Een Pilates-billentrainingvideo van 15 minuten

By | September 13, 2023

THet geliefde lichaamsdeel, de kont, is zoveel meer dan alleen… een kont. Het bestaat uit drie spieren – de gluteus maximus, gluteus medius en gluteus medius – die je helpen trappen en heuvels te beklimmen, razendsnel op te stijgen en er verdomd goed uit te zien in een spijkerbroek.

En deze spieren maken eigenlijk deel uit van een veel complexer systeem, daarom doen de bilspieren meer dan alleen maar een sterke kont geven. Omdat je bilspieren eigenlijk – wacht maar – deel uitmaken van je kern.

Wacht wat? Ja, de meer technische term voor je core is het lumbo-bekken-heupcomplex, en omvat alle spieren die je core met je heupen verbinden – inclusief de bilspieren. Je bilspieren zijn in wezen de basis van je romp, en als die basis niet stabiel is, kan dit de hele zaak in gevaar brengen.


Experts in dit artikel

  • Chloe de Winter, fysiotherapeut, Pilates master en oprichtster van Go Chlo Pilates
  • Gene Schafer, MA, ATC, CSCS, gecertificeerde atletiektrainer en gecertificeerde kracht- en conditiespecialist
  • Laurence Agenor, DPT, CSCS, fysiotherapeut, kracht- en conditiespecialist en pilates- en barre-instructeur

“Verminderde kracht in de bilspieren kan uw optimale lichaamshouding en bekkenpositie veranderen wanneer u staat of traint”, vertelde fysiotherapeut Laurence Agénor, DPT, eerder aan Well+Good.

Het goede nieuws is dat het versterken van je bilspieren een impact kan hebben op de rest van je lichaam. Een sterke rug kan kniepijn verlichten en zelfs pijn in de onderrug verlichten.

“Ik heb vaak cliënten en atleten gezien met algemene lage rugpijn, en hun lage rugpijn verminderde toen ze werkten aan het versterken van hun bilspieren”, zei Gene Schafer, CSCS, eigenaar van ARC Athletics in New York City, eerder tegen Well+Good. “Iets eenvoudigs als het aanspannen van je bilspieren terwijl je staat, kan daadwerkelijk de druk op je onderrug wegnemen en rugvermoeidheid en lage rugpijn verminderen.”

Omdat je core en bilspieren samenwerken, is het zinvol om je rug te trainen met een methode als Pilates, waarbij het behouden van sterke core-spieren een noodzaak is tijdens je training.

Probeer deze 15 minuten durende biltraining van Chloe de Winter van Go Chlo Pilates. Bij elke set benadrukt ze de kernpositie om ervoor te zorgen dat je je bilspieren goed aanspant. Als je tijdens de mosseltraining bijvoorbeeld op je zij ligt, instrueert ze je om wat ruimte te creëren tussen je borst en de vloer, zodat je bovenlichaam stabiel en sterk blijft en je evenwicht niet in gevaar komt. Later, wanneer u één been optilt terwijl u op handen en knieën zit, zal haar signaal om uw kern aan te grijpen voorkomen dat u in de andere heup wegzakt.

Hierdoor blijft al het werk op de juiste plekken gefocust, wat resulteert in een sterkere billen – en ook echt een sterker lichaam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *