De 11 beste voedingsmiddelen van een arts om darmontstekingen te verminderen

By | September 14, 2023

WWe weten dat voedsel ontstekingen in het lichaam kan bestrijden (of bevorderen). Ingrediënten die ontstekingen veroorzaken zijn onder meer kunstmatige suikers, vleeswaren en alcohol. Effectieve ontstekingsremmende (en levensduurbevorderende) voedingsmiddelen zijn bonen, volle granen en zoete aardappelen… om er maar een paar te noemen.

Maar niet alle soorten ontstekingen zijn inherent ‘slecht’, omdat acute ontstekingen de (zeer effectieve) manier van het lichaam kunnen zijn om infecties en ziekten te bestrijden en te herstellen van letsel. Het probleem is wanneer het chronisch wordt kunnen kan in de loop van de tijd leiden tot schadelijke aandoeningen zoals kanker en cognitieve achteruitgang. Eén gebied dat ernstig kan worden getroffen door chronische ontstekingen? Je spijsverteringssysteem.


Experts in dit artikel

  • Reuben Chen, MD, specialist in sportgeneeskunde en pijnbestrijding

Echter, volgens dr. Reuben Chen, een gecertificeerde sportgeneeskundige, pijnbeheersingsexpert en hoofdmedisch adviseur bij Sunrider International, een reeks essentiële voedingsstoffen die kunnen helpen ontstekingen te bestrijden voor gezondere darmen. In het bijzonder: antioxidanten en omega-3-vetzuren. Hieronder bekijken we elf van de beste voedingsmiddelen voor darmontstekingen die rijk zijn aan deze twee voedingsstoffen.

De 11 beste voedingsmiddelen om darmontstekingen te verminderen

Volgens dr. Volgens Dr. Chen is een van de beste manieren om darmontstekingen te bestrijden het volgen van een dieet dat rijk is aan antioxidanten en omega-3-vetzuren. Ter verduidelijking: antioxidanten bevatten gezondheidsbevorderende stoffen die ontstekingen en schade door vrije radicalen helpen bestrijden en oxidatieve stress kunnen helpen verminderen (wat veroudering kan versnellen door het lichaam vatbaarder te maken voor chronische ziekten). Ondertussen zijn omega-3-vetzuren een van de belangrijkste voedingsstoffen voor het behoud van een gezonde cognitieve functie; Lage omega-3-waarden worden in verband gebracht met chronische ontstekingen. (Onthoud dat ons lichaam zelf geen omega-3-vetzuren kan produceren, wat betekent dat we deze essentiële voedingsstof via een gezond dieet moeten binnenkrijgen.)

Dus wat zijn de beste voedingsmiddelen om darmontstekingen te verminderen? dr. Chen zegt dat er veel opties zijn om uit te kiezen. “Veel van de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn rijk aan natuurlijke antioxidanten, waaronder bosbessen, aardbeien, sinaasappels en groene bladgroenten”, zegt hij.

dr. Chen beveelt ook natuurlijke vetten en oliën aan die rijk zijn aan antioxidanten en omega-3-vetzuren vanwege hun ontstekingsremmende en cardiovasculaire voordelen. Op het lijstje: olijfolie, noten (zoals amandelen en walnoten) en vette vis (zoals tonijn en zalm). Hij beveelt ook kurkuma en witte wilgenbast aan, waarvan hij zegt dat het kruiden zijn die ook ontstekingsremmende effecten hebben.

“Veel van de beste ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn rijk aan natuurlijke antioxidanten, waaronder bosbessen, aardbeien, sinaasappels en groene bladgroenten.”
—Reuben Chen, MD, gecertificeerd sportgeneeskundige en pijnbeheersingsexpert

Waarom je deze voedingsmiddelen moet combineren om de meeste voordelen te behalen

Om het meeste voordeel uit deze ontstekingsremmende, darm-gezonde voedingsmiddelen te halen, heeft Dr. Het is het beste voor Chen om ze samen te combineren. “Ik geloof heilig in het toevoegen van variatie aan je dieet. Elk van de genoemde voedingsmiddelen heeft niet alleen een ontstekingsremmende werking, maar bevat ook andere voedingsstoffen die elkaar aanvullen en zorgen voor een evenwichtiger dieet”, zegt hij.

Om ervoor te zorgen dat hij een gevarieerd eetpatroon volhoudt, heeft Dr. Chen belde over een Japans gezondheidsgeheim Ga Syoku. “Mijn favoriet is de Japanse aanpak, die zegt dat je bij elke maaltijd voedsel met vijf verschillende kleuren en vijf verschillende smaken moet eten om de verschillende voedingsstoffen die je binnenkrijgt te maximaliseren”, zegt hij. Houd er echter rekening mee dat voedingsmiddelen met neutrale kleuren net zo voedzaam (en lekker!) kunnen zijn en niet over het hoofd mogen worden gezien.

dr. Chen beveelt ook natuurlijke vetten en oliën aan die rijk zijn aan antioxidanten en omega-3-vetzuren vanwege hun ontstekingsremmende en cardiovasculaire voordelen.

Dus, Wanneer moet je deze voedingsmiddelen overdag eten om de darmgezondheid te bevorderen?

Heel simpel: de hele dag. “Voor een gezond dieet moet elke maaltijd een aantal van de hierboven genoemde voedingsmiddelen bevatten”, zegt Dr. Chen. In Chen’s visie van een ideale ‘darmwereld’ zou dit neerkomen op één tot twee porties bessen en groene bladgroenten bij elke maaltijd die we eten. Vervolgens één tot twee theelepels olijfolie, één tot twee porties vette vis (of omega-3-vetzuursupplementen) en één portie noten per dag.

Als dr. Maar als Chen ervoor moest kiezen om al deze ontstekingsremmende en darmvriendelijke voedingsmiddelen op slechts één tijdstip van de dag te eten, zei hij dat het vooral belangrijk was om ze tijdens het avondeten te eten. “Verhoogde ontstekingen houden vaak verband met verhoogde stress”, zegt hij, wat de slaapkwaliteit kan beïnvloeden (wat de volgende dag tot nog meer ontstekingen kan leiden). Om deze reden raadt hij aan dat je je het beste kunt voorbereiden op bedtijd met een uitgebalanceerd diner, dat kan helpen het immuunsysteem te kalmeren en ontstekingen in het lichaam te verminderen, waardoor een goede slaap wordt bevorderd. Bovendien moet u ook zeer ontstekingsvoedsel vermijden, wat het tegenovergestelde effect kan hebben.

Een voedingsdeskundige deelt de ultieme gids voor darmgezondheid:
Well+Good-artikelen verwijzen naar wetenschappelijke, betrouwbare, actuele en robuuste onderzoeken om de informatie die we delen te ondersteunen. U kunt ons vertrouwen op uw reis naar welzijn.

  1. Calder, Philip C. “Omega-3-vetzuren en ontstekingsprocessen.” voedingsstof Deel 2.3 (2010): 355-374. doi:10.3390/nu2030355


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *