Geur na menstruatie: wat is normaal voor de vagina?

WAls het gaat om het praten over vaginale geuren van welke aard dan ook, ben ik er vast van overtuigd dat het team normaliseert dat vagina’s en vulva’s niet naar fruit of bloemen mogen ruiken, want dat is niet wat ze zijn. In feite kan een perfect gezonde vagina zuur, bitterzoet of metaalachtig ruiken, wat te wijten is aan normale schommelingen in de vaginale flora (ook wel de mix van gisten en bacteriën in de vagina genoemd) veroorzaakt door veranderingen in uw dieet of uw zweetproductie. aan hormonale veranderingen. en ja, je menstruatie. Maar wat betekent het als een vaginale geur aanhoudt of optreedt na je menstruatie?

Volgens verloskundige en gynaecoloog Himali Maniar Patel, MBBS, DGO, kan het volkomen normaal zijn om wat vaginale geur te hebben nadat je menstruatie voorbij is – en niet alleen als je actief bloedt, wanneer het voor de hand lijkt te liggen dat iets stinkt. daar beneden.Het is waar dat bepaalde vaginale geuren kunnen duiden op een infectie die wordt veroorzaakt door een onbalans in de vaginale flora (meer hierover hieronder). En ironisch genoeg zijn enkele van de grootste boosdoeners achter deze onevenwichtigheid ‘hygiëneproducten’ die beloven dat je gaat stinken. beter daar beneden. Een geur na je menstruatie betekent echter niet noodzakelijkerwijs dat je ziek bent. Het blijkt dat bepaalde menstruatiegerelateerde veranderingen een normale, tijdelijke geur na de menstruatie kunnen veroorzaken.

Waarom uw vagina na uw menstruatie kan ruiken

Wanneer uw menstruatie stopt, kunnen er verschillende redenen zijn voor de vaginale geur. Een groot probleem: bloedresten. “Een veel voorkomende reden voor een metaalachtige geur is de aanwezigheid van ijzer in je menstruatiebloed”, zegt Dr. Amy Wetter, gecertificeerd verloskundige en gynaecoloog bij Pediatrix Medical Group. “Dit kan aanhouden, vooral als er bruine afscheiding is van overgebleven bloed of oud weefsel dat nog naar buiten komt.”

“Een veel voorkomende reden voor een metaalachtige geur is de aanwezigheid van ijzer in je menstruatiebloed.” – Amy Wetter, MD, board-gecertificeerde verloskundige en gynaecoloog

Sommige bacteriën die anders zijn dan de gebruikelijke, kunnen na je menstruatie ook in je vagina groeien of zich vermenigvuldigen, waardoor een verandering in de geur ontstaat. “De vagina heeft een lage pH (zure pH) nodig om een ​​gezond bacterieel evenwicht te behouden”, zegt Dr. Weer. “Omdat menstruatiebloed een hoge pH (alkalische pH) heeft, kan dit ervoor zorgen dat bepaalde soorten bacteriën gedijen [more so than others]wat kan hiertoe leiden [temporary] Geur of afscheiding.”

In feite heeft dr. Patel zegt dat “een opeenhoping van bacteriën op het oppervlak van je vulva of in je vagina” een belangrijke oorzaak is van elk soort ongemak na de menstruatie. “Dit kan ook vaker gebeuren tijdens menstruaties als gevolg van hormonale veranderingen en een verhoogde luchtvochtigheid in de omgeving”, voegt ze eraan toe.

Nog een verrassende boosdoener: een tampon te lang laten zitten of nadat je menstruatie voorbij is. (Met dat in gedachten wil ik je er vriendelijk aan herinneren om je tampon niet vaker dan elke vier tot acht uur te vervangen.) Het bloed en de afscheidingen die zich ophopen op een tampon kunnen resulteren in een “rotte” of “rotte” geur. omdat ze de bacteriën de kans geven om te groeien, zegt dr. Weer. Om nog maar te zwijgen van het feit dat een tampon die te lang in de vagina blijft zitten, de balans van uw bestaande vaginale flora kan verstoren, wat het risico op een infectie zoals bacteriële vaginose (BV) of een schimmelinfectie kan vergroten.

Beide infecties kunnen vaginale afscheiding veroorzaken, die op elk moment een sterke geur kan hebben (in het geval van BV een visgeur, en in het geval van een schimmelinfectie een zure of gistachtige geur zoals zuurdesem) – daarom is het belangrijk om verder te onderzoeken als u het opmerkt overdreven Geur of afscheiding na de menstruatie, zegt Dr. Patel, vooral als dit gepaard gaat met andere symptomen van infectie, zoals jeuk, branderigheid, roodheid of pijn tijdens penetrerende seks.

Hoe kun je de geur na de menstruatie bestrijden?

Elke niet-infectiegerelateerde vaginale geur die u na uw menstruatie opmerkt, verdwijnt vanzelf zonder speciale behandeling. Als je het ongemak echter sneller wilt elimineren – of überhaupt de geur na de menstruatie wilt voorkomen – kan het helpen om je vaginale hygiënepraktijken op te frissen.

dr. Weer en dr. Patel stelt het volgende voor:

  • Douche dagelijks en reinig de vulva en de vaginale opening voorzichtig met alleen warm water
  • Direct na de training douchen en/of omkleden
  • Vermijd geparfumeerde vaginale verzorgings- of hygiëneproducten
  • Niet douchen
  • Draag een loszittende broek en katoenen ondergoed
  • Blijf goed gehydrateerd
  • Neem probiotica om infecties te voorkomen (bijvoorbeeld door darm-gezonde yoghurt te eten).

Wanneer moet je een arts raadplegen als je last hebt van een postmensuele geur?

dr. Wetter raadt aan om naar een arts te gaan als een voor jou ongebruikelijke vaginale geur langer dan twee tot drie dagen na je cyclus aanhoudt, als deze gepaard gaat met koorts of koude rillingen, of als je buikpijn hebt. Als je naast de geur een afscheiding opmerkt die geel of groen is, is het een goed idee om naar een dokter te gaan, voegt ze eraan toe. “Dit zijn allemaal tekenen dat je mogelijk een infectie hebt (waarvoor mogelijk medicijnen nodig zijn om te verdwijnen) en niet slechts een tijdelijke verandering als gevolg van je menstruatie”, zegt ze.

Een bezoek aan een arts kan een infectie uitsluiten of een behandeling zoeken als wordt vastgesteld dat dit de oorzaak van de geur is.

Het goede nieuws? Nogmaals, de meeste geuren na de menstruatie zijn volkomen normaal, tijdelijk, onschadelijk en verdwijnen vanzelf. En zelfs als je erachter komt dat je vaginale geur te wijten is aan een infectie, zijn deze infecties meestal gemakkelijk te behandelen, zegt Dr. Patel. “Met de juiste behandeling en verzorging kunt u snel weer op de been zijn en lekkerder in uw vel zitten.”

Leave a Comment