Hoe behandel je droge handen veroorzaakt door overmatig wassen?

IIk heb een zekere fascinatie voor mooie handen ontwikkeld. Op momenten van verveling onderzoek ik vaak mijn vingers om er zeker van te zijn dat mijn nagelriemen niet onhandelbaar zijn. Ondanks mijn inspanningen is dit echter een ondankbare taak. Net als Sisyphus en zijn rotsblok vrees ik dat ik niet de perfect verzorgde handen van mijn dromen zal kunnen krijgen.

Mijn fixatie met mijn handen gaat verder dan simpele esthetiek – het vindt zijn oorsprong in mijn obsessief-compulsieve stoornis (OCS), een psychische stoornis die de DSM-5 beschrijft als ‘terugkerende en aanhoudende gedachten, driften of beelden die op een bepaald moment worden ervaren. “gekenmerkt als opdringerig en ongewenst tijdens de stoornis en bij de meeste mensen aanzienlijke angst of angst veroorzaken.”

Bij sommige mensen, waaronder ikzelf, manifesteert de stoornis zich als een obsessie met ziektekiemen of ziekten. Als gevolg hiervan besteedde ik buitensporig veel tijd aan het ruw schrobben van mijn handen in een poging me schoon te voelen. Ik herinner me nog dat ik op een winter, toen ik vijftien was, een pen pakte om aantekeningen te maken tijdens de Engelse les, en dat ik scheurtjes voelde op al mijn knokkels. De pijn danste over mijn handen, bevrijd van overmatig wassen, en was zo intens dat ik me niet kon concentreren op de tekst die ik moest bestuderen.

Dit is de afgelopen jaren een bekend patroon geworden, waarbij de droogte merkbaar erger wordt in de koudere maanden, wanneer er minder vocht in de lucht is om dit tegen te gaan. Naast de pijn is het zeer zichtbare teken dat er iets mis is, esthetisch onaantrekkelijk en tempert het mijn humeur. Als ik ooit iemand de hand moet schudden op het werk (wat op zichzelf al een uitdaging is – de verschrikkingen van de overdracht van bacteriën!), probeer ik te voorkomen dat hun ogen naar mijn kippenklauwige vingers afdwalen als ze de onaangename schilfering opmerken. Bovendien zorgt de droogte ervoor dat mijn handen felrood worden, waardoor ze nog meer opvallen, en dit heeft geleid tot het (zeer vervelende) ongevraagde advies dat ik ‘gewoon moet proberen meer te hydrateren’.

Het is onnodig om te zeggen dat jaren van handdesinfecterende middelen, zeep, agressieve chemicaliën en – zo nu en dan – schuursponsjes een blijvende stempel hebben gedrukt. Omdat zeep een hogere pH-waarde heeft dan huid (9 tot 10 voor zeep versus 5 tot 6 voor huid), verstoort het in eerste instantie de zuurmantel en beschadigt het de huid. Voeg daarbij de harde, uitdrogende effecten van alcohol en chemicaliën en de barrièrevernietigende schade die schrobben kan veroorzaken, en mijn handen hadden dringend hulp nodig.

Ik heb talloze oplossingen voor dit probleem geprobeerd – verschillende handcrèmes testen, mijn handen ‘s nachts intensief hydrateren, in de winter stevige handschoenen dragen, de zeep die ik gebruik verwisselen – allemaal met weinig of geen succes. Het beste waar ik op kan hopen is een tijdelijk uitstel, omdat elk van deze methoden op een gegeven moment zijn effectiviteit heeft verloren.

Na jaren van deze experimenten had ik vrijwel alle hoop verloren. Maar volgens Katherine Armour, MD, cosmetisch dermatoloog in Australië en oprichter van Bespoke Skin Technology, moet ik nog niet opgeven.

“Schade aan de handen veroorzaakt door overmatig wassen is vrijwel altijd volledig omkeerbaar”, zegt ze. Hoewel het hard werken en toewijding vergt, “zijn de vooruitzichten voor deze ziekte zeer positief.”

Omdat ik dit wist, ging ik onlangs een aantal van hen uitproberen nieuw Experimenteren om voor mijn handen te zorgen – dit keer met het advies van dermatologen en huidverzorgingsexperts ter ondersteuning van mijn experimenten. Eerst wilde ik een handcrème vinden Echt werkte om aan mijn behoeften te voldoen, en na het testen van een paar verschillende opties, ontdekte ik er eindelijk een die aan de verwachtingen voldeed: Kiehl’s Ultimate Strength Handzalf ($ 22).

Kiehl’s, ultieme kracht handzalf vochtinbrengende crème – $ 32,00

Gezien de snelheid waarmee ik handcrèmes gebruik, aarzel ik meestal om in duurdere opties te investeren, maar deze formule is het geld absoluut waard. De belangrijkste ingrediënten zijn sheaboter (rijk aan antioxidanten en vitamine E en helpt vocht vast te houden door een beschermende afdichting op het huidoppervlak te vormen); avocado-olie (vol vetzuren die de huid voeden en de huidbarrière helpen versterken); en sesamolie (die huidverzachtende eigenschappen heeft)

De zalf trekt snel in en laat slechts een klein beetje residu achter. De consistentie is zo dik dat het voelt alsof het echt iets doet – een kwaliteit die veel goedkopere producten missen. De werking is vrij langdurig en aangezien de geur aangenaam neutraal is, kleven er geen directe nadelen aan het product.

Bovendien kom je met een beetje van dit spul een heel eind, wat zeker een bonus is gezien de kosten van $ 32. Direct na een lichte toepassing voelen mijn handen zachter en gladder aan. En nadat ik het ‘s nachts regelmatig had gebruikt, zijn de droge plekken tussen mijn vingers bijna verdwenen.

Om mijn vochtinbrengende inspanningen te maximaliseren, heb ik ook de algemeen aanbevolen techniek toegepast om mijn handcrèmes ‘s nachts aan te brengen terwijl ik handschoenen draag. In het verleden heb ik hiervoor katoenen sokken gebruikt, maar de professionals zeggen dat investeren in katoenen of speciale handschoenen (die ongeveer $ 10 kosten) absoluut de moeite waard is. Niet alleen voorkomen ze dat ik me een amateur-sokpoppenkunstenaar voel, maar ze vergrendelen ook de formule op de juiste plaatsen om ervoor te zorgen dat mijn nogal De hand plukt zijn vruchten.

“Een handige tip voor thuis is om een ​​vochtig paar witte katoenen handschoenen te gebruiken en vervolgens een droog paar over je dikke vochtinbrengende crèmes en voorgeschreven medicinale middelen”, zegt Dr. Schild. “Deze occlusie verhoogt de penetratie van uw vochtinbrengende crème en medicinale remedies, waardoor puistjes sneller verdwijnen. Bovendien is het echt rustgevend voor gebarsten plekken op je handen.

Aan het eind van de dag vond ik dit ritueel bijzonder ontspannend en begon ik mijn dagelijkse toepassingen (en hertoepassingen) van Kiehl’s handcrème ‘s avonds aan te vullen met een flinke, gehandschoende dosis. Na verloop van tijd merkte ik echte verbeteringen in mijn huid en de kwaliteit van mijn nagels en nagelriemen.

Zentoes met gel gevoerde vochtinbrengende handschoenen – $ 13,00

Deze speciale handschoenen halen het giswerk uit het “nat/droog”-proces dat Dr. Genoemd pantser. Gevoerd met jojoba-olie en met vitamine E verrijkte gel, houden ze vocht vast en bieden ze extra diepe verzorging voor je handen.

  • Gevoerd met gel
  • Herbruikbaar
  • Bevat gepatenteerde vochtinbrengende ingrediënten
  • Verkrijgbaar in meerdere kleuren

Katoenen handschoenen (30 stuks) – $ 10,00

In dit geval zijn alleen de basisprincipes voldoende, en dat is waar deze eenvoudige katoenen handschoenen een rol spelen. Gebruik er twee tegelijk (één nat, één droog) om maximale resultaten uit uw handbevochtigers te krijgen.

  • Betaalbaar
  • Gemakkelijk te wassen en opnieuw te gebruiken
  • Vereist wat voorbereidend werk om de “nat/droog”-methode te perfectioneren.

Tegenwoordig heb ik geleerd mijn obsessieve-compulsieve-stoornis zo onder controle te houden dat deze veel minder in mijn leven doordringt. Het is er nog steeds, maar het is meestal eerder een licht irriterende voorziening dan een slopende aandoening. En met behulp van een goed product en een door experts goedgekeurde techniek zijn mijn handen zo genezen dat ik ervan leer houden.


Well+Good-artikelen verwijzen naar wetenschappelijke, betrouwbare, actuele en robuuste onderzoeken om de informatie die we delen te ondersteunen. U kunt ons vertrouwen op uw reis naar welzijn.

  1. Drugsmisbruik en administratie van geestelijke gezondheidszorg. Impact van de DSM-IV tot DSM-5 veranderingen op de nationale enquête naar drugsgebruik en gezondheid [Internet]. Rockville (MD): Drugsmisbruik en Mental Health Services Administration (VS); 2016 juni. Tabel 3.13, Vergelijking van OCD tussen DSM-IV en DSM-5. Beschikbaar op: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519704/table/ch3.t13/


Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Comment