Hier leest u hoe u uw kleding weer kunt uittrekken nadat u dat heeft gedaan

By | September 17, 2023

IHet is wastijd. Je haalt je favoriete T-shirt, jeans of trui uit de droger en beseft dat deze nu drie maten te klein is. De horror. Gelukkig is niet alle hoop verloren. Er is een manier om het kledingstuk weer tot leven te brengen. Het enige wat je nodig hebt is wat warm water, wasverzachter en een beetje rek om de kleding te laten krimpen.

Hieronder leer je waarom kleding überhaupt krimpt (hint: het is niet om de reden die je misschien denkt), instructies voor het krimpen van verschillende soorten stoffen en tips over hoe je je kleding goed kunt verzorgen om een ​​einde te maken aan de krimpnachtmerrie. Duds gebeuren nooit meer.

Waarom kleding krimpt

Een van de meest voorkomende redenen waarom kleding krimpt, is dat je ze te lang in de droger hebt laten liggen, maar het daadwerkelijke krimpproces vindt waarschijnlijk niet plaats om de reden die je vermoedt. “Warmte heeft geen effect op de krimp”, zegt Laura Goodman, senior wetenschapper bij P&G en expert op het gebied van textielverzorging. “Het is eigenlijk de tuimelende beweging die ervoor zorgt dat de vezels en garens dichter bij elkaar komen.”

Kledingstukken die gevoeliger zijn voor krimp zijn onder meer katoen en gebreide stoffen (denk aan T-shirts en truien), maar Goodman zegt dat ze ook elastischer zijn, zodat ze gemakkelijker terugvallen naar hun oorspronkelijke maat.

Het is ook vermeldenswaard dat kleding die het risico loopt te krimpen, steeds vaker zal krimpen. Volgens Goodman vindt de meeste krimp plaats tijdens de eerste één tot drie wasbeurten. Het kan echter vijf tot tien cycli duren voordat de maximale krimp wordt bereikt.

Hoe katoen te ontkrimpen

Om je favoriete katoenen kledingstuk in zijn oude glorie te herstellen, raadt Max Appel, schoonmaakexpert en oprichter van OxiClean, Orange Glo, Kaboom en Powerizer Complete, aan om eerst een gootsteen of badkuip te vullen met lauw water en een eetlepel wasverzachter of mild wasmiddel. shampoo – zorg ervoor dat het product volledig oplost.

Plaats vervolgens uw kledingstuk in het water en laat het maximaal 30 minuten weken voordat u het iets uitrekt. “Katoen is een heel vergevingsgezinde stof”, zegt Appel, maar je moet er toch voor zorgen dat je er zachtjes en gelijkmatig aan trekt, zodat het zijn vorm behoudt. Spoel vervolgens af met koud water.

“Warm water maakt de stoffen zacht, zodat ze kunnen worden uitgerekt”, zegt Appel. “Het koude water hecht zich aan de nieuwe structuur, waardoor beschadigingen en verkleuringen tijdens het spoelproces worden voorkomen.”

Om het water uit het kledingstuk te verwijderen zonder de stof verder te beschadigen, raadt Appel aan om het kledingstuk op een handdoek te leggen en deze op te rollen zodat de handdoek het water absorbeert. Rol ten slotte de handdoek uit en laat het kledingstuk plat aan de lucht drogen.

Hoe denim te verkleinen

Pas je niet meer in je favoriete babyblues? Appel raadt aan om de denim met lauw water en een spuitfles te besproeien. Dep het vervolgens af met een doek en trek aan de uiteinden om het uit te rekken. Hang ze ondersteboven op de benen om aan de lucht te laten drogen. “Als ze nog steeds strak of te klein zijn, draai ze dan vast en besproei ze met water”, zegt hij. “Hurk neer en buig je knieën om ze naar wens te strekken.”

Hoe wol te ontkrimpen

De stappen voor het uitfaseren van een wollen kledingstuk zijn vrijwel gelijk aan die voor katoen. Vul je gootsteen met warm water, giet er 1/3 kopje wasverzachter of haarconditioner in en laat het 10 tot 15 minuten staan.

“Het kledingstuk moet mogelijk opnieuw worden vormgegeven om het terug te brengen naar de oorspronkelijke maat”, zegt Appel. “Als je tevreden bent met de maat, laat je het water weglopen en spoel je het kledingstuk uit met koud water. Knijp het kledingstuk uit en verwijder zoveel mogelijk water, maar wring het niet uit. Leg het kledingstuk plat tussen twee microvezeldoeken of handdoeken om overtollig water op te nemen. Laat het vervolgens aan de lucht drogen.

Hoe kasjmier te verkleinen

Zit je cashmere trui iets te strak, volg dan dezelfde procedure als bij krimpvrij katoen. Het verschil is volgens Appel dat je het zo’n 30 minuten tot een uur langer laat weken en het iets uitrekt. Spoel vervolgens af met koud water. Rol het kledingstuk vervolgens in een handdoek om overtollig water te verwijderen en laat het aan de lucht drogen.

Hoe synthetische vezels te ontkrimpen

Onderdelen gemaakt van synthetische vezels zijn van hetzelfde type boor. Omdat synthetische vezels echter een kwetsbaarder materiaal zijn, raadt Appel aan om het kledingstuk slechts 15 minuten te laten weken en het regelmatig uit het water te halen.

“Het gewicht van het water helpt het materiaal uit te rekken”, zegt hij. Je kunt de uiteinden ook iets omhoog trekken, maar wring ze niet uit. Spoel in plaats daarvan af met koud water en gebruik dezelfde droogmethode voor handdoeken.

En tot slot moet u er rekening mee houden dat het proces voor sommige onderdelen mogelijk meerdere keren moet worden herhaald. Maar als je in de knel zit en de deur uit moet rennen, raadt Appel aan om het kledingstuk met water te besprenkelen en aan de hoeken te trekken om het een beetje uit te rekken.

Hoe je krimp kunt voorkomen en kleding goed kunt verzorgen

Controleer het etiket

De labels op je kleding zijn er niet alleen om je te laten jeuken. Daar leer je waar het kledingstuk van gemaakt is en hoe je het het beste kunt wassen om beschadigingen en krimp te voorkomen. Controleer dus uw etiketten, mensen.

Wassen op een zachte cyclus met koud water

Om je kleding schoon te houden en krimpen tot een minimum te beperken, raadt Goodman aan om donkere stoffen van lichte stoffen en delicate stoffen van duurzamere items te scheiden, en ze vervolgens apart te wassen op het zachtste programma in koud water. Het koude water is vooral handig bij het wassen van donkere kleding om krimpen, vervagen en uitlopen van de kleurstof te voorkomen. Koud water bespaart ook energie.

Gebruik wasverzachter

Kledingvezels, die vergelijkbaar zijn met haarvezels, kunnen na verloop van tijd beschadigd raken door wrijving tegen andere kleding tijdens het wassen en door de hitte van de droger. Daarom raadt Goodman aan wasverzachter toe te voegen aan uw spoelcyclus om de vezels van de stof glad te maken en wrijving te voorkomen, waardoor uw kleding kan uitrekken en vervagen.

Hier leest u hoe u eindelijk alle symbolen op uw kledinglabels kunt ontcijferen. Ook leer je hoe je de was kunt doen zonder wasmachine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *