Hobby-burn-out beïnvloedt het plezier in favoriete activiteiten

By | September 15, 2023

CReatieve expressie is een van de meest heilige rituelen in mijn leven, en het is bijna onmogelijk om me een tijd te herinneren waarin ik geen prioriteit gaf aan mijn doorlopende hobby’s – waaronder momenteel haken, schilderen, naaien, quilten, sieraden maken en meer Metaalsmeden en cartografie include Ik ben plannen aan het maken voor mijn eerste poppenhuisproject. Deze hobby’s zijn allemaal dingen waar ik keer op keer naar terugkom, vooral in tijden van onzekerheid of stress, en ze speelden een cruciale rol bij het overwinnen van een ernstige burn-out op mijn werk en een van de moeilijkste jaren van mijn leven.

Door therapie en door meer tijd aan creativiteit te besteden, bereikte ik de andere kant van de burn-out en leerde ik omgaan met de onvermijdelijke ups en downs van het leven. Maar een paar jaar later had ik het gevoel dat de slinger te ver naar de andere kant zwaaide, en het gevoel van uitputting begon weer naar binnen te sluipen – alleen deze keer had het iets te maken met mijn favoriete bezigheden. Ik voelde me overweldigd en uitgeput en merkte al snel dat ik de inspiratie en het verlangen miste om de dingen te doen die me ooit zoveel vreugde en opluchting brachten. Het was weer een burn-out, maar dan vanwege mijn hobby’s.De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) definieert burn-out als een beroepsverschijnsel dat wordt veroorzaakt door ‘chronische stress op de werkplek’, en dit is hoe het in ons populaire lexicon algemeen wordt begrepen en besproken. Alana Carvalho, LMHC, een erkende geestelijke gezondheidszorgadviseur, zegt echter dat het heel goed mogelijk is om een ​​burn-out te krijgen vanwege niet-werkgerelateerde redenen, waaronder hobby’s. “Dit kan waarschijnlijk het geval zijn als er een gebrek aan evenwicht is tussen de hobby en andere gebieden van het leven”, legt ze uit. “Bovendien, als iemand hoge eisen aan zichzelf stelt in verband met zijn hobby, kan dat tot stress leiden, met als gevolg een burn-out.”

Dat is precies wat er met mij gebeurde. Omdat mijn hobby’s zo belangrijk waren om mijn burn-out op het werk om te keren, legde ik steeds meer nadruk op deze bezigheden en besteedde ik elke seconde die ik kon aan creatieve expressie. Met mijn hoofd in mijn vak duiken voelde in het begin zo toegeeflijk en bracht me terug bij mezelf. Maar hoe meer ik creëerde, hoe meer druk ik op mezelf uitoefende om mijn werk te perfectioneren en meer vaardigheden te leren om mijn capaciteiten uit te breiden. Al snel zat ik weer midden in een burn-out.

“Hobby’s horen leuk te zijn – als je een hobby niet meer leuk vindt, is het prima om verder te gaan.” – Alana Carvalho, LMHC

De ironie van deze situatie is natuurlijk dat hobby’s bedoeld zijn als mogelijkheden voor zelfexpressie, vrij van maatschappelijke druk tot perfectie. Maar omdat de Amerikaanse samenleving ons dwingt te streven naar onrealistische verwachtingen – onderdeel van een groter probleem met de manier waarop we naar succes en prestaties kijken – kunnen zelfs onze hobby’s worden ontsierd door de ellende van perfectionisme.

In mijn situatie wilde ik ook zo graag een burn-out op mijn werk terugdraaien, dat ik me er uiteindelijk voor engageerde Weg te veel tijd voor mijn hobby’s. Het is één ding om elke dag tijd vrij te maken voor creatieve expressie; Het is iets anders om yogalessen te annuleren, de afwas over te slaan en vrijwel alle andere dagelijkse activiteiten te pauzeren om meer tijd aan het knutselen te besteden.

“Het is belangrijk om te bedenken hoeveel tijd je aan een hobby besteedt”, zegt Carvalho. “Als je merkt dat het je gestrest begint te maken of andere belangrijke gebieden van je leven gaat belemmeren, is het waarschijnlijk tijd om grenzen te stellen aan de hobby, inclusief hoeveel tijd je eraan besteedt.”

Hoe overwin je een burn-out met een hobby?

Net als bij het bestrijden van andere vormen van burn-out is het vinden van balans en het opladen van je creatieve batterij een belangrijk uitgangspunt. Om met het gevoel van hobby-burn-out om te gaan – of het helemaal te vermijden – raadt Valerie Ott, hoofdredacteur bij JOANN, aan om pauzes te nemen van het werk en inspiratie op te doen. “Als je door de buurt of op een natuurpad loopt, kun je de spinnenwebben opruimen, en misschien kun je zelfs inspiratie opdoen door het licht, de kleuren of de ontwerpen en patronen te observeren die je tegenkomt”, zegt ze. “Inspiratie vinden in het werk van anderen door in tijdschriften en boeken te bladeren of naar musea te gaan, is een andere manier om creativiteit te stimuleren en burn-out te voorkomen.”

Ott zegt dat het uitoefenen van hobby’s (van de ene hobby naar de andere springen) vrij gebruikelijk is. Hoewel er niets mis is met het proberen van nieuwe dingen, kan het wel leiden tot een overweldigende hoeveelheid inspiratie die, hoewel spannend, kan dienen als een snelle weg naar een hobby-burn-out. “Om dit te voorkomen, organiseer je je ideeën op Pinterest-borden of in een creatief dagboek en neem je de tijd om je echt te verdiepen in een nieuwe vaardigheid”, stelt ze voor. Door uw interesses te identificeren en tijd aan specifieke media te besteden, kunt u de dingen proberen die u wilt proberen zonder al te veel projecten te starten en het gevoel te hebben dat u onvoldoende presteert vanwege het onafgemaakte werk.

Eén manier om georganiseerd te blijven, is door elke maand aan een nieuw onderwerp te wijden. Dus als je echt wilt leren schilderen met olieverf, zegt Ott, kun je een specifieke maand besteden aan olieverfschilderijen en je creatieve tijd besteden aan het onderzoeken, leren en oefenen van methoden. Door de tijd te nemen om iets nieuws te leren, beperk je niet alleen het aantal onafgemaakte projecten en de overweldiging van heen en weer springen, maar bevordert je ook het evenwicht door voldoende tijd vrij te maken voor een creatieve hobby in plaats van te veel te proberen al je creatieve hobby’s te verkennen in een kortere tijd.

Je kunt ook andere grenzen voor jezelf stellen, zodat je je aan je grenzen houdt. “Stel een budget in zodat je geen benodigdheden koopt die je niet kunt gebruiken als je de neiging hebt om van ding naar ding te springen – op die manier zal je knutselkamer je niet overweldigd laten door knutselschulden”, suggereert Ott als voorbeeld.

Weer motivatie krijgen voor mijn hobby’s

Toen ik last kreeg van een hobby-burn-out, probeerde ik snel te herijken. Ik wist dat al mijn interesses en onvoltooide projecten ertoe bijdroegen dat ik me overweldigd voelde. Ik wist ook dat de buitensporige tijd die ik aan mijn hobby’s besteedde een disbalans in mijn leven veroorzaakte en voor extra stress zorgde omdat ik geen tijd had om schoon te maken, te sporten of, eerlijk gezegd, gewoon op de bank te loungen en naar een tv-programma te kijken. zonder mijn handen te bewegen.

Om weer motivatie te vinden, heb ik eerst een stapje terug gedaan en gekeken naar de momenten waarop ik graag knutsel, dat is meestal ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds na het eten. Vervolgens reserveerde ik ‘s ochtends en ‘s avonds tijd voor mijn hobby’s en noteerde ik hobbyafspraken in mijn agenda om mijn tijdsdruk bij te houden. Van daaruit heb ik een projecttracker-spreadsheet gemaakt, zodat ik mijn voortgang kon vastleggen en een plek had om mijn onderzoek, projectvoorbeelden, materiaallijsten en meer op te slaan. Dit voelde in het begin een beetje stijf aan, maar het zorgde er ook voor dat ik mijn hoofd leeg kon maken en gaf me meteen een gevoel van opluchting.

Door dit proces heb ik ook mijn interesses beoordeeld en de hobby’s genoteerd die mij vreugde brachten en de hobby’s die ik probeerde maar waar ik me niet mee verbonden voelde. “Hobby’s horen leuk te zijn – als je een hobby niet meer leuk vindt, is het prima om verder te gaan”, zegt Carvahlo. Ik was me er niet van bewust, maar een deel van mijn werk in uitvoering woog op mij, en toen ik het liet vallen, voelde ik me lichter en vrijer en had ik veel meer tijd om de projecten na te streven die ik echt wilde voltooien.

Toen ik eenmaal wat structuur en balans had, begon ik me minder overweldigd en meer geïnspireerd te voelen door mijn creatieve proces. En het blijkt dat het beperken van de tijd die ik aan het creëren besteedde, ervoor zorgde dat ik me gemotiveerder voelde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *