Darmvriendelijk recept voor bramen-avocado-smoothie

By | September 9, 2023

SBent u op zoek naar een qua voedingswaarde uitgebalanceerde en uiterst smakelijke manier om uw spijsvertering te stimuleren en de darmgezondheid te ondersteunen? Dan is deze papaya bramen avocado smoothie perfect voor jou. De favoriet van de gecertificeerde gastro-enteroloog Kenneth Brown, MD. Lees verder en ontdek waarom het het keurmerk van de maagdarmarts krijgt en hoe u het zelf kunt maken en aanpassen.

Waarom deze bramen-avocado-smoothie goed is voor de spijsvertering en de darmgezondheid

ICIMI, Dr. Brown deelde eerder zijn favoriete darmvriendelijke saprecept, dat ook tropisch fruit en bessen bevat. Hij herinnert ons er echter aan dat het ideaal is om producten in hun geheel of in de vorm van smoothies te consumeren om het vezelgehalte intact te houden, de spijsvertering te vergemakkelijken en de bloei van goede darmbacteriën te bevorderen. Vezels spelen zeker een belangrijke rol in dit recept, maar worden aangevuld met een paar andere voedingsstoffen die ook de darmen en de algehele gezondheid ten goede komen.“Deze smoothie is een uitstekende bron van vezels en eiwitten, gezonde vetten, omega-3-vetzuren en vitamine C”, vertelt Dr. Bruin met. Hij *woordspeling alert* stort in De voedingswaarden van zijn favoriete smoothie als zodanig:

 • Vezels: 15,5 gram
 • Eiwit: 22 gram
 • Totaal vet: 23 gram
 • Omega-3-vetzuren: 1,6 gram
 • Vitamine C: 120 milligram
 • Calorieën: 370

Volgens statistieken van de American Society for Nutrition uit 2021 consumeert slechts 9 procent van de vrouwen en 5 procent van de mannen in de Verenigde Staten elke dag voldoende vezels. Gelukkig zal deze fruitsmoothie een grote impact hebben om dichter bij de aanbeveling van 25 tot 38 gram per dag te komen. Het hoge vezel- en eiwitgehalte, die beide zeer vullend, darmvriendelijk en hartgezond zijn, helpen ook het energieniveau te stabiliseren dankzij het natuurlijke suikergehalte van de vrucht. Gezonde vetten uit avocado, Griekse yoghurt en chiazaad ronden het macronutriëntenprofiel van de smoothie af en maken er een uitgebalanceerde minimaaltijd of snack van.

Omega-3-vetzuren, waarvan de belangrijkste bron in dit recept lijnzaad is, hebben ook een positief effect op de darmgezondheid. Volgens een recensie uit 2017 in Internationaal tijdschrift voor moleculaire wetenschappenStudies bij mensen tonen aan dat omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA’s) een positieve invloed hebben op de darm-hersenas. Bovendien tonen dierstudies aan dat omega-3-vetzuren de integriteit van de darmwand helpen behouden.

Last but not least bevat papaja papaïne (laten we zeggen dat vijf keer snel), een spijsverteringsenzym dat kan helpen bij een opgeblazen gevoel en constipatie. En de meeste Griekse yoghurt bevatten probiotica, bevatten minder gram toegevoegde suikers en bevatten meer eiwitten dan andere soorten yoghurt.

Tips voor het maken, aanpassen en genieten van dit bramen-avocado-smoothierecept

 • Hoewel papaja een van de helden is in deze spijsverteringssmoothie, kun je hem indien nodig vervangen. “Als papaja niet beschikbaar is, is mango een geweldig alternatief voor een vergelijkbare tropische smaak en is hij ook rijk aan vitamine A en C”, merkt Dr. Bruin.
 • De vrucht bevat al een behoorlijke hoeveelheid natuurlijke suiker: zo’n 18 gram, schat de gastro. Om de toegevoegde suikers, die indigestie en ontstekingen kunnen veroorzaken, te beperken, raadt hij aan te kiezen voor ongezoete varianten van Griekse yoghurt.
 • Probeer gemalen lijnzaad te gebruiken. “Als uw lijnzaad heel is, maal ze dan eerst in een koffiemolen of blender om er zeker van te zijn dat u de volledige voedingswaarde krijgt”, adviseert Dr. Bruin.
 • Als u niet gewend bent om veel vezels in uw dieet te krijgen, verhoog dan uw waterinname om het risico op spijsverteringsproblemen te verminderen.

Een GI Doctor’s Papaya Blackberry Avocado Smoothie Recept

Ingrediënten

1 kop rijpe papaya, in blokjes gesneden
1/2 kopje bramen
1/2 rijpe avocado
3/4 kopje Griekse yoghurt
1 eetl lijnzaad
Sap van een halve citroen
honing (optioneel)

 1. Doe alle ingrediënten in een blender. Blend op de hoogste stand totdat alles volledig gemengd is en de smoothie een romige consistentie heeft.
 2. Probeer de smoothie. Als je de voorkeur geeft aan extra zoetigheid, voeg dan een scheutje honing toe.
 3. Schenk de smoothie in een glas en geniet er meteen van. “Het citroensap is bedoeld om te voorkomen dat de avocado gaat oxideren, maar deze smoothie smaakt het best vers”, zegt Dr. Bruin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *