Het verband tussen opruiende voedingsmiddelen en angst

IAls je worstelt met stress, overweldiging of angst (ahem… ik in het dagelijks leven), houd er dan rekening mee dat er enkele eetgewoonten zijn die verband houden met een meer evenwichtige emotionele toestand, grotendeels als gevolg van de darm-hersenverbinding of – as is toe te schrijven. En hoewel een gevarieerd, voedzaam en darmvriendelijk dieet zeker niet garandeert dat u vrij van angst zult zijn, kan het zeker uw symptomen verlichten en uw algehele welzijn verbeteren.

Ahead, Uma Naidoo, MD – een door Harvard opgeleide voedingspsychiater, professionele chef-kok, voedingsbioloog en auteur van het komende boek Breng je geest tot rust met eten– deelt belangrijke inzichten in de wisselwerking tussen ontstekingen en angst. Plus: een paar van de beste ontstekingsremmende en stemmingsbevorderende voedingsmiddelen op je lijstje die met mate moeten worden gegeten.


Experts in dit artikel

  • Uma Naidoo, MD, door Harvard opgeleide voedingspsychiater, professionele chef-kok en voedingsbioloog

Het verband tussen opruiende voedingsmiddelen en angst

Zoals dr. Naidoo legt uit dat de darmen en de hersenen nauw met elkaar verbonden zijn voordat we onze eerste ademhaling nemen. “Deze organen komen voort uit dezelfde cellijn in het menselijke embryo”, vertelt ze. Het is dan ook geen verrassing dat het verband tussen voedsel en gemoedstoestand – via de darm-hersen-as – robuust is. Ontstekingsvoedsel kan grote schade aanrichten aan de darmen, wat resulteert in ontstekingen in de hersenen, wat leidt tot mentale en stemmingsstoornissen. “Darmontsteking of dysbiose kan leiden tot een toename van angstsymptomen. “Ik zie dit voortdurend in mijn klinische werk”, zegt Dr. Naidoo.

Veel van dezelfde voedingsmiddelen waarvan u waarschijnlijk weet dat ze ze moeten beperken voor de algehele gezondheid, staan ​​hoog op de lijst van voedingspsychiaters, maar ze zijn de moeite waard om opnieuw te bekijken.

Sterk bewerkte voedingsmiddelen

FWIW, niet *alle* bewerkte voedingsmiddelen zijn slecht. Basisproducten zoals bonen uit blik, havermout en Griekse yoghurt kunnen zeker deel uitmaken van een uitgebalanceerd, ontstekingsremmend dieet. De zaken zijn echter anders als het gaat om sterk bewerkte voedingsmiddelen die additieven en kunstmatige ingrediënten bevatten en geen hersenversterkende vitamines, mineralen en vezels bevatten. Volgens dr. Naidoo, deze herken je doorgaans aan het feit dat ze lange lijsten met ingrediënten bevatten (vaak met onherkenbare en/of moeilijk uit te spreken namen), lange houdbaarheid en bewerkte toevoegingen zoals suiker en verzadigde en/of transvetten. Dergelijke voedingsmiddelen “voeden de slechte microben in de darmen, waardoor ontstekingen verergeren en daardoor stress ontstaat”, legt ze uit.

Tip: dr. Naidoo raadt aan om waar mogelijk te kiezen voor volwaardig voedsel: vers en bevroren fruit, groenten, volle granen, vette vis, peulvruchten en dergelijke. “Richt je natuurlijk op de AGF-afdeling, maar de middenpaden zijn vooral geschikt voor budgetvriendelijke artikelen als gedroogde bonen, linzen, peulvruchten, wilde zalm uit blik, oesters of mosselen, biologische bonen en kikkererwten”, merkt ze op.

Toegevoegde en geraffineerde suikers

Aan talloze voedingsmiddelen wordt suiker toegevoegd. Je merkt het misschien niet eens, deels omdat het verborgen kan zijn onder het mom van ‘over’. 250 verschillende namen. Ook al weet je waarschijnlijk dat er suiker zit in een aantal van je favoriete lekkernijen zoals gebak, chocolade en snoep, zegt Dr. Naidoo dat de zoete substantie ook schuilt in minder voor de hand liggende producten als saladedressing, ketchup en pastasaus. “De overdreven smaak van deze voedingsmiddelen kan in eerste instantie de smaakpapillen bevredigen, maar uiteindelijk veroorzaken ze grote schade aan de darmgezondheid, verergeren ontstekingen en overweldigen het lichaam met meer suiker dan het nodig heeft – wat allemaal de angst en angst kan vergroten. [lead to an] ongelijke stemming”, zegt ze.

Trouwens, kunstmatige zoetstoffen zijn geen goede cheat. “Eén onderzoek toonde aan dat mensen die kunstmatige zoetstoffen consumeren, meestal via light-drankjes, depressiever zijn dan degenen die dergelijke dranken niet consumeren”, vertelt Dr. Naidoo met. Ze haalt ook onderzoek aan dat illustreert hoe kunstmatige zoetstoffen toxische effecten kunnen hebben door de niveaus van neurotransmitters in de hersenen te veranderen die de stemming helpen reguleren.

Tip: Het kan ontmoedigend lijken om los te komen van snoep, om nog maar te zwijgen van het feit dat het onrealistisch is. In plaats daarvan heeft dr. Naidoo stelt voor om te vertrouwen op fruit en andere snacks die rijk zijn aan antioxidanten om je zoetekauw te bevredigen, zoals een kom bessen met hoogwaardige pure chocolade.

“Richt je natuurlijk op de AGF-afdeling, maar de middenpaden zijn vooral geschikt voor budgetvriendelijke producten zoals gedroogde bonen, linzen, peulvruchten, wilde zalm uit blik, oesters of mosselen, biologische bonen en kikkererwten.” – Uma Naidoo, MD

Industriële oliën

dr. Naidoo is op zijn hoede voor sterk bewerkte oliën, waarvan de meeste bijproducten zijn van overvloedig verbouwde industriële gewassen. “Dit omvat maïs, sojabonen, palmolie en meer. Door verwerking worden deze oliën ongelooflijk rijk aan ontstekingsremmende omega-6-vetzuren en bevatten ze uiteindelijk geen ontstekingsremmende omega-3-vetzuren.” Ter referentie: Omega-6-vetzuren zijn niet inherent “slecht”. Maar een teveel ervan (en een onevenwicht aan omega-3-vetzuren) “draagt ​​bij aan een teveel aan ontstekingsmoleculen door het hele lichaam, vooral in de darmen en de hersenen”, vervolgt Dr. Naidoo vervolgde.

Tip: Om ontstekingen en angst te beteugelen, heeft Dr. Naidoo om hart-gezonde bakoliën zoals EVOO te kiezen voor dressings en dips of avocado-olie tijdens het koken.

Laatste woorden over opruiende voedingsmiddelen en angst

Het verminderen van ontstekingen – vooral via een dieet – kan stress en angst beïnvloeden. “Door te eten om ontstekingen in ons lichaam te verminderen, verminderen we de last van ‘lifestyle’-stress op onze hersenen en, op zijn beurt, op onze geestelijke gezondheid”, zegt Dr. Naidoo. Na verloop van tijd kunnen we ons beter aanpassen aan beperkingen, waardoor onze geestelijke gezondheid op de lange termijn wordt versterkt. “Bovendien is aangetoond dat wanneer de darmontsteking wordt verminderd, de functie van de neurotransmitter serotonine, die de stemming verbetert, en tryptofaan, dat stress verlicht, verbetert”, vervolgt ze. Het resultaat? Minder symptomen van angst en depressie en ook een evenwichtige darm.

Al met al gaat het niet alleen om het beperken van de oorzaken of verergering van ontstekingen; Het is net zo belangrijk om te weten wat u aan uw dieet moet toevoegen om uw geest en humeur door middel van voedsel te ondersteunen. dr. Naidoo raadt aan om aromatische kruiden met antioxidantpotentieel aan uw gerechten toe te voegen. Denk aan: kurkuma (altijd met een snufje zwarte peper), rozemarijn, saffraan en oregano. Ze pleit er ook voor om elke dag een regenboog te eten. “De verbindingen in de producten die ze kleur geven, zijn eigenlijk krachtige voedingsstoffen voor planten, fytonutriënten genaamd, die een hoge mate van antioxiderende activiteit hebben”, legt ze uit. Deze tip beperkt zich echter niet tot productie in het ROYGBIV-spectrum. “Van de allicine in witgekleurde knoflook en uien tot de anthocyanen achter de levendige blauw- en paarstinten van de bessen: het is bewezen dat een dieet rijk aan kleurrijke producten de schade door vrije radicalen in het lichaam vermindert”, vertelt ze. Als je het mij vraagt, is het kalmerende, ontstekingsremmende potentieel van deze voedingsmiddelen voldoende om een ​​eerste zucht van verlichting te veroorzaken En doet je watertanden.


Well+Good-artikelen verwijzen naar wetenschappelijke, betrouwbare, actuele en robuuste onderzoeken om de informatie die we delen te ondersteunen. U kunt ons vertrouwen op uw reis naar welzijn.

  1. Guo, Xuguang et al. “Gezoete dranken, koffie en thee, en het risico op depressie onder oudere volwassenen in de Verenigde Staten.” Plus een Deel 9.4 e94715. 17 april 2014, doi:10.1371/journal.pone.0094715

  2. Whitehouse, Christina R et al. “De potentiële toxiciteit van kunstmatige zoetstoffen.” AAOHN Journal: officieel tijdschrift van de American Association of Occupational Health Nurses Deel 56.6 (2008): 251-9; Toets 260-1. doi:10.3928/08910162-20080601-02

  3. Tena, Noelia et al. “State of the art in anthocyanen: antioxiderende activiteit, bronnen, biologische beschikbaarheid en therapeutische effecten op de menselijke gezondheid.” Antioxidanten (Bazel, Zwitserland) Deel 9.5 451. 23 mei. 2020, doi:10.3390/antiox9050451

  4. Chung, Lip Yong. “De antioxiderende eigenschappen van knoflookverbindingen: allylcysteïne, alliine, allicine en allyldisulfide.” Medisch voedselmagazine Deel 9.2 (2006): 205-13. doi:10.1089/jmf.2006.9.205

  5. Han, Xuesheng en Tory L. Parker. “Ontstekingsremmende, weefselremodellerende, immuunmodulerende en kankerbestrijdende effecten van oregano (Origanum vulgare) essentiële olie in een huidziektemodel bij de mens.” Biochemie geopend Deel 4 73-77. 3 maart 2017, doi:10.1016/j.biopen.2017.02.005


Leave a Comment