Hardlopen in de regen: 8 tips van een hardloopcoach

MDe meeste hardlopers weten waarschijnlijk dat ‘niets nieuws op de racedag’ van toepassing is op alles wat je tijdens een race draagt, maar ook op je brandstofvoorziening, hydratatie en zelfs je slaapschema.

Maar wist je dat dit ook geldt voor het weer?

Het is duidelijk dat het onmogelijk is om het weer op de racedag te controleren of zelfs maar te voorspellen. Is dit de enige manier om ervoor te zorgen dat u op alle mogelijke omstandigheden bent voorbereid? Train in alle mogelijke omstandigheden (behalve als het onveilig is uiteraard).

“Ik denk dat het goed is voor atleten om alles te ervaren”, zegt Elizabeth Corkum, ook wel bekend als Coach Corky, een hardloopcoach en personal trainer uit New York City. “Want als het een element op de racedag is dat je nog nooit eerder hebt meegemaakt, is dat een andere variabele waar je gewoon niets van weet.”



Zelfs als je geen races gepland hebt, is hardlopen in de regen soms gewoon een onderdeel van hardloper zijn. “Als we wachten op ideale omstandigheden, zullen we nooit zo consistent kunnen trainen”, zegt Corkum. “En afhankelijk van waar je woont, zijn er soms regenseizoenen, en dat is slechts een deel van de realiteit.”

Hardlopen in de regen hoeft niet als een beproeving te voelen. Volgens Corkum kan het zelfs een nieuwe, speelse kant van hardlopen openen. Gebruik haar tips voor leuke, veilige en schurende regenlopen.

Vermijd schuren

Als je een zware trui hebt en in warm, vochtig zomerweer hebt gelopen, weet je dat het gevoel van doorweekt zijn niet alleen op regenachtige dagen voorkomt. Dezelfde uitrusting waarop u vertrouwt om schuren bij zweterig weer te voorkomen, kan ook hetzelfde doen in de regen. Dit betekent dat je katoen en niet-technische stoffen moet vermijden die kunnen schuren en zwaar kunnen worden als ze worden blootgesteld aan vocht. (En vergeet niet: anti-schuurproducten zijn je vriend.)

Als het een warme, regenachtige dag is, zegt Corkum, is minder meer, dus is er minder materiaal om vocht vast te houden. “Ik draag daar een sportbeha en een korte broek”, zegt ze. “De regen heeft een verkoelend effect op de huid, dat is prettig.”

Bij kouder weer kun je kiezen voor een waterafstotende laag. “Maar wees voorzichtig, want als je een snelheidstraining of een lange duurloop doet, krijg je het snel warm, en soms houden deze schelpen onze lichaamswarmte vast.” Om erachter te komen welke uitrusting geschikt is voor jou, moet je misschien experimenteren en wees flexibel, zegt Corkum, vooral omdat de omstandigheden halverwege de looptijd kunnen veranderen.

Geef prioriteit aan zichtbaarheid

Als u moet turen door de regen die in uw ogen waait, wordt het hardlopen moeilijker dan nodig is – en kan het een veiligheidsrisico opleveren als u daardoor niet kunt zien waar u heen gaat. Kies voor een paraplu of hoed om de regen zoveel mogelijk uit je ogen te houden, raadt Corkum aan. “Je wilt geen stap missen of je enkel in een kuil verdraaien omdat je niet duidelijk kunt zien”, zegt ze. “En je wilt geen energie verspillen door je zorgen te maken over de variabele van het gezichtsvermogen.”

Als u de weg deelt met auto’s, bedenk dan dat de zichtbaarheid van bestuurders ook wordt beïnvloed door de regen. Corkum raadt aan dezelfde felle kleuren en reflecterende uitrusting te dragen als tijdens een nachtelijke of vroege ochtendrun.

Janji x La Sportiva AFO Hyperlight-pet – $ 38,00

Deze superlichte hoed van Janji en La Sportiva is gemaakt van sneldrogend materiaal dat niet doorweekt raakt, ongeacht hoeveel regenachtige, zweterige kilometers je voor de dag plant. Het heldere ontwerp en de reflecterende details doen dubbel werk door een betere zichtbaarheid te bieden.

Pak het

Als je een paar waterdichte schoenen in je arsenaal hebt, ben je goed voorbereid op een regenachtige dag hardlopen. Maar het is meestal prima om gewone sportschoenen te dragen, zegt Corkum. Zolang je schoenen goed passen en je geen katoenen sokken draagt, hoeven blaren geen groot probleem te zijn.

Belangrijker dan waterdichte schoenen is ondersteuning. “Zorg ervoor dat je schoenen draagt ​​die niet te oud zijn en versleten handvatten hebben”, zegt Corkum. Wanneer u met een nieuw paar schoenen in de regen loopt, moet u het in eerste instantie rustig aan doen om er zeker van te zijn dat ze voldoende grip bieden om u op gladde wegen te ondersteunen.

Plan een veilige route

Een regenachtige voorspelling kan een reden zijn om opnieuw na te denken Waar Jij zult rennen. De ideale regenroute van Corkum? Een park waar je geen zorgen hoeft te maken over verminderd zicht van automobilisten en waar de bomen je wat beschutting kunnen bieden tegen de regen.

Waar je ook gaat, houd rekening met laaggelegen gebieden die het risico lopen te overstromen, zegt Corkum, en vermijd het lopen op drukke wegen of wegen met hogere snelheidslimieten (en zoals altijd, ren tegen het verkeer in, zodat je ziet wat er op je afkomt).

Trails kunnen leuk zijn in de regen, zegt Corkum, zolang je er maar comfortabel op zit en goede trailschoenen hebt die je niet storen als ze modderig worden. Doe het rustig aan en wees extra voorzichtig op gladde rotsen en natte bladeren, raadt ze aan, en houd je oren open tijdens hevige regen, zodat je op het gevaar van vallende takken of puin kunt letten.

Kies uw training verstandig

Of de regen wel of niet het soort hardloopsessie verandert dat je voor die dag had gepland, hangt grotendeels af van je ervaring als hardloper, zegt Corkum. Ervaren hardloper met veel regenritten op zijn naam? Probeer door te gaan met de training die u gepland heeft. Vooral als het om racen gaat, “wil je weten hoe het voelt om in die omstandigheden snel te rennen”, zegt Corkum.

Nieuw bij hardlopen – of hardlopen in de regen? Corkum raadt aan om een ​​rustig tempo aan te houden of in ieder geval een stabiel tempo aan te houden en uw snelheidstraining te bewaren voor wanneer de omstandigheden optimaal zijn.

Hydrateer en tank bij zoals gewoonlijk

Als u normaal gesproken de hoeveelheid zweet die u voelt gebruikt als maatstaf voor uw water- en elektrolytenbehoefte, moet u uw strategie wijzigen als het regent en u niet merkt dat u zweet. Probeer vast te houden aan de vocht- en energie-inname die normaal voor u werkt, zegt Corkum, zelfs als u op dit moment niet het gevoel heeft dat u deze nodig heeft. Hetzelfde geldt als je meedoet aan een regenachtige race: verander je tankschema niet alleen omdat je niet het gevoel hebt dat je zweet.

Wanneer moet u op de loopband springen?

Sommige omstandigheden zijn simpelweg niet veilig voor hardlopen. Een goede vuistregel, zegt Corkum: als het weer zo slecht is dat een race wordt afgelast (bijvoorbeeld onweer, bliksem of harde wind), moet ook jouw race worden afgelast. En hoewel hardlopen in ijskoude regen veilig kan zijn met de juiste uitrusting, wees voorzichtig en let op symptomen van onderkoeling, zegt Corkum, en aarzel niet om te stoppen met hardlopen of naar binnen te rennen als het riskant aanvoelt. (Als je in koude regen loopt, zorg er dan voor dat je je natte kleding uittrekt en opwarmt zodra je klaar bent.)

“Het is prima dat hardlopers hun strijd kiezen”, zegt Corkum. “Als het vijf dagen lang een moesson is, krijg ik een hardloper die niet vijf dagen achter elkaar buiten wil zijn. Het zou kunnen zijn dat je drie van die dagen kiest om buiten in de elementen te zijn en dan op een loopband springt voor een van die runs om jezelf een mentale en fysieke pauze te gunnen.

Maak hardlopen in de regen leuk

“Als je eenmaal nat bent, ben je nat”, zegt Corkum. Dus omarm het, stelt ze voor, en ga op een speelse manier om met hardlopen in de regen, of dat nu betekent dat je door plassen moet sjokken of jezelf door de stortbui moet bewapenen. “Als het dan op de racedag gebeurt, kun je de herinneringen gebruiken dat het een positieve ervaring was en niet waar je bang voor was”, zegt ze. “Want als je die negatieve feedbackloop hebt, ben je niet voorbereid op een geweldige dag.”

Bovendien voelt “buiten in de regen staan ​​heel slecht”, zegt Corkum. Ze wijst erop dat als je normaal gesproken over een druk pad rent, hardlopen op een regenachtige dag je bijna helemaal voor jezelf geeft. “Het voelt alsof jij eigenaar bent van het park”, zegt ze. “En de weinige mensen die je met je ziet rennen, hebben het gevoel dat we deel uitmaken van een stam die de elementen omarmt. We hebben het geheim ontdekt om het echt leuk te maken.”

Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Comment