Hierdoor blijft je geur langer hangen

By | September 14, 2023

GEr zijn momenten waarop je je uitsluitend op één enkele geur concentreert. Het verzamelen van geuren is de norm geworden, waardoor je je geur net zo vaak kunt veranderen als je uiterlijk. Net zoals je elk seizoen je kleding verwisselt, kan het ruilen van een diepe, muskusachtige geur die je in de winter draagt ​​voor een lichtere, luchtigere geur in de warmere maanden je humeur volledig veranderen. En het is begrijpelijk dat je geuren wilt verzamelen; Geuren spelen een belangrijke rol bij het vormen en oproepen van herinneringen en emoties, en een verzameling sculpturale, opvallende flessen zijn geweldige decoratieve stukken. Maar als je eenmaal hebt besloten om geuren in te slaan, hoe zorg je er dan voor dat ze zo lang mogelijk meegaan?

Lees verder om erachter te komen wat u moet weten.


Experts in dit artikel

  • Autumne West, nationaal schoonheidsdirecteur bij Nordstrom
  • Kathryn Balcerski, mede-oprichter van boetiekgeuradviesbureau Serendipitee NYC
  • Minetta Rogers, operationeel directeur van het Institute for Art and Olfaction
  • Myiesha Sewell, schoonheidsdirecteur bij Sephora
  • Tami Katz, mede-oprichter van boetiekgeuradviesbureau Serendipitee NYC

Vervallen geuren?

Hoewel geuren technisch gezien niet verlopen, hebben ze wel een houdbaarheidsdatum. Net als de versheidslabels die je in de supermarkt ziet, geeft dit getal aan hoe lang een consument kan verwachten dat een geur zijn maximale sterkte zal bereiken. Autumne West, de nationale schoonheidsdirecteur van Nordstrom, zegt dat alle geuren een PAO-nummer (Period After Opening) hebben op de doos of in de verpakking. Het symbool, dat lijkt op een open pot met een nummer en ‘+M’, vertegenwoordigt het aantal maanden dat een merk verwacht dat zijn geur na opening op zijn best ruikt.

Ze zegt dat deze cijfers variëren afhankelijk van de geur en het merk, maar over het algemeen rond de 24 maanden liggen. Geuren zonder bewaarmiddelen kunnen een kortere houdbaarheid hebben. Hoe verder je van de PAO af komt, hoe groter het risico dat de geur zijn effectiviteit en blijvende kracht verliest. En hoewel het onwaarschijnlijk is dat het gebruik van een geur na de houdbaarheidsdatum enige schade zal aanrichten, kan de geur vervagen en niet meer zo sterk zijn. “Na verloop van tijd zal de geur veranderen en ik denk niet dat je meer van de geur zult genieten”, zegt West. Als uw collectie een functionele collectie is waarin u de geuren draagt ​​die u verzamelt, kunt u dit voorkomen door ervoor te zorgen dat u uw geuren draagt ​​en opgebruikt.

Minetta Rogers, operationeel directeur van het Institute for Art and Olfaction, wijst er echter op dat deze etikettering niet standaard is op vintage flessen en dat de PAO genuanceerd en gevarieerd kan zijn. Ze vermeldt dat ze een aantal flessen heeft die PAO ruim boven haar PAO bevatten en die hetzelfde ruiken als toen ze voor het eerst werden geopend, dus het kan ook afhangen van de geur zelf en de bewaaromstandigheden. Ze raadt ook af parfums die hun PAO hebben bereikt weg te gooien zonder ze eerst te hebben onderzocht; Omdat elke geur echter individueel is, moet u uw flessen controleren om te zien of het uiterlijk en de geur drastisch zijn veranderd en niet langer naar uw smaak zijn.

4 tips van geurexperts om geuren langer te laten duren

Als het gaat om de duurzaamheid van je geuren, laten we daarmee beginnen niet maken. “Als je je een parfumcollectie wilt voorstellen die in korte tijd het meest zal verslechteren, zou je een parfumcollectie met citrus- en andere parfums met sterke topnoten in constant, direct zonlicht in een vochtige ruimte met extreme temperatuurschommelingen plaatsen. ”, zegt Rogers. “Mogelijk zou de collectie voortdurend schudden om kinetische energie aan de mix toe te voegen – stel je een parfumcollectie voor in direct zonlicht op een oude wasmachine op volle toeren.”

Als je echter een parfumgarderobe wilt opbouwen waarmee je jezelf het hele jaar door en met verschillende geuren kunt uiten, zijn er manieren om ervoor te zorgen dat je geuren zo lang mogelijk fris blijven.

1. Op een koele, droge plaats bewaren

Volgens alle ondervraagde experts is het slechtste wat je kunt doen voor de levensduur van een geur, het bewaren ervan op een plek met wisselende temperaturen (kijk naar je eigen lichaam, medicijnkastje). Temperatuurschommelingen en vochtigheid in ruimtes met grote temperatuurschommelingen, zoals een badkamer, kunnen ervoor zorgen dat parfum na verloop van tijd verdampt. Zoek in plaats daarvan naar een koele, droge plek om de geuren het beste te behouden.

2. Bewaar ze uit direct zonlicht

Een dienblad met sprankelende glazen flessen die glinsteren in de zon is een geweldige foto, maar volgens West kan direct zonlicht “het uiterlijk en de kleur van de vloeistof veranderen, ervoor zorgen dat de fles vervaagt en mogelijk de geur zelf beïnvloeden.” Meer ondoorzichtige flessen, die minder licht binnenlaten, kunnen ervoor zorgen dat geuren iets langer blijven hangen. Het is echter het beste om uw geuren buiten de zon te bewaren.

3. Koop geuren met langduriger geurnoten

Volgens Rogers en Myiesha Sewell, beauty director bij Sephora, gaan bepaalde geurfamilies langer mee op de huid en in de fles dan andere. Over het algemeen zijn geuren met een hoog citrusgehalte in de fles (en trouwens ook op de huid) een kortere houdbaarheid dan rijkere, gastronomische geuren die romige tonen zoals vanille en kruiden bevatten.

Iets over de compositie: Geuren bestaan ​​uit drie niveaus van noten: top-, hart- en basisnoten. De topnoten zijn de eerste indruk van een geur, de middennoten zijn de essentie ervan, en de basisnoten zijn over het algemeen wat overblijft als de rest van de geur vervaagt.

Rogers voegt eraan toe dat “topnoten sneller veranderen dan midden- of basisnoten” en dat niet alle parfums deze specifieke compositiestructuur gebruiken. De geuren van geuren met veel topnoten, zoals frisse citrus of aldehyden (de synthetische componenten die veel geuren een frisse, zuivere geur geven) blijven niet zo intens en kunnen na verloop van tijd sneller vervagen dan geuren met meer midden- en basisnoten. noten (die (meestal rijke, sterk geurige tonen) waaruit de geur bestaat.

4. Begin met een kleinere collectie

Er is geen magisch getal voor hoeveel geuren je zou moeten bezitten, maar eerder of het doel daadwerkelijk is om er één te bezitten dragen In alle gevallen is het zinvoller om met een kleinere verzameling te beginnen dan om een ​​grotere hoeveelheid op te bouwen. Als je meer variatie wilt, kun je geuren over elkaar heen leggen.

Tami Katz en Kathryn Balcerski, mede-oprichters van boetiekgeuradviesbureau Serendipitee NYC, zeggen dat iemand die echt veel geuren wil meenemen er baat bij zou hebben om kleinere maten te kopen, zodat ze in laagjes kunnen worden gedragen en kunnen worden gebruikt. Experimenteer met het combineren van geuren door combinaties te testen die vergelijkbare tonen hebben en goed bij elkaar passen, en verbeter bestaande geuren waar je al van houdt door een bijpassende body wash of lotion met dezelfde geur aan te brengen.

Rogers zegt dat de beste manier om van je parfumcollectie te genieten is door deze te gebruiken, omdat “het een inherent op tijd gebaseerd ambacht en kunst is.” Ze adviseert het verzamelen op basis van jouw “individuele, eigenzinnige verlangens en voorkeuren voor bepaalde geurmaterialen” en niet door de pure functionaliteit van de duurzaamheid van een geur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *