Deze huidvoordelen van lichaamsbeweging kunnen u motiveren om te sporten

By | September 18, 2023

IHet is geen geheim dat lichaamsbeweging zowel fysiek als mentaal goed voor ons is, maar het blijkt dat de huidvoordelen van lichaamsbeweging verder gaan dan een ‘gloed’ na de training. Hoewel is aangetoond dat aerobe oefeningen de gezondheid van de huid verbeteren, toont nieuw onderzoek aan dat gewichtheffen zelfs nog effectiever kan zijn bij het verjongen van de huid.

In een recent Japans onderzoek werd een groep van 61 gezonde, sedentaire vrouwen van middelbare leeftijd verdeeld in twee groepen die gedurende 16 weken tweemaal per week trainden – de ene groep deed alleen een aeroob trainingsprogramma, de andere deed alleen een weerstandstrainingsprogramma met behulp van gewichten. machines om de effecten van elk type training op de huid te differentiëren.

“Het is bekend dat de effecten van aerobe training en krachttraining op ons lichaam verschillend zijn, dat wil zeggen dat krachttraining specifiek spierhypertrofie veroorzaakt. [increased muscle size]terwijl aerobe oefeningen de cardiovasculaire conditie verbeteren”, zegt Satoshi Fujita, PhD, co-auteur van de studie en professor aan de Faculteit Sport- en Gezondheidswetenschappen aan de Ritsumeikan Universiteit in Kyoto, Japan. “We veronderstelden daarom dat aerobe oefeningen en krachttraining ook verschillende effecten op de huid hebben.”

Aan het einde van het 16 weken durende onderzoek zagen beide groepen een verbeterde huidelasticiteit en tophuidtextuur, maar de groep die alleen krachttraining deed, had ook een verbeterde huiddikte. Dit is belangrijk omdat de dermis – een elastische steunstructuur die net onder de buitenste huidlaag (epidermis) ligt en zenuwen, bloedvaten en klieren bevat – na verloop van tijd dunner wordt, wat leidt tot een slappe huid en andere tekenen van slijtage.


Experts in dit artikel

  • Amy McClung, MD, is een board-gecertificeerde dermatoloog in Austin, Texas.
  • Satoshi Fujita, PhD Satoshi Fujita, PhD, is onderzoeker en professor aan de Faculteit Sport- en Gezondheidswetenschappen, Ritsumeikan Universiteit in Kyoto, Japan.

“Dit is behoorlijk spannend onderzoek omdat veroudering leidt tot verslechtering van de dermis, waaronder een afname van de elasticiteit en een afname van de huiddikte”, zegt Dr. Amy McClung, board-gecertificeerde dermatoloog in Austin, Texas. “In het onderzoek verhoogde weerstandstraining de huiddikte door verschillende factoren die bijdroegen aan de huiddikte te vergroten of te verkleinen, in plaats van deze te verdunnen.”

Hoe oefening het uiterlijk van de huid beïnvloedt

Wanneer we sporten, produceert ons lichaam verhoogde of verlaagde hoeveelheden van verschillende cytokines (eiwitten die de communicatie tussen cellen ondersteunen), hormonen, metabolieten en andere factoren die het uiterlijk van de huid beïnvloeden, legt McClung uit. Toen bloedmonsters van studiedeelnemers aan het begin en einde van trainingsprogramma’s werden geanalyseerd, resulteerden zowel aërobe als weerstandstraining in de productie van factoren die ontstekingen verminderen en de expressie verhogen van genen die de productie van collageen en andere huideiwitten beïnvloeden.

De specifieke factoren die elk type training voortbrachten, waren echter verschillend. Het meest opvallende was dat alleen weerstandstraining factoren produceerde die de productie van huideiwitten, waaronder biglycan, verhoogden. De onderzoekers vermoedden dat de toename van biglycan tijdens weerstandstraining zou kunnen verklaren waarom alleen dit type training resulteerde in een grotere huiddikte.

“Biglycan is een belangrijk onderdeel van huideiwit waarvan bekend is dat het afneemt met de leeftijd en blootstelling aan de zon”, zegt Dr. Satoshi en wijst erop dat in dierstudies muizen die het eiwit niet produceerden een dunnere dermis hadden.

De voordelen van lichaamsbeweging als onderdeel van uw huidschoonheidsroutine

Je denkt waarschijnlijk: Oké, dat is allemaal geweldig, maar hoeveel gewichtheffen moet ik doen om mijn huid er beter uit te laten zien? Terwijl de deelnemers aan de studie twee keer per week trainden voor drie sets van tien herhalingen met steeds zwaardere belastingen op zes machines die gewichten stapelden – leg curls, leg extensions, arm curls, rows, shoulder presses en chest presses – dr. Satoshi zegt dat het misschien mogelijk is om zelfs zonder zoveel training resultaten te zien.

“Wij zijn van mening dat minder weerstandstraining ook impact heeft op de huid, omdat spierhypertrofie niet de belangrijkste factor was bij huidverbetering”, zegt hij. “Om echter een ontstekingsremmend effect te bereiken, raden we krachttraining aan waarbij de grotere spieren van het lichaam worden gebruikt, bij voorkeur zowel de spieren van het boven- als het onderlichaam.”

Hoewel de deelnemers aan de studie krachtmachines gebruikten, kan weerstandstraining worden gedaan met banden, kettlebells of zelfs met je eigen lichaamsgewicht. En zorg ervoor dat u ook aerobe oefeningen doet die uw cardiovasculaire systeem en de gezondheid van uw huid ten goede komen, adviseert Dr. McClurg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *