De darmvriendelijke voedingsaanbevelingen van een gastro-enteroloog

By | September 12, 2023

AGastro-enteroloog Will Bulsiewicz, MD, ziet patiënten met darmgezondheidsproblemen die uiteenlopen van mensen die vinden dat ze niet vaak genoeg naar het toilet gaan – of, omgekeerd, veel te vaak. Ondanks het brede scala aan problemen dat hij diagnosticeert, is zijn oplossing bijna altijd gebaseerd op één hoofdvoedingsstof: vezels. In feite heeft dr. Bulsiewicz legt het belang van vezels zo vaak uit aan zijn patiënten dat hij er momenteel een boek over schrijft. Vezel aangedrevenzodat nog meer mensen geïnformeerd kunnen worden over zijn rol.

“We weten dat onze darmmicroben absoluut gedijen als ze worden gevoed met prebiotische vezels uit echt voedsel”, zegt Dr. Bulsiewicz. “De vezel passeert intact de darmen voordat hij de dikke darm bereikt. Dit zorgt ervoor dat de gezonde microben in een voedingswaanzin terechtkomen. Ze smullen van deze heerlijke maaltijd en belonen je vervolgens met het vrijkomen van wat ik beschouw als het ultieme betaalmiddel voor de darmgezondheid: vetzuren met een korte keten.”Volgens dr. Bulsiewicz kunnen deze vetzuren met een korte keten helpen bij het bestrijden van lekkende darmen, het immuunsysteem versterken, het cholesterol verlagen, diabetes type 2 voorkomen en beschermen tegen darmkanker. (Dus ja, ze zijn behoorlijk belangrijk.) “Ze reizen zelfs helemaal naar je hersenen om hun gezondheidseffecten te hebben”, zegt hij. “En de enige manier om ze te krijgen is wanneer vezels gezonde microben in je dikke darm ontmoeten en er magie ontstaat.”

Het hebben van deze praktische kennis is één ding, maar het in de praktijk brengen is iets heel anders. Daarom heb ik dr. Bulsiewicz vroeg naar het idee van een maaltijd met darmvriendelijke voedingsmiddelen die hij aan al zijn patiënten aanbeveelt, zodat mensen zijn bevindingen daadwerkelijk in de praktijk kunnen brengen. Omdat hij er vast van overtuigd is dat hij de dag met gezonde darmen moet beginnen, is zijn favoriete maaltijd vol darmvriendelijke voedingsmiddelen de ontbijtvariant: havermout.

Waarom het favoriete darmvriendelijke voedsel van de gastro-enteroloog havermout is

Net als veel andere gezondheidswerkers: “Ik ben een grote fan van havermout”, zegt Dr. Bulsiewicz. “Het mooie ervan is dat het rijk is aan een prebiotische vezel genaamd bèta-glucaan, waarvan is aangetoond dat het het immuunsysteem versterkt.” Hij vindt het ook geweldig dat je nog meer darmgezonde ingrediënten kunt toevoegen met toppings en kruiden. Terwijl hij adviseert om de suiker uit de kom te laten (slechte bacteriën hebben een sterke voorliefde voor zoetekauwen), bevatten fruit zoals bosbessen (een ander populair maag-darm-gezond voedsel), aardbeien en perziken vezels en zorgen voor natuurlijke zoetheid, terwijl noten verhogen het vezelgehalte.

Wat specerijen betreft, zegt Dr. Bulsiewicz voegt graag kaneel, gember en kurkuma toe om de spijsvertering te bevorderen. “Alle drie zijn ontstekingsremmend en heilzaam op hun eigen unieke manier”, zegt hij. “Kaneel helpt bij het handhaven van een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Gember heeft een welverdiende reputatie voor het verlichten van spijsverteringsongemakken en er is zelfs aangetoond dat het de darmen helpt genezen. Kurkuma bevat een fytochemische stof genaamd curcumine die buitengewone genezende eigenschappen heeft, waaronder het beschermen van de lever en het onderdrukken van kanker.” Bovendien zorgen ze ervoor dat je ontbijt niet saai smaakt.

Zijn volgende runner-up voor het beste darmvriendelijke ontbijt: smoothies

Dr. raadt een andere maaltijd in de ochtend aan. Bulsiewicz: een smoothie. “Het is een geweldige manier om een ​​geweldige mix van fruit en groenten in je ochtend op te nemen”, zegt hij. “Dit is van cruciaal belang omdat we uit het American Gut Project weten dat de diversiteit aan planten in je dieet de krachtigste factor is in een gezond darmmicrobioom. Als je de plantendiversiteit vergroot, vergroot je de diversiteit van je microbioom, en dat is maar goed ook.”

dr. Bulsiewicz geeft zijn smoothies doorgaans een basis van bananen, groenten en een handvol bevroren bessen, en vertrouwt vervolgens op andere ingrediënten voor extra smaak en vezels. “Ik vergroot de plantendiversiteit in mijn smoothie door gemalen lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, walnoten of amandelen toe te voegen”, zegt hij.

Bekijk de onderstaande video om de mening van een geregistreerde diëtist te krijgen over darm-gezonde voeding:Wat niet eten voor de darmgezondheid

Net als dr. Hoewel Bulsiewicz aanbeveelt om voedingsmiddelen te eten die de darmgezondheid bevorderen, raadt hij ook aan enkele belangrijke voedingsmiddelen te vermijden. “Het is net zo belangrijk om de inname van voedsel te verminderen dat ontstekingsbevorderende, ongezonde microben bevordert die lekkende darmen voeden”, zegt hij. Zijn lijstje: verzadigd vet, geraffineerde suiker en kunstmatige zoetstoffen. Houd zijn informatie in gedachten bij het maken van havermout en smoothies, en je buik zal je dankbaar zijn.

Ook hier is het belangrijk om de dag niet alleen te beginnen met een vezelrijke maaltijd, maar er ook voor te zorgen dat deze uit verschillende bronnen komt. (Met andere woorden, eet niet elke dag hetzelfde.) Dat is waarom Dr. Bulsiewicz is zo’n fan van havermout en smoothies: beide kunnen worden aangepast om elke dag anders te smaken. Variatie is niet alleen het levensmiddel, het is ook de sleutel tot een goede darmgezondheid.

Onze redactie selecteert deze producten zelf. Als u via onze links een aankoop doet, kan Well+Good een commissie ontvangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *