Een sneaker “tabletop test” om te kijken of je nieuwe nodig hebt

By | September 8, 2023

WOok al is het misschien niet top of mind, de juiste schoenen zijn zó belangrijk voor onze gezondheid. Het volwassen menselijk lichaam bestaat uit 206 botten, waarvan iets meer dan 25 procent zich in de voeten bevindt. Maar de voet is ingewikkelder dan alleen de 26 botten: er zijn 19 spieren en pezen, 33 gewrichten, 107 ligamenten, bijna 8.000 zenuwuiteinden en 250.000 zweetklieren in elke voet. Dit betekent dat de basis van uw lichaam complex is en voldoende ondersteund moet worden door schoenen die niet versleten zijn.

“Versleten schoenen hebben niet de juiste demping of schokabsorptie en hebben de neiging ervoor te zorgen dat uw voet kantelt wanneer deze de grond raakt”, zegt podotherapeut Jacqueline Sutera, DPM. “Na verloop van tijd leidt deze overdreven invalshoek tot overbelasting, letsel, pijn en pathologie.” Gelukkig heeft Dr. Sutera heeft een snelle manier ontwikkeld om te bepalen of jouw sneakers over hun hoogtepunt heen zijn: de sneakertafeltest.


Experts in dit artikel

  • Jackie Sutera, DPM, podotherapeut en lid van het Vionic Innovation Lab
  • NJ Falk, NJ Falk is managing partner bij Athletic Propulsion Labs, een luxe sportschoenenmerk.

Wat is de 3 seconden tafeltest voor Sneker?

Volgens dr. Sutera een visuele en snelle manier om de slijtage van uw schoenen te beoordelen. Het is ook ongelooflijk eenvoudig. Door uw versleten schoenen op een vlakke ondergrond, zoals een tafel, te plaatsen, kunt u zien of ze in balans zijn. “Onderzoek de schoenen op asymmetrie en tekenen van slijtage, en kijk of de zolen scheef staan”, zegt Dr. Sutera. “Kijk ook naar binnen, draai ze om en controleer de zolen op gaten of glad loopvlak.”

Hoe vaak moet ik mijn sneakers vervangen?

Er is geen universele houdbaarheidsdatum voor sneakers – het hangt er echt van af hoe vaak je ze draagt ​​en hoe hard je je schoenen behandelt; Er zijn echter algemene aanbevelingen. “Als je hardloper bent of veel hardloopt, raden we je aan om je schoenen na 300 tot 500 kilometer te vervangen, aangezien dit een gemiddelde levensduur is”, zegt NJ Falk, managing partner van sneakermerk Athletic Propulsion Labs (APL). Dus als je elke dag 10.000 stappen (ongeveer vijf kilometer) wilt lopen, betekent dit dat je je sneakers elke twee tot drie maanden moet vervangen. “Consumenten realiseren zich vaak niet eens dat ze zoveel aan een paar schoenen hebben uitgegeven”, zegt Falk.

Eén manier om de levensduur van je sneakers te verlengen, is door ervoor te zorgen dat ze voor de juiste activiteit worden gebruikt. “In de meeste sportschoenen is technologie ingebouwd om je voet en lichaam te ondersteunen tijdens je specifieke activiteit. “Draag je sportschoenen dus niet af en toe tijdens een dagelijkse wandeling – je zou aparte paar schoenen moeten hebben”, zegt Dr. Sutera. “Het is ook geen goed idee om in basketbalschoenen te rennen of te tennissen in hardloopschoenen, omdat basketbal- en tennisschoenen gemaakt zijn voor zijwaartse beweging, terwijl hardlopen en lopen gemaakt zijn voor voorwaartse beweging.”

Het kiezen van de juiste sneaker voor uw favoriete fysieke activiteit of sport helpt niet alleen uw voeten te beschermen tegen blessures, maar zorgt er ook voor dat u het meeste uit elk paar haalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *