Gezondheidsvoordelen van lavendel, van een voedingsdeskundige

By | September 13, 2023

PMisschien is lavendel al heel lang je favoriete geur, of misschien zit je er nu aan te denken (en op je afspeellijst) dankzij Taylor Swift’s ‘Lavender Haze’. Wist je dat het kruid veel meer te bieden heeft dan alleen een aangenaam aroma en een mooie kleur? Lavendel wordt al duizenden jaren gebruikt en vereerd vanwege zijn therapeutische effecten. Het wordt geprezen omdat het alles ondersteunt, van uw humeur en slaapkwaliteit tot de spijsvertering en nog veel meer, door middel van aromatherapie, plaatselijke toepassing en voedingsinname.

Vooraf leggen twee experts enkele van de belangrijkste voordelen van lavendel uit. En later: ontdek creatieve manieren om het kruid in je volgende maaltijd, tussendoortje of drankje te verwerken.


Experts in dit artikel

  • Uma Naidoo, MD, door Harvard opgeleide voedingspsychiater, professionele chef-kok en voedingsbioloog

4 voordelen van lavendel

1. Het helpt stress en angst te verminderen

Lavendel staat bekend om zijn vermogen om stress te verlichten en een gevoel van innerlijke vrede te bevorderen. “Vanwege de natuurlijke verbindingen linalool en linalylacetaat is aangetoond dat lavendel een kalmerend effect heeft op het zenuwstelsel, waardoor stress vermindert”, zegt Brooke Mader Ganev, MS, CNS, LDN, functioneel klinisch voedingsdeskundige bij Den Mother in Venetië, Californië.

Het oraal consumeren van lavendel belooft zelfs angst te verlichten. Volgens Uma Naidoo, MD – een aan Harvard opgeleide voedingspsychiater, professionele chef-kok en voedingsbioloog, en auteur van Dit zijn je voedselbrein evenals de komende Breng je geest tot rust met eten– Aangenomen wordt dat suppletie met lavendelolie “waarschijnlijk angst vermindert omdat het zich bindt aan serotoninereceptoren in de hersenen.” Op dezelfde manier tonen gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken aan dat lavendelaromatherapie een significant effect heeft bij het verminderen van angst en depressie.

2. Het kan een betere nachtrust bevorderen

Gezien de stressverlichtende en ontspannende eigenschappen is het logisch dat lavendel een ingebouwd voordeel biedt, namelijk het ondersteunen van je slaap. “Het eten van lavendel kan de slaapkwaliteit verbeteren, waardoor je niet alleen sneller in slaap valt, maar ook voor een meer rustgevende slaap zorgt”, vertelt Ganev. Om deze reden wordt lavendelthee vaak genoemd als een van de beste theesoorten om te slapen.

Opmerking: het bewijs voor het consumeren van lavendel, vooral om te slapen, is niet zo robuust als voor andere remedies, zoals kamillethee. Het kan echter nog steeds een leuk onderdeel zijn van een pre-ZZZ-routine, en voor sommige mensen kan het werken om gemakkelijker naar dromenland te drijven.

Het bewijs voor het consumeren van lavendel, vooral om te slapen, is niet zo robuust als voor andere remedies, zoals kamillethee. Het kan echter nog steeds een leuk onderdeel zijn van een pre-ZZZ-routine, en voor sommige mensen kan het werken om gemakkelijker naar dromenland te drijven.

3. Het kan de cognitieve functie verbeteren

Volgens Ganev gaan de voordelen van lavendel verder dan het bestrijden van stress en het verbeteren van de slaap. “Uit onderzoek blijkt dat het consumeren van lavendel de cognitieve functie, het geheugen en de concentratie kan verbeteren”, vertelt ze. “De potentiële neuroprotectieve eigenschappen van het kruid en het vermogen om oxidatieve stress in de hersenen te verminderen, kunnen bijdragen aan deze cognitieve voordelen.” Bovendien zegt ze dat de aromatische verbindingen van lavendel een positieve invloed hebben op het limbisch systeem, dat emoties, gedrag reguleert en driften controleert.

4. Het kan goed zijn voor je darmen

Ganev wijst op de ontstekingsremmende eigenschappen van lavendel, die op verschillende manieren positieve effecten kunnen hebben, onder meer door spijsverteringsproblemen te verlichten. “Het opnemen van lavendelthee in je dagelijkse routine kan een opgeblazen gevoel, indigestie en andere maag-darmproblemen helpen verminderen”, legt ze uit. Bovendien merkt ze op dat lavendel antimicrobieel is; Daarom kan het “helpen een gezond microbieel evenwicht in de darmen te behouden.”

Creatieve manieren om culinair te genieten van lavendel

Voordat je naar je diffuser gaat en een paar druppels etherische olie van lavendel toevoegt aan je thee, smoothie of snack… doe het niet. dr. Naidoo wijst erop dat niet alle lavendel geschikt is voor consumptie. “Hoewel niet alle lavendel gegeten kan worden, lavendelthee [i.e., lavender tea] is een van mijn favoriete manieren om ervan te genieten”, vertelt ze. Wanneer u voedsel bereidt dat verder gaat dan het zetten van kant-en-klare thee, zorg er dan voor dat u zich aan de duidelijk aangegeven adressen houdt culinair Lavendel, waar meestal vandaan komt Lavandula angustifolia Planten (ook bekend als Engelse lavendel). “Het bevat minder oliën dan een aromatische vorm van lavendel die in een geur wordt gebruikt”, voegt ze eraan toe.

Als je eenmaal verse of gedroogde keukenlavendel bij de hand hebt, stelt Ganev voor om creatief te worden met de manier waarop je ermee omgaat:

  • Laat het water een nacht trekken om bloemige tonen aan je hydratatie toe te voegen
  • Laat de honing met lavendelknoppen een paar dagen trekken en sprenkel er dan yoghurt of thee over
  • Meng lavendel in een fruitsmoothie (Tip: Volgens Ganev past het bijzonder goed bij bosbessen, aardbeien en perziken)
  • Topgebakken producten met eetbare lavendelbloemen
  • Strooi verse lavendelbloemen over salades, vooral in combinatie met fruit- of citrusdressings
  • Het mengen van gedroogde lavendel met zeezout gaat volgens Ganev goed samen met geroosterde groenten en gegrild vlees

Uiteraard beperkt u zich niet tot culinaire ontdekkingstochten om zelf de heilzame werking van lavendel te ervaren. Ga je gang en gebruik de etherische olie op de juiste manier in de diffuser of steek een kaars met lavendelgeur aan. Om je te helpen ‘s nachts te ontspannen, stelt Ganev ook voor “een rustgevende en therapeutische stoomkamer te creëren door gedroogde lavendel toe te voegen met Epsom-zouten.” Vervolgens kunt u naar hartenlust elke lotion of lichaamsoliën met lavendelgeur aanbrengen die u maar wilt.


Well+Good-artikelen verwijzen naar wetenschappelijke, betrouwbare, actuele en robuuste onderzoeken om de informatie die we delen te ondersteunen. U kunt ons vertrouwen op uw reis naar welzijn.

  1. Kasper S, Gastpar M, Müller WE, Volz HP, Möller HJ, Dienel A, Schläfke S. Werkzaamheid en veiligheid van Silexan, een nieuw, oraal toegediend lavendeloliepreparaat, voor angststoornissen onder de drempel – bevindingen uit klinische onderzoeken. Wekelijks Medisch Wenen. 2010 december; 160 (21-22): 547-56. doi: 10.1007/s10354-010-0845-7. PMID: 21170695.

  2. Kim M, Nam ES, Lee Y, Kang HJ. Effecten van lavendel op angst, depressie en fysiologische parameters: systematische review en meta-analyse. Asian Nurs Res (Koreaanse Soc Nurs Sci). 2021 dec;15(5):279-290. doi: 10.1016/j.anr.2021.11.001. Epub 2021, 12 november. PMID: 34775136.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *