Colostrum voor de huid: is dit ‘vloeibare goud’ legitiem?

By | September 9, 2023

TDe schoonheidsindustrie is dol op een ‘it’-ingrediënt, en colostrum (ja, echt waar!) zou het volgende grote ding op het gebied van huidverzorging kunnen zijn. Een groeiend aantal onderzoeken koppelt dit ingrediënt aan een verbeterde gezondheid van de huid en zelfs aan het ongedaan maken van huidbeschadiging veroorzaakt door veroudering en vervuiling.

“Er is interesse in het gebruik van colostrum en de daarmee samenhangende voordelen op het gebied van huidverzorging, maar ik denk niet dat het de piek van de wijdverbreide belangstelling in de reguliere media nog niet heeft bereikt. Daarom zijn cosmetische bedrijven er niet dieper op ingegaan”, zegt Rifah Tasnim, een cosmetisch chemicus en het stralende gezicht achter @mynameisrifah op TikTok. “Er wordt echter verwacht dat deze groei de komende vijf tot tien jaar zal toenemen, omdat de cosmetica-industrie blijft zoeken naar innovatie om betere en effectievere huidverzorgingsoplossingen te bieden.”


Experts in dit artikel

  • Rifah Tasnim, Rifah Tasnim is een cosmetisch chemicus en beauty-influencer gevestigd in Groot-Brittannië.
  • Sarah Rahal, MD, is een dubbel gecertificeerde neuroloog voor volwassenen en kinderen en oprichter van ARMRA, een bedrijf voor voedingssupplementen op basis van colostrum.

We vroegen Tasnim en Sarah Rahal, MD, een dubbel gecertificeerde neuroloog voor volwassenen en kinderen en oprichter van ARMRA, een op colostrum gebaseerd supplementenbedrijf, om meer te vertellen over de effecten van colostrum op de gezondheid van de huid.

Wat is biest?

dr. Rahal legt uit dat colostrum de vroegste melk is die bij zoogdieren wordt geproduceerd (meestal rond het midden van de zwangerschap tot de eerste paar dagen van het leven van een baby). Vaak aangeduid als ‘vloeibaar goud’, is dit een effectief eerste voedsel voor baby’s die net zijn verwelkomd in een wereld vol ziekte- en ontstekingsveroorzakende deeltjes.

“Colostrum is het eerste voedsel dat we allemaal in ons leven krijgen om te kunnen gedijen, omdat het alle essentiële voedingsstoffen bevat die ons lichaam nodig heeft”, zegt Dr. Rahal. “Het is voedsel, maar het werkt ook als een vaccinatie van Moeder Natuur voor de baby, omdat het al deze bioactieve stoffen bevat die in geen enkele andere natuurlijke bron voorkomen. Deze verbindingen omvatten zaken als antilichamen, groeifactoren uit onbewerkte voedingsmiddelen, prebiotica en andere levende voedingsstoffen die de ontwikkeling van alle verschillende orgaansystemen door het hele lichaam beïnvloeden en optimaliseren.

dr. Rahal was aanvankelijk geïnteresseerd in colostrum als hoofdingrediënt in een zuigelingenvoeding die ze wilde ontwikkelen. Maar toen ze dieper in het onderzoek verdiepte, kwam ze duizenden peer-reviewed onderzoeken tegen die aantoonden dat dit ‘vloeibare goud’ wonderen kan verrichten gedurende de hele levenscyclus – en niet alleen bij baby’s. Een van deze grote voordelen was de impact op de gezondheid van de huid naarmate we ouder worden. Ze legt uit dat colostrum het lichaam van binnenuit geneest, waardoor onze slijmvliesbarrières worden afgesloten om het immuunsysteem en de ademhalingssystemen van ons lichaam tegen ontstekingen te beschermen. Dit heeft een positief effect op de darm-huid-as en geeft de gebruiker een echte glans van binnenuit.

De invloed van colostrum op de gezondheid van de huid

“Het opwindende aan colostrum en wat we gaandeweg van klanten hebben geleerd, is dat, omdat het geen pleister is, de gezondheidsvoordelen en effecten veel verder gaan dan een betere darmgezondheid en een sterkere immuniteit”, zegt Dr. Rahal.

Ze legt uit dat er verschillende componenten van colostrum zijn die specifieke voordelen hebben voor de huidbarrière en het haar. Omdat het ingrediënt de belangrijke mucosale barrières afdicht die alles beschermen, van onze darmwand tot onze neusholtes, blokkeert het chemicaliën, verontreinigende stoffen, pesticiden en andere gifstoffen die de belangrijkste oorzaak zijn van ontstekingen en celbeschadiging. Tasnim wijst erop dat een onderzoek uit 2022 uit Zuid-Korea het potentieel van colostrum aantoont als een krachtig mechanisme voor het herstellen van huidbeschadiging veroorzaakt door UV-straling.

Colostrum versus collageen

“Er zijn enkele mechanismen van colostrum die bijzonder nuttig zijn voor huidregeneratie en haargroei”, zegt Dr. Rahal. “We praten over de mucosale barrières en hoe colostrum deze barrières versterkt om het binnendringen van deeltjes die celbeschadiging en ontstekingen in het lichaam veroorzaken te blokkeren.” Maar de levende voedingsstoffen in colostrum werken rechtstreeks in de cellen zelf en genezen onze bestaande haar- en huidcellen. .”

Dit proces is heel anders dan het aanvullen met collageen, legt Dr. Rahal, omdat collageen je lichaam eenvoudigweg voorziet van grondstoffen en aminozuren die het kan gebruiken om nieuw weefsel op te bouwen in plaats van te repareren wat al bestaat. dr. Rahal zegt dat colostrum rechtstreeks in je huidcellen terechtkomt om de routes te reactiveren die de groei van collageenstamcellen en folliculaire cellen stimuleren en controleren. Daarom zien mensen zulke ongelooflijke resultaten met de producten van ARMRA. De effectiviteit van colostrum voorziet de lippen en de huid van regeneratieve voedingsstoffen om ze gehydrateerd te houden en tegelijkertijd ontstekingen te bestrijden om roodheid en zwelling te elimineren, legt Dr. Rahal. Het kan zijn dat je voor eens en altijd Instagram-filters, 12-stappen huidverzorgingsroutines en andere dure supplementen achterwege laat.

De huidige status van colostrum in de huidverzorging

Het grote idee is om colostrum te consumeren en het niet in je gezichtscrème te gebruiken. “Er is onderzoek dat suggereert dat colostrum, als supplement, maagdarmkanaalinfecties en systemische immuniteit kan helpen behandelen of voorkomen, waardoor het een nutraceutisch of functioneel voedingsmiddel wordt en mogelijk een belangrijke rol kan spelen in de toekomst van de gezondheidszorg”, zegt Tasnim. “Als het om plaatselijk gebruik gaat, is het onderzoek echter beperkt en niet diep genoeg bestudeerd om een ​​significant voordeel op het gebied van de huidverzorging aan te tonen.”

Tasnim legt uit dat dit gebrek aan onderzoek niet betekent dat huidverzorgingsproducten op basis van colostrum geen functionele voordelen hebben, maar ze zegt dat er nog veel werk moet worden verzet om hun potentieel in plaatselijke formuleringen te realiseren. Tasnim merkt op dat er talloze andere ingrediënten zijn (bijvoorbeeld retinoïden) waarvan is bewezen dat ze tekenen van veroudering, bestaande UV-schade, acne en andere huidproblemen helpen bestrijden.

dr. Rahal zegt dat er tegenwoordig een aantal opwindende huidverzorgingsproducten op basis van colostrum op de markt zijn, maar elk actueel product dat colostrum bevat, moet altijd worden beschouwd als een secundaire aanvulling op het ingenomen colostrum. Bovendien profiteert u onderweg van extra voordelen.

Is het gebruik van colostrum ethisch verantwoord?

U vraagt ​​zich misschien af: hoe verkrijgen huidverzorgings- en supplementenbedrijven colostrum voor hun producten? dr. Rahal legt uit dat elk artikel op de massamarkt gemaakt is van rundercolostrum. Koeien produceren er gemiddeld 15 liter van, terwijl hun kalveren nooit meer dan de helft ervan consumeren. De rest wordt afvalproduct van de zuivelindustrie, dus daar is voldoende van. Als u geïnteresseerd bent in het toevoegen van colostrum aan uw huidverzorgingsroutine, kan het de moeite waard zijn om contact op te nemen met het bedrijf dat het product maakt om erachter te komen waar dit ingrediënt vandaan komt.

Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *