Gebruik deze neurocyclus in 5 stappen om mentale spiralen los te maken

By | September 17, 2023

WAls je gestrest of angstig bent, kun je dat fysiek voelen. Maar fysieke sensaties zoals een beklemmend gevoel op de borst en zweterige handpalmen ontstaan ​​in de geest, en het kan moeilijk zijn om deze jachtige gedachten te kalmeren voordat ze een mentale spiraal veroorzaken waar je moeilijk uit kunt komen. Maar het blijkt dat door gebruik te maken van het vermogen van de hersenen om zich aan te passen en te veranderen, je kunt helpen stress te verminderen en chaotische gedachten te stoppen voordat ze je laten ontsporen. Het is het concept achter de 5-Stage Neurocycle, een methode ontwikkeld door cognitief neurowetenschapper Caroline Leaf, PhD.

Wat is de neurocyclus?

De neurocyclus in vijf fasen is een methode van ‘mindmanagement’ die gebruik maakt van het vermogen van de hersenen om te veranderen om uw denken en denkpatronen opnieuw op één lijn te brengen. Het kan worden gebruikt om chaotische denkpatronen die kunnen bijdragen aan stress, angst en depressie te identificeren en te verminderen. “De neurocyclus neemt je mee door het proces waarbij je ziet hoe je verschijnt en welke gedachten daarbij horen [behaviors or patterns] waarmee we verbonden zijn door die gedachte te deconstrueren om de wortels van de ervaring te vinden en deze vervolgens te verzoenen, opnieuw te conceptualiseren en te reconstrueren zonder te proberen iets te veranderen of te elimineren”, zegt Dr. Blad, de auteur van Ruim je mentale rommel op en het komende boek Hier leest u hoe u uw kind kunt helpen zijn mentale rommel op te ruimen. “Je kunt je verhaal niet veranderen, maar je kunt wel veranderen hoe het er van binnen uitziet”, voegt ze eraan toe.

Hoe werkt dat eigenlijk? De neurocyclus is gebaseerd op het concept van neuroplasticiteit, oftewel het idee dat de hersenen niet bedraad zijn en zich gedurende ons hele leven kunnen aanpassen en veranderen. Dit principe wordt veel gebruikt om mensen te helpen herstellen van bepaalde soorten traumatisch hersenletsel, en meer dan 40 jaar onderzoek heeft aangetoond dat de hersenen nieuwe neurale verbindingen vormen op basis van nieuwe informatie die ze ontvangen uit bijvoorbeeld ons leven en bestaande ervaringen kunnen veranderen. . Door de kracht van de hersenen te benutten om nieuwe neurale verbindingen te vormen, is de 5-Stappen Neurocyclus een methode om de chaotische gedachten die gepaard gaan met stress en angst te herformuleren, zodat ze beter beheersbaar zijn. “Het is een systeem dat geest-brein-lichaam creëert [connection] “Dat verandert dingen in gewoontes”, zegt Dr. Blad.

Hoe de 5-stappen neurocyclus werkt

Het doel hier is niet om chaotische of spiraalvormige gedachten te elimineren, aangezien een bepaald niveau van angst gezond en noodzakelijk is om ons veilig te houden. Angst en stress worden echter schadelijk als ze chronisch voorkomen en voorkomen dat iemand zijn leven leidt zoals hij of zij wil, zegt dr. Blad. “Door je te concentreren op de goede, gezonde gedachten en op ontgifting, creëer je sterkere netwerken binnen je geest-hersen-lichaamsverbinding die je helpen de giftige dingen sneller onder controle te krijgen”, zegt ze.

“Door je te concentreren op de goede, gezonde gedachten en op ontgifting, creëer je sterkere netwerken binnen je geest-hersen-lichaam-verbinding die je helpen de giftige dingen sneller onder controle te krijgen.” – cognitief neurowetenschapper Caroline Leaf, PhD

De hersenen worden gevormd door een combinatie van genen en onze levenservaringen. “Elke levenservaring die we hebben, wordt door de geest getransformeerd in een fysieke, structurele gedachte in de hersenen, geest en lichaam”, zegt Dr. Blad. “In wezen zijn we als mensen een opeenstapeling van alle ervaringen die we ooit hebben gehad, en elke ervaring bestaat in zijn oorspronkelijke vorm, maar onze levenservaringen veranderen de manier waarop we ze zien”, zegt ze. dr. Leafs Neurocycle maakt gebruik van het aanpassingsvermogen van de hersenen om gedachtepatronen over deze ervaringen opzettelijk om te buigen naar nieuwe die bijdragen aan een rustiger geest. “Onze hersenen veranderen voortdurend en zijn nooit van moment tot moment hetzelfde, en het geeft kracht als je weet dat je die verandering kunt beheersen”, zegt ze. Maar deze veranderingen gebeuren niet automatisch en moeten gericht herhaald worden om de nieuwe verbindingen echt op te bouwen en te versterken.Daarom is elke stap van de neurocyclus ontworpen om een ​​nuttig en ondersteunend patroon te vormen dat u kunt gebruiken wanneer u dit het meest nodig heeft. Lees verder om erachter te komen hoe Dr. In staat zijn om de vijffasige neurocyclus van Leaf daadwerkelijk te gebruiken om chaotische gedachten te beheersen.

Kalmeer en bereid jezelf voor op de neurocyclus

Omdat de vijftraps-neurocyclus omvat wat Dr. Wat Leaf ‘diepgaand werk’ noemt, het is belangrijk dat je in de juiste gemoedstoestand verkeert voordat je begint. Om dat te bereiken raadt ze stressverminderende activiteiten aan, zoals een korte meditatie of kalmerende ademhalingsoefeningen. Dit kan zelfs zo simpel zijn als het visualiseren van gelukkige of prettige gedachten. Elke methode om je zenuwstelsel te reguleren is voldoende, zegt ze.

Het is van het grootste belang om dit proces niet over te slaan en de neurocyclus pas te starten als u zich op een rustige en voorbereide plek bevindt, omdat u voorbereid moet zijn op wat u zou kunnen ontdekken. “Stel je voor dat de ingenieur alles controleert voordat hij een vliegtuig bestuurt – hij vertrekt pas als hij weet dat alles in orde is”, zegt Dr. Blad. Je doet hier hetzelfde om jezelf in de juiste ruimte voor introspectie te brengen.

De 5-stappen neurocyclus en hoe je elke stap kunt gebruiken om chaotische gedachten te bestrijden

Als u eenmaal in de juiste hoofdruimte bent, kunt u het Neurocycle-proces ondergaan. Hier zijn de vijf stappen en hoe ze allemaal samenwerken om chaotische gedachten te kalmeren:

  1. Bijeenkomen: De eerste stap in dit proces, zegt Dr. Leaf, verzamelt bewijsmateriaal. Dit zijn de signalen dat je gestrest, overweldigd of angstig bent. Kijk naar vier gebieden: je gevoelens, je gedachten, je fysieke gedrag en je perspectief. Maak voor elk van deze vier elementen een zin (hardop of in je hoofd) die beschrijft wat er gebeurt. Denk bijvoorbeeld in de fysieke gedragsfase aan alle fysieke sensaties die u ervaart. Misschien is het: “Mijn borst voelt strak aan.” Of, voor perspectief: “Ik voel me onbeheerst.”
  2. Reflecteren: Nadat je bewijs hebt verzameld op basis van de fysieke, mentale en emotionele waarschuwingssignalen, is het tijd om na te denken over je eerste bevindingen. “Hier probeer je te begrijpen hoe dit in je leven tot uiting komt, omdat we door het deconstructieproces van het denken gaan”, zegt Dr. Blad. Stel jezelf ‘wat’, ‘waarom’ en ‘hoe’-vragen: wat deed ik voordat ik me zo voelde? Je doel hier is om een ​​uitgebreid overzicht te geven dat licht werpt op de patronen waarin deze gedachten voorkomen en de signalen die deze teweegbrengen.
  3. Schrijven: Nadat we bewijsmateriaal hebben verzameld en erover hebben nagedacht, is de volgende stap in de neurocyclus het opschrijven van deze ontdekkingen. Het doel hier is om een ​​‘brain dump’ van je gedachten en gevoelens te creëren, zegt Dr. Blad. Teken, schrijf de regels af, maak lijsten – zet alles gewoon op de pagina, of het nu een fysieke pagina is of een pagina die je in je hoofd bedenkt (als je niet in staat bent om fysiek te schrijven, raadt Dr. Leaf visualisatie aan).
  4. Controleer nog eens: Deze stap is een nog diepere verkenning van de voorgaande stappen. Kijk in de heronderzoeksfase naar wat je in stap drie hebt geproduceerd en kijk of je gevoelens op de een of andere manier zijn veranderd. Denk na over wat je daadwerkelijk kunt doen Doen over waar je over schreef. Overweeg: Kunt u dit idee opnieuw conceptualiseren?
  5. Actief bereik: In het laatste deel van de neurocyclus bouw je voort op al je eerdere werk. In dit stadium zegt Dr. Leaf, maak een afsluitende verklaring om te verankeren waar je op dit moment bent, die je kunt gebruiken om te voorkomen dat je angstige gedachten de overhand krijgen als ze zich voordoen. Bedenk een verklaring of visualisatie die je veilige haven kan zijn door jezelf af te vragen: ‘Wat heb ik nu nodig om de dag/het moment/dit gesprek door te komen?’ Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn en kan zo eenvoudig zijn als het visualiseren van een specifiek beeld dat een gevoel van rust oproept, of zelfs een persoonlijke mantra die je kunt herhalen. Dit is de laatste stap die je zal helpen je nieuwe denkpatroon te vestigen en het oude, nutteloze patroon te verzwakken.

Zodra je al deze stappen hebt voltooid, ben je op weg naar effectiever mindmanagement. Volgens dr. Leaf, het duurt 63 dagen om de hersenen opnieuw te bedraden. Daarom raadt ze aan dit proces elke dag te herhalen, totdat het werkt.

Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *