvolueerd om alle soorten ziekten te behandelen, van cholera tot dermatologische ziekten”, legt Sandra Chiu, LAc, MSTCM, een acupuncturist en beoefenaar van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) uit. “Acupunctuur werkt met de energiesystemen van onze vitale organen, bekend als Qi. Deze focus op diepe innerlijke gezondheid wordt vaak over het hoofd gezien in de westerse schoonheid, waarbij meer nadruk wordt gelegd op behandelingen die het uiterlijk veranderen, maar niet noodzakelijkerwijs precies ingaan op hoe het lichaam in het algemeen functioneert.

Met andere woorden: acupunctuur is de ultieme holistische behandeling voor welzijn.

Maar wat maakt cosmetische acupunctuur uniek?

Volgens Chiu zijn de basisprincipes van cosmetische acupunctuur dezelfde als die van traditionele acupunctuur, maar met een specifieke focus op gezichtsproblemen. “Doorgaans worden er meer naalden in het gezicht gestoken dan bijvoorbeeld bij de behandeling van rugpijn, menstruatiekrampen of reflux”, legt ze uit. “Maar zelfs als we ons op het gezicht concentreren, prikken we nog steeds punten op het lichaam, omdat we in de cosmetische dermatologie van de TCM altijd de hele gezondheid van een persoon ondersteunen en ernaar streven fundamentele ziektepatronen en de oorzaken van versnelde veroudering te corrigeren.”

Gewapend met deze kennis probeerde ik mijn allereerste cosmetische acupunctuursessie, maar ik wist nog steeds niet helemaal zeker wat ik kon verwachten. Ik besloot mezelf te trakteren op de ultieme luxebehandeling bij Londens toonaangevende cosmetisch acupuncturist Athena Giralea, wier behandelstudio zich bevindt in de schoonheidssalon op de begane grond van Harvey Nichols, een van de meest luxueuze warenhuizen in het centrum van Londen.

Voordat Giralea met de naalden begon, begon ze met het consultatieproces en het werd duidelijk dat, hoewel mijn huid centraal stond, alle andere aspecten van mijn welzijn een rol zouden spelen toen ze een behandelplan voor mij ontwikkelde. Ze vroeg naar mijn spijsvertering, mijn angst- en stressniveaus, mijn slaappatroon en mijn hormonale cyclus.

Terwijl ik op de behandeltafel ging zitten, legde Giralea mij langzaam het proces uit

Terwijl ze ter voorbereiding mijn gezicht schoonmaakte, legde Giralea uit hoe cosmetische acupunctuur kan helpen de hormonen in balans te brengen. “Wanneer we met de naald een gecontroleerde verwonding van de huid creëren, stimuleert dit de zenuwuiteinden en gaat er een signaal naar de hersenen om hormonen vrij te geven die een ontstekingsremmende en pijnstillende werking hebben om het gewonde gebied te genezen,” vertelde ze aan This Hormones. (serotonine, endorfines en melatonine) hebben ook veel gezondheidsvoordelen: ze bevorderen ontspanning en slaap of zorgen ervoor dat we ons evenwichtiger, gelukkiger en beter bestand tegen stress voelen.”

Giralea begon toen de kleine naalden van 0,1 mm op de acupunctuurpunten op mijn gezicht te bevestigen, maar ook rechtstreeks op specifieke probleemgebieden zoals puistjes. Hoewel ik nog geen statische rimpels heb (haar woorden, niet de mijne!), onderzocht ze mijn gezicht om te zien waar zich in de toekomst rimpels zouden kunnen vormen en plaatste naalden in die gebieden om de huid te versterken en rimpels te verminderen.

“Het is een geweldige preventiemethode”, zegt ze. “Er zijn drie soorten collageen: een gezonde, zachte huid is type één, terwijl littekens, lijntjes en pigmentvlekken type twee en drie zijn. Acupunctuur verandert de gezondheid en kwaliteit van de cellen in de onderste laag van de huid door type twee en drie af te werpen en te vervangen door type één.”

De voordelen van cosmetische acupunctuur

Zoals Chiu me vertelde, wordt cosmetische acupunctuur ‘in de westerse wereld vooral gewaardeerd vanwege het vermogen om collageen te stimuleren, maar gezien door de TCM-lens heeft het nog zoveel voordelen. vouw (de halvemaanvormige plooien die zich kunnen vormen tussen je neusgat en de hoek van je mond) aan de linkerkant van mijn gezicht en vertelde me dat dit waarschijnlijk het gevolg was van het op elkaar klemmen van mijn kaken. Ze plaatste meer naalden in het gebied om de zenuwbaan ongevoelig te maken en de spanning daar te verlichten. Als bij toverslag voelde ik al dat het gebied zich begon te ontspannen.

Op dit punt voelde ik me zo ontspannen – omhuld door de warmte van het kaarslicht in de stille kamer en de meesterlijke armmassage van Athena – dat ik de talloze naalden die uit mijn gezicht, oren en benen staken, volledig vergat. Pas toen ik een selfie maakte met mijn telefoon, deed mijn spiegelbeeld me ineenkrimpen. Ik stuurde meteen een foto naar mijn vriend, die me zo vriendelijk vertelde dat ik precies op Pinhead leek Hellraiser.

Nadat ze de naalden een uur had laten zitten, verwijderde Giralea de naalden voorzichtig en rondde de sessie af met een gezichtsmassage van 30 minuten. Na deze 90 minuten gelukzaligheid ben ik van twee dingen overtuigd: Giralea is een goochelaar en acupunctuur is magisch. Alleen al door mijn rechteroor te onderzoeken, kon ze vaststellen dat ik een probleem had met mijn onderrug of bekken aan mijn linkerkant, waar ik last heb van een hernia in mijn wervelkolom. Ze kon ook aan het puntje van de nier in mijn oor zien dat ik lichtelijk uitgedroogd was; het festival waar ik het weekend ervoor was geweest, had er misschien iets mee te maken.

Die nacht heb ik beter geslapen dan in mijn hele leven en werd ik stralend wakker. Het spreekt voor zich dat ik gepassioneerd ben door de eeuwenoude kunst van acupunctuur en dat ik al geboekt ben voor mijn volgende sessie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *