De angst om verliefd te worden kan verwarrend zijn

By | September 16, 2023

WOf het nu gaat om een ​​huidige Hinge-match, de knappe vriend in de familie of je dikke partner, verliefd worden op iemand is vaak zowel een fysieke als een emotionele ervaring.

Maar in veel gevallen zijn de fysieke symptomen die je associeert met verliefd worden (snelle hartslag, vlinders, enz.) eigenlijk geen bijwerkingen van liefde. Integendeel, psychologen zeggen dat deze sensaties waarschuwingssignalen kunnen zijn van uw sympathische zenuwstelsel (SNS) – of, nauwkeuriger gezegd, dat de vecht-of-vluchtreactie van uw lichaam in overdrive is.

De vecht-of-vluchtreactie is ontworpen om te activeren wanneer ons lichaam gevaar waarneemt om ons te helpen levensbedreigende situaties te overleven, legt klinisch psycholoog Allison Chase, PhD, regionaal klinisch directeur bij Pathlight Mood & Anxiety Center uit. Deze reactie wordt gecontroleerd door uw sympathische zenuwstelsel, dat ook uw hartslag, bloeddruk, spijsvertering en andere belangrijke functies regelt.Wanneer geactiveerd, pompt het SNS het lichaam vol met hormonen (zoals adrenaline en cortisol), verhoogt het de hartslag, verhoogt het de bloedtoevoer naar de spieren, verwijdt het de pupillen en beïnvloedt het de maagfunctie, zegt ze. Tienduizend jaar geleden gaf deze reactie ons de energie en het vermogen om te vluchten voor hongerige leeuwen of andere dreigende, levensbedreigende gevaren, zegt dr. Achtervolging.

‘Als we echt gevaar lopen, is dit het [fight-or-flight] “Het systeem is nog steeds erg behulpzaam en vaak levensreddend.” – Allison Chase, PhD, regionaal klinisch directeur, Pathlight Mood & Anxiety Center

Tegenwoordig komt de overgrote meerderheid van de bedreigingen niet langer van grote, gevaarlijke dieren. In plaats daarvan zijn ze vaak subtieler en manifesteren ze zich in korte e-mails van je baas of in het voor het eerst in het echt ontmoeten van je Tinder-date. Maar dr. Chase zegt dat het lichaam op dezelfde manier op deze stressoren reageert alsof er een vleesetend wezen op een paar meter afstand staat. Waarom? Simpel gezegd, omdat het zenuwstelsel zich nog niet heeft aangepast aan alle dagelijkse stressoren van het leven, zegt dr. Achtervolging.

“We hebben nog steeds dezelfde fundamentele lichaams- en biologische functies als 10.000 jaar geleden”, zegt ze. “Het autonome zenuwstelsel van sommige mensen wordt ten onrechte geactiveerd als ze niet in echt gevaar verkeren, en uiteindelijk ervaren ze dezelfde fysiologische symptomen alsof ze wel in gevaar zouden zijn.” (Deze valse activeringen zijn vooral waarschijnlijk, zo merkt ze op, bij mensen met seksuele of seksuele problemen. relationeel trauma).

Of ze nu correct of incorrect worden geactiveerd, de fysieke reeks reacties die volgt op de activering van het zenuwstelsel is hetzelfde, zegt gecertificeerde sekstherapeut Casey Tanner, LCPC, CST, oprichter en CEO van The Expansive Group, een praktijk voor queer sekstherapie en seksexpert bij luxe voedingsbedrijf LELO. “Wanneer het wordt geactiveerd, verschuift het sympathische zenuwstelsel de bloedstroom snel weg van activiteiten zoals de spijsvertering en naar de spieren”, leggen ze uit, waardoor je de waargenomen dreiging kunt afweren of eraan kunt ontsnappen.

Het is een feit dat je soms maagkrampen en zweterige handpalmen krijgt door alleen maar te sms’en – en meestal komt dat simpelweg doordat je zenuwstelsel niet is aangepast. ‘Als we echt gevaar lopen, dit [fight-or-flight] “Het systeem is nog steeds erg nuttig en vaak levensreddend”, zegt Dr. Achtervolging. Maar als dat niet het geval is, kan het natuurlijk ongelooflijk verwarrend zijn.

Dus als je aan het daten bent, hoe kun je dan weten of je gevecht of vlucht een vals alarm of een rode vlag is? We hebben deskundigen op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg om meer inzicht gevraagd.

De vecht-of-vluchtreactie, liefde en daten

Zoals gezegd is het mogelijk dat je SNS wordt geactiveerd door dingen te daten die niet echt gevaarlijk zijn (maar wel nieuw, spannend of stressvol kunnen zijn), zegt Dr. Achtervolging. Bijvoorbeeld: je telefoon zien oplichten met de naam van je nieuwe vriend, je partner de garagedeur horen openen of zelfs de hand van je geliefde op je onderrug voelen.

Soms treedt de vecht-of-vluchtmodus echter in werking omdat we ons in een potentieel onveilige situatie bevinden, zegt Dr. Achtervolging. Ben je de geheime messencollectie van je partner tegengekomen? Is wiskunde niet hetzelfde als je afvragen waar je partner laatst was? Dit zijn allemaal gevallen waarin het zinvol is om het lichaam in de vecht-of-vluchtmodus te zetten, omdat dit mogelijk verontrustende informatie of gedrag suggereert.

“Het kan moeilijk zijn om te onderscheiden of de vlinders slechts tekenen van opwinding zijn of tekenen van gevaarlijke en beschermende angst”, zegt Tanner. Het is echter niet onmogelijk.

Dus hoe kun je weten of het een legitieme reactie is of niet?

Kortom, door af te stemmen op je omgeving, je geest aan te zetten en te leunen op je vrienden. Hoewel het meer primitieve deel van je lichaam misschien niet in staat is om te beoordelen of iets echt gevaarlijk is, “kan je prefrontale cortex dit wel achterhalen”, zegt Tanner.

Als je last hebt van trillende handen, vlinders of andere symptomen van een stressreactie, of als je een sterk onderbuikgevoel hebt dat er iets mis is, raadt Tanner aan een paar minuten de tijd te nemen om snel over de situatie na te denken. Vraag jezelf eerst af: Zijn er, afgezien van de symptomen die ik momenteel ervaar, tekenen dat ik lichamelijk en/of emotioneel onveilig ben – of dat dit binnenkort zou kunnen gebeuren? Als het antwoord ja is, moet u snel uit de ontwijkingsmanoeuvre komen.

Als het antwoord nee is, stelt Tanner voor om te vragen: Leidt deze situatie tot iets dat in het verleden pijnlijk was? Het komt vaak voor dat mensen zich onzeker voelen – en dat hun lichaam hen vertelt dat ze onzeker zijn – terwijl ze in werkelijkheid bang zijn voor mogelijke en/of herhaalde liefdesverdriet of afwijzing. Als het antwoord nee is, kunt u zich onzeker voelen omdat u dat eigenlijk wel bent. Als het antwoord ja is, stelt Tanner in de tussentijd voor om jezelf ervan te overtuigen dat relaties eigenlijk eng kunnen zijn, maar de potentiële connectie te omarmen.

Als je een langdurige relatie hebt en niet kunt identificeren waarom je lichaam reageert zoals het doet, stelt Tanner voor om op je gemeenschap te leunen. “Vraag een vertrouwde vriend of therapeut wat zij van de situatie vinden”, zeggen ze. “Omdat ze er niet door de lens van emotionele intensiteit naar kijken, kunnen ze inzichten bieden die voor jou misschien moeilijk te verkrijgen zijn aan het begin van een relatie.”

Het ontwikkelen van een algemeen bewustzijn kan ook nuttig zijn

Gegeven dezelfde fysieke symptomen is het niet eenvoudig om onderscheid te maken tussen een overactieve vecht-of-vluchtreactie en een correcte reactie. Maar “voor mensen met een geschiedenis van relationeel of seksueel trauma in relaties kan het bijzonder uitdagend zijn om deze twee te onderscheiden”, zegt Tanner. Na een trauma is de kans groter dat mensen hun lichaamsgebabbel verkeerd interpreteren en begrijpen, zeggen ze.

Of er nu wel of niet sprake is van een traumatische relatiegeschiedenis, het kan nuttig zijn om te werken met een trauma-geïnformeerde therapeut, somatische seksdeskundige of een andere professional in de geestelijke gezondheidszorg. “Iemand die een somatische lens gebruikt of de nadruk legt op het begrijpen van de verbinding tussen lichaam en geest, zal je helpen het bewustzijn van je stressreacties te ontwikkelen”, zegt Tanner.

Hoe vertrouwder u raakt met de reactie van uw lichaam op stress, hoe beter u de signalen kunt herkennen dat de vecht-of-vluchtmodus, terecht of ten onrechte, is geactiveerd, en dienovereenkomstig kunt reageren.

Wat te doen bij vals alarm?

In gevallen waarin u denkt dat de reactie is veroorzaakt omdat u in gevaar verkeerde, moet u er alles aan doen om uzelf te beschermen. Afhankelijk van waar u bent, met wie u samen bent en wat u op het gevaar heeft gewezen, kan dat betekenen dat u 9-1-1 moet bellen, de National Domestic Violence Hotline (800-799-7233) moet bellen of een vriend moet sms’en om u op te halen. of werk samen met een therapeut en/of maatschappelijk werker om een ​​exitplan voor de langere termijn te ontwikkelen. (Je kunt hier en hier meer lezen over hoe je uit een situatie van intiem partnergeweld kunt komen.)

In gevallen waarin u denkt dat de reactie verkeerd is geactiveerd, raadt Tanner aan even de tijd te nemen om te pauzeren en uw ademhaling actief te verdiepen, waardoor uw zenuwstelsel wordt geïnformeerd dat alles in orde is. Je kunt ook tien springjacks, push-ups of andere uitdagende oefeningen proberen in een ruimte waar je ze gemakkelijk kunt doen. “Korte, intensieve trainingen kunnen je lichaam door de stressreactiecyclus heen duwen”, zegt Tanner. “Je kunt ook een koud bad of douche nemen, wat het parasympathische zenuwstelsel kan activeren, wat een gevoel van veiligheid en ontspanning bevordert.”

Als het antwoord (ten onrechte) naar voren komt terwijl je op een date bent of met een geliefde, raadt Tanner aan om je aan de gouden regel van daten te houden: communicatie. “Onderschat nooit de kracht van het vertellen aan iemand dat je nerveus bent als je iemand vertelt dat je voor hem of haar valt”, zegt Tanner. “Dit is geen bekentenis, het is een gespreksstarter en het laat zien dat je een emotionele investering in je date opbouwt.” Bovendien creëert het een kans voor je date om je te troosten en gerust te stellen.

Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *