Botox tijdens de zwangerschap? Dat zeggen artsen

By | September 10, 2023

FErachter komen dat je zwanger bent, kan veel vragen (en angsten) met zich meebrengen. Kan ik wijn drinken? Experts zeggen dat het ingewikkeld is. Hoe zit het met cafeïne? Een kopje per dag is oké. Kan ik op mijn buik slapen? Artsen raden aan om op uw zij te slapen, vooral na 20 weken. Moet ik stoppen met trainen? Lichaamsbeweging is heel goed voor u en uw baby, maar overdrijf het niet. Kun je Botox krijgen tijdens de zwangerschap? Waarschijnlijk niet.

Een neurotoxine, Botox, evenals zijn vervangers, Dysport, Xeomin en Jeuveau, zijn populair geworden als snelle, in-office-behandelingen die de gezichtsspieren tijdelijk kunnen bevriezen en de verschijning van fijne lijntjes en rimpels kunnen verzachten. Meer recentelijk is Botox gebruikt om okselzweten, nekkrampen, luie ogen en chronische hoofdpijn te voorkomen. Maar ook al zien steeds meer mensen injecties als een oplossing, niet alleen voor cosmetische maar ook voor medische doeleinden, waarschuwen deskundigen dat het onmogelijk is om te zeggen dat er absoluut geen risico’s aan verbonden zijn. Dit is waar de kwestie van Botox-behandeling tijdens de zwangerschap in het spel komt.


Experts in dit artikel

  • Amy Beckley, PhD Amy Beckley, PhD, is een onvruchtbaarheidsspecialist, CEO en oprichter van Proov.
  • Ira Savetsky, MD, Ira Savetsky, MD, is een board-gecertificeerde plastisch chirurg.

Waarom het onveilig is om Botox te krijgen tijdens de zwangerschap

De FDA heeft categorieën opgesteld voor drugsgebruik tijdens de zwangerschap, opgesplitst per letter. De categorieën variëren van A (veilig in gebruik) tot X (potentieel dodelijk).

“De FDA classificeert Botox in categorie C voor gebruik tijdens de zwangerschap”, zegt Ira Savetsky, MD, een board-gecertificeerde plastisch chirurg. “Deze classificatie geeft aan dat er een gebrek is aan substantiële onderzoeken die de veiligheid tijdens de zwangerschap aantonen. Daarom wordt het gebruik van Botox tijdens de zwangerschap niet aanbevolen vanwege beperkt onderzoek naar de effecten op ongeboren kinderen.”

En omdat het lichaam van een persoon tijdens de zwangerschap drastisch verandert, inclusief hormoonschommelingen en huidveranderingen, aldus Dr. Savetsky raadt ook helemaal geen lipfillers en electieve operaties zoals plastische chirurgie aan het gezicht aan tijdens de zwangerschap. Het voortzetten of starten van behandelingen kan tot ongewenste resultaten leiden.

Is Botox veilig als u zwanger probeert te worden?

Omdat het volledige effect van Botox op het voortplantingssysteem nog onduidelijk is, adviseren deskundigen om de behandeling te stoppen zodra er een positieve zwangerschapstest is.

“Het is niet nodig om van tevoren te stoppen, omdat het botox-toxine het systeem binnen enkele uren na injectie verlaat”, zegt Amy Beckley, PhD, onvruchtbaarheidsspecialist, CEO en oprichter van Proov. “Dus een injectie de dag vóór een positieve zwangerschapstest vormt een zeer, zeer laag risico voor de zwangerschap van de vrouw.”

In gevallen waarin er een aanzienlijke kans is op zwangerschap voordat deze kan worden opgespoord, zoals tijdens een late menstruatie of een IVF-cyclus, adviseren deskundigen om alle Botox-behandelingen uit te stellen totdat u kunt bevestigen dat u niet zwanger bent.

Is het veilig om Botox te gebruiken na de bevalling of tijdens het geven van borstvoeding?

Als u niet kunt wachten om terug te gaan naar uw eerste Botox-afspraak na de bevalling, is er misschien goed nieuws voor u. Als borstvoeding geen deel uitmaakt van uw postpartumplannen, adviseert Dr. Savetsky moet wachten tot de zwelling in het gezicht afneemt en dan met de injecties beginnen. Dit gebeurt meestal ongeveer een week na de geboorte.

Als u echter van plan bent borstvoeding te geven, dient u Botox-injecties met uw arts te bespreken.

“Botox blijft vrijwel altijd op de lokale injectieplaats, wat betekent dat het risico op borstvoeding zeer laag is”, zegt Dr. Beckley. “Er is echter een kleine kans dat de Botox in het systeem van de moeder en dus in haar melk terechtkomt. Vrouwen kunnen er daarom voor kiezen om Botox niet te gebruiken tijdens de borstvoeding, of om nog enkele uren na de injectie te kolven.”

Er zijn geen onderzoeken uitgevoerd bij vrouwen die Botox kregen tijdens de borstvoeding. Omdat het risico echter niet nul is, raden de meeste gezondheidsexperts aan om Botox alleen te gebruiken na het geven van borstvoeding, voegt Dr. voegde Beckley eraan toe.

Alternatieven voor Botox tijdens de zwangerschap

We weten dat botox geen optie is tijdens de zwangerschap, maar als je in deze periode toch fijne lijntjes en rimpels wilt gladstrijken, zijn er talloze geweldige opties die vergelijkbare voordelen bieden en veilig zijn voor jou en je baby.

Actuele huidverzorging

Een van de beste ingrediënten die u aan uw dagelijkse huidverzorgingsroutine kunt toevoegen, is een vitamine C-serum. Het bevat antioxidanten om de huid te herstellen en te beschermen tegen schade door de zon en tekenen van vroegtijdige veroudering te voorkomen. Zorg ervoor dat je het combineert met SPF.

Een andere geweldige plaatselijke behandeling is een glycolzuurserum. Het is een geweldig alternatief voor agressieve peelings of chemische peelings en het alfahydroxyzuur verwijdert op milde wijze dode huidcellen voor een helderdere, gladdere teint.

En als je nieuwsgierig bent naar welke huidverzorgingsingrediënten je moet vermijden: producten die salicylzuur, tetracycline of hun derivaten minocycline en doxycycline bevatten, zijn absoluut nee. Dit zijn populaire antibiotica die worden gebruikt om een ​​aantal huidziekten te behandelen. Er is echter ook aangetoond dat ze negatieve effecten hebben op zowel aanstaande moeders als hun foetussen.

Niet-invasieve procedures

“Niet-invasieve procedures zoals gezichtsbehandelingen, lichttherapie en microdermabrasie kunnen worden overwogen”, zegt Dr. Savetski. “Maar het is belangrijk om een ​​huidverzorgingsprofessional te raadplegen die kennis heeft van zwangerschapsveilige behandelingen.” Dit kan ook chemische peelings, gezichtsbehandelingen met zuurstof en zelfs dermaplaning (ook wel gezichtsscheren genoemd) omvatten.

Hydratatie en voeding

Naast niet-invasieve procedures en huidverzorging, heeft Dr. Savetsky raadt aan om voldoende hydratatie en een uitgebalanceerd dieet te handhaven om de huid tijdens de zwangerschap op zijn mooist te houden. Dit omvat het drinken van water gedurende de dag, het eten van een uitgebalanceerd dieet met veel vers fruit en groenten, en het dagelijks dragen van SPF. En als u op zoek bent naar een manier om de hydratatie te verhogen, plaats dan een luchtbevochtiger op kantoor of zelfs naast uw bed terwijl u slaapt. Het toegevoegde vocht zorgt voor meer kracht en helpt de natuurlijke glans te versterken waar aanstaande moeders al bekend om staan.

Maar zoals altijd: als u twijfelt over de veiligheid van een injecteerbaar huidverzorgingsproduct of -procedure en de veiligheid ervan tijdens uw zwangerschap, raadpleeg dan uw gynaecoloog of arts als u vragen heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *