Dromen over water hebben een diepe emotionele betekenis

TEr schuilt onmiskenbare kracht in onze dromen hier. Of je nu een goede droom of een nachtmerrie hebt, de details van waar je geest naartoe gaat als je in slaap valt, kunnen je inzicht geven in wat je doormaakt tijdens de uren dat je wakker bent. Maar deze inzichten zijn niet altijd voor de hand liggend of gemakkelijk te analyseren, vooral als het gaat om dromen over water.

Water is lange tijd een symbool geweest van wat er onder de oppervlakte ligt, vooral als het om gevoelens gaat. Als je je aan astrologie wijdt, zouden de watertekens van de dierenriem bijzonder in harmonie zijn met hun innerlijke werelden en emoties. Deze thema’s en verbindingen zijn ook terug te vinden in onze droomlandschappen. Volgens droomanalist Lauri Loewenberg, auteur van Droom erover: ontdek je dromen, verander je levenDromen over water weerspiegelen meestal je huidige emotionele toestand, ‘omdat emoties erg vloeibaar zijn, net als water, en wat je meemaakt, vormt je emotionele toestand, net zoals water de vorm aanneemt van wat het ook bevat.’ je waterige droomlandschappen zijn sterk afhankelijk van de context.Gemeenschappelijke betekenissen van dromen over water

Dromen over water zijn niet inherent ‘goed’ of ‘slecht’, zegt astroloog en droomtolk Stephanie Gailing, auteur van Het complete droomboek. Omdat water op zoveel verschillende manieren in dromen kan verschijnen, is het van essentieel belang waar en hoe het zich manifesteert. Dromen over het nippen van een koel glas water zal bijvoorbeeld waarschijnlijk heel andere gevoelens en associaties oproepen dan dromen over het wegspoelen van je huis door een overstroming.

Hiertoe is het belangrijk om te begrijpen hoe het water in je droom je deed voelen, om de betekenis ervan te begrijpen. “Water is heel belangrijk en primair, en er zijn zoveel manieren waarop water in je dromen kan verschijnen, dus je kunt het in twee categorieën verdelen”, zegt Gailing. ‘Vraag jezelf af: is het water levensbevestigend of levensbedreigend?’ Loewenberg voegt eraan toe dat de manier waarop je je voelt en wat je precies doet in het water ‘het verschil maakt in de betekenis van de droom.’

Er zijn een paar verschillende mogelijke scenario’s binnen de categorie ‘levensbevestigend’. Als je bijvoorbeeld in een watermassa bent en een geweldige tijd hebt, zoals zwemmen op het strand met vrienden, op een zwembadfeestje of in een bubbelbad, zegt Gailing dat dit betekent dat je relaties en gevoelens synchroon lopen en dat je Ik voel me sociaal gezien behoorlijk veilig. Zwemmen of onderdompelen in een zee of meer betekent rust en sereniteit, zeggen zowel Gailing als Loewenberg. Als je over betere vaardigheden in het water beschikt, zoals gemakkelijk naar de laagste diepten kunnen zwemmen, is dat een signaal van je onderbewustzijn dat je in staat bent om alles waar je doorheen waadt, onder de knie te krijgen.

“Water is zeer betekenisvol en primair, en er zijn zoveel manieren waarop water in je dromen kan verschijnen… Vraag jezelf af: is het water levensbevestigend of levensbedreigend?” – Stephanie Gailing, droomtolk

Aan de andere kant kan een rustgevende douche of waterval van zacht water een symbool zijn van afsluiting en reiniging (Alexa, speel ‘Clean’ van Taylor Swift). “Het is een goed teken dat er vooruitgang wordt geboekt in wat je ook doet, of je nu op een natuurlijke manier over iets heen komt of actief bezig bent om jezelf te zuiveren van iets verontrustends of negatiefs”, zegt Loewenberg. (Aan de andere kant wordt algemeen aangenomen dat dromen over stortregens tranen en hartzeer symboliseren. “Denk eens aan wat er in je echte leven gebeurt, dat zo verontrustend is dat je er veel van moet huilen”, voegt Loewenberg eraan toe.)

Dromen over water die levensbedreigender aanvoelen, duiden op emoties en krachten waar je geen controle over hebt. Als je bijvoorbeeld droomt over verdrinking, is dat een signaal dat er iets in je leven is dat je overweldigt of dreigt in te halen, zegt Loewenberg. “Als je verdrinkt, heb je moeite om overeind te blijven en wordt je door iets naar beneden getrokken. Vraag jezelf dus af: wat weerspiegelt deze actie? Wat zorgt er in je echte leven voor dat je emotioneel worstelt of wakker blijft?” vraagt ​​ze.

Ondertussen zegt Loewenberg dat dromen over overstromingen een situatie symboliseert die steeds erger wordt, en dat je emoties zich zo sterk opstapelen dat ze dreigen over te slaan. En als er iets lekt in je droom, is dat volgens Gailing een teken dat je grenzen niet worden gerespecteerd en dat ‘jouw…’ [emotional] De steigers zijn niet sterk genoeg.”

Hoe u de betekenis van uw dromen over water kunt bepalen

Zowel Gailing als Loewenberg zeggen dat het belangrijk is om rekening te houden met de context van de gebeurtenissen in de droom op het moment dat deze zich voordoet, en met je gevoelens als je wakker wordt, om de betekenis ervan te achterhalen. Als je angst of ongerustheid voelde vanwege de aanwezigheid van water in de droom, is dit een indicatie om naar je leven te kijken en te zien hoe je de punten kunt verbinden met een gebeurtenis of entiteit in je heden die vergelijkbaar is en emoties oproept.

Als je problemen hebt met het verwerken van je emoties, kan het nuttig zijn om na te denken over de activiteit van het water in je droom. Kalm water betekent voor de meeste mensen kalmte (hoewel het sommige mensen onrustig kan maken), en kokend of heet water kan erop wijzen dat een situatie aan de oppervlakte komt of dat u in de problemen zit of op het punt staat in de problemen te komen. Als het water troebel is, kan dit duiden op iets onduidelijks of negatiefs, terwijl helder of bruisend water een positievere betekenis heeft en rust of harmonie kan symboliseren.

Wees voorzichtig als je een terugkerende droom hebt waarbij ook water betrokken is. Als water meerdere keren in je dromen verschijnt, is dat een teken dat wat het symboliseert nog steeds aanwezig en relevant is en binnenkort moet worden opgelost. Een positievere, repetitieve connotatie duidt op iets goeds of iets dat werkt.

Wat te doen als je over water droomt

Volgens Loewenberg is het het beste om dromen te zien als een eerlijke weergave van wat er gebeurt in het wakkere leven en dienovereenkomstig acht te slaan op hun waarschuwingen. Als je eenmaal de mogelijke betekenis of symboliek van de droom begrijpt, besteed dan wat tijd aan het oplossen of worstelen met wat zich voordoet.

Omdat water nauw verbonden is met emoties, is het belangrijk om goed en eerlijk te kijken naar hoe je met je emoties omgaat en hoe deze je gedachten en handelingen bepalen. “Als het water overweldigend of bedreigend is, brengt emotioneel denken je op de een of andere manier in de problemen in het echte leven, dus het is tijd om de emoties eruit te halen [the situation] en er rationeel en logisch mee omgaan”, zegt Loewenberg. “Als het water voor jou werkt en het voelt goed, reinigend of mooi, dan werkt de emotionele kant goed voor jou.”

Als je moeite hebt met het bijhouden van je observaties en aantekeningen, is het bijhouden van een droomdagboek een handige manier om al je gedachten te ordenen. Schrijf uw gedachten en gevoelens over uw dromen op, zodat deze levengevende kracht in uw dromen vooral op positieve, ondersteunende manieren tot uiting komt.

Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Comment