Het eten van gezinsmaaltijden bevordert de mentale en fysieke gezondheid

By | September 16, 2023

SSeptember is de Nationale Familiemaaltijdenmaand, oorspronkelijk in het leven geroepen door de FMI Foundation in september 2015. Het initiatief begon als een manier om Amerikanen aan te moedigen het gewoon eens te proberen nog een maaltijd per week thuis. Sindsdien is het uitgegroeid tot een volwaardige beweging.

Hoewel het moeilijker kan zijn om met je gezin rond de tafel te zitten dan je denkt, blijkt uit onderzoek dat het absoluut de moeite waard is. Samen eten biedt voor iedereen veel voordelen, waaronder sociale en mentale voordelen, maar ook betere prestaties op school en op het werk en een betere cognitie.

Gezinsmaaltijden hebben ook een sterke invloed op het dieet en de voedingsresultaten. Een systematische review uit 2020, gepubliceerd in Het Journal of Nutrition, Onderwijs en Gedrag, ontdekte dat gezinsmaaltijden de groente- en fruitconsumptie bij zowel kinderen als volwassenen verbeteren. De meeste Amerikanen krijgen niet genoeg groenten en fruit binnen, dus deze extra impuls kan een verschil maken.Andere voordelen van gezinsmaaltijden zijn onder meer betere resultaten in het functioneren van het gezin, minder drugsgebruik onder adolescenten, vermindering van de symptomen van depressie, geweld en zelfmoord, een hoger zelfbeeld en een groter gevoel van veerkracht.

Waarom zijn gezinsmaaltijden afgenomen?

Met al deze voordelen is het de moeite waard om je af te vragen waarom we niet meer prioriteit kunnen geven aan gezinsmaaltijden.

Sommige literatuur suggereert dat familiediners de afgelopen twintig jaar met bijna 33 procent zijn afgenomen, maar de wens is er nog steeds en het tij kan aan het keren zijn. Het aantal familiediners is tijdens de COVID-19-pandemie toegenomen en er is hoop dat deze trend zich zal voortzetten.

Vroeger was het gebruikelijk dat gezinnen samen aten, Het veranderende landschap brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Aan de ene kant zijn er tegenwoordig meer huishoudens met één generatie, en hun aantal is gestaag toegenomen. Bovendien zijn er nu veel aanpassingen aan de werkdag van 9.00 tot 17.00 uur, en werken meer vrouwen (historisch gezien de belangrijkste bereiders van gezinsmaaltijden) buitenshuis. Dus ‘diner’ zoals wij dat kennen kan vele variaties aannemen. Daarbij komen de stijgende voedselprijzen en het feit dat Generatie X en Millennials minder koken. Het is gemakkelijk te begrijpen hoe en waarom gezinsmaaltijden zijn veranderd.

De komst van maaltijdpakketten en handige maaltijdbezorgopties betekent echter niet dat de inspanningen van gezinsmaaltijden teniet worden gedaan; het kan zelfs gunstig zijn voor gezinsmaaltijden. Deze maaltijden kunnen immers nog steeds samen worden genuttigd en zullen het etenstijd met het gezin waarschijnlijk gemakkelijker maken.

Wat voor het ene huishouden een ‘gezinsmaaltijd’ is, kan voor het andere huishouden verschillen

De definitie van familie evolueert voortdurend; Dat is de reden waarom zelfs gewone maaltijden die door vrienden worden gedeeld een ‘familiemaaltijd’ kunnen zijn, zegt David Fikes, uitvoerend directeur van de FMI Foundation.

“Het familiediner is de bewuste poging van een familie van afkomst of uitverkoren familie om samen aan tafel te gaan zitten, een maaltijd te delen en ons leven te delen”, zegt hij.

Bepalen wat er wel en niet gebeurt tijdens een familiediner kan aan elk individueel gezin worden overgelaten. Sommige gezinnen kunnen richtlijnen voor tafelmanieren opstellen, zoals: B. door geen mobiele telefoons te gebruiken, terwijl anderen wel conversatiestarters gebruiken, zodat iedereen kan reageren.

Hoe gezinsmaaltijden doorgaans resulteren in een betere opname van voedingsstoffen voor iedereen

Vaak gaat het minder om wat er wordt geserveerd en meer om wat deze bijeenkomsten nog meer te bieden hebben: educatie, verbinding en misschien zelfs een gevoel van doelgerichtheid. “Het is leuk om alle generaties te betrekken bij de teelt, menuplanning, inkoop en het bereiden van gezinsmaaltijden”, zegt Fikes. “Dit vergroot de interactietijd tussen gezinsleden en biedt vaak een gemakkelijke manier om wetenschappelijke en wiskundige toepassingen in alledaagse situaties te brengen. Dat weten wij ook jong[er] Het is waarschijnlijker dat mensen groenten en fruit eten die ze zelf hebben verbouwd, geselecteerd of bereid.”

Indien mogelijk maakt het organiseren van een familiediner de uitwisseling van communicatie mogelijk, het delen van boodschappen en waarden en eenvoudigweg de herinnering dat “we hier samen in zitten” omwille van de solidariteit.

Als moeder van drie jonge kinderen onder de vijf jaar ben ik er een groot voorstander van om als gezin bij elkaar te zitten als dat mogelijk is. Om te beginnen weet ik dat het kieskeurig eten helpt verminderen, omdat mijn kinderen mij zien eten wat hen wordt geserveerd. Ten tweede waardeer ik het dat ze hierdoor het eetproces van begin tot eind kunnen zien, wat kan leiden tot meer interesse in eten. Als we bijvoorbeeld diepvriesbroccoli in de supermarkt kochten, zie je deze nu getransformeerd (gebakken en gekruid) en samen met andere ingrediënten op tafel geserveerd.

Ten derde weet ik dat naarmate mijn kinderen ouder worden, tijd kostbaarder wordt. Ze zullen meer tijd met hun vrienden willen doorbrengen en het kan zijn dat we rond etenstijd meer activiteiten gaan ondernemen.

Het organiseren van een familiediner vereist toewijding en enige planning, maar de mentale, emotionele en voedingsvoordelen die ermee gepaard gaan zijn de investering waard.

Hier zijn enkele van mijn beproefde methoden om binnen enkele minuten een gezinsmaaltijd te bereiden

  • Houd de basisbenodigdheden bij de hand, want deze gezonde, handige items kunnen ervoor zorgen dat een maaltijd in één pan veel gemakkelijker aanvoelt.
  • Koop voorgesneden groenten en fruit of maaltijdpakketten in de supermarkt (bijvoorbeeld saladepakketten, tacopakketten).
  • Combineer overgebleven porties met een nieuw bijgerecht om een ​​frisse smaak aan de maaltijd toe te voegen.
  • Plan een kinderavond en laat oudere kinderen het menu kiezen
  • Breng uw favoriete gezinsmaaltijd uit uw kindertijd terug. Waar heb je van genoten en wat kun je je nog herinneren? Welke herinneringen kun je nu maken met je gezin?

Door uw familiemaaltijd gefocust te houden op een thema (taco, pizza of zelfs een film-/showavond zijn allemaal goede opties) of door dingen te mixen (ontbijt serveren als avondeten!) ontstaan ​​leuke, nostalgische maaltijdideeën die ook relatief snel gemaakt kunnen worden. .

Proberen om slechts één gezinsmaaltijd per week te nuttigen, of het nu ontbijt, lunch of diner is, kan een groot verschil maken. Of, als het geen maaltijd is, kan het delen van een tussendoortje hetzelfde voordeel bieden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *