Bestrijd het periodestigma met periodeneutraliteit

By | September 18, 2023

FNa bijna twintig jaar, beginnend op de middelbare school, geloofde Sallie Sarrel, DPT, dat de zielvernietigende krampen die ze voelde tijdens haar menstruatie slechts een deel van haar leven waren dat ze moest accepteren. “Ik schaamde me ervoor dat het me zoveel pijn deed. Door het opgeblazen gevoel begon ik mezelf te haten”, zegt ze. “Ik voelde me een mislukkeling.” Sarrel zegt dat ze naar meer dan veertien verschillende verloskundigen ging om te proberen te begrijpen wat er aan de hand was, maar kreeg te horen dat alles in orde was. Uiteindelijk werd tien jaar geleden bij haar de diagnose endometriose gesteld en moest ze op 34-jarige leeftijd een menopauzeoperatie ondergaan.

Nu heeft de 45-jarige Sarrel, een fysiotherapeut voor bekkengezondheid die gespecialiseerd is in de behandeling van vrouwen met endometriose en medeoprichter van de Endometriosis Summit, een andere kijk op menstruatie. “Hier ben ik, al die jaren later, terwijl ik de pijn van hormonale ups en downs overleef, nooit een kind kan krijgen en niet weet dat de laatste keer dat ik krampen had, mijn laatste keer ooit was. “Ik ben blij dat ik de achtbaan achter me heb gelaten die mijn menstruatie me heeft bezorgd, maar ik ben er kapot van dat ik op zo’n jonge leeftijd alle menopauzeklachten heb van een 50-jarige”, zegt ze.

Door de discussie over menstruatie te openen en het bewustzijn over aandoeningen als endometriose te vergroten, heeft de menstruatiepositiviteitsbeweging een deel van het stigma op menstruatie weggenomen. Dit is positief voor de endometriosegemeenschap, zegt Sarrel, en voor andere mensen die last hebben gehad van stille menstruaties. Maar de soms openlijk positieve praatjes kunnen vreemd overkomen voor veel mensen die een complexe relatie hebben met menstruatie.

De echte uitdagingen van periodestigma

Denk aan de afgrijzen op Seths gezicht Heel slecht wanneer hij zich realiseert dat de vlek op zijn spijkerbroek het menstruatiebloed van zijn danspartner is, en je een redelijk goed idee hebt van hoe de maatschappij in het algemeen met menstruatie omgaat: met walging vermengd met gelach en schaamte. Dit wordt op een miljoen manieren geïllustreerd, zoals het feit dat we meer dan 5.000 verschillende eufemismen hebben voor de term menstruatie (alsof het een scheldwoord of een scheldwoord is), of dat advertenties voor tampons en maandverband nog steeds blauwe vloeistof gebruiken om menstruatiebloed weer te geven. wordt gebruikt (hoewel…dat verandert langzaam). Op sommige plaatsen in de wereld is zelfs vereist dat menstruerende mensen tijdens hun menstruatie in aparte accommodaties verblijven en in sommige gevallen met niemand contact hebben gedurende de duur van hun menstruatie.

De Period Positivity Movement werd ongeveer vijf jaar geleden gelanceerd om deze zeer reële taboes te bestrijden die de levens van mensen met menstruatie beïnvloeden. Organisaties als Period, dat producten voor menstruatiehygiëne levert aan vrouwen in nood, en het periodebestendige ondergoedbedrijf Thinx, dat een controversiële reclamecampagne lanceerde in de metro van New York City met expliciete afbeeldingen van vulva’s en menstruatievloeistof, leidden tot een ongekend publiek gesprek over menstruatie. uit.

Voorstanders van periodepositiviteit wilden dat menstruatie werd gezien als een normaal onderdeel van het leven van mensen, in plaats van als een schandelijke zaak waar in het geheim mee werd omgegaan. En het leek te werken. Een meer open discussie over menstruatiepijnpunten (zoals productkwaliteit) legde de basis voor een stroom aan duurzame, natuurlijke opties voor menstruatiebeheer, waaronder menstruatiecups zoals Lunette, biologische tampons zoals Lola en ‘Cupaware’-feestjes. Marathonloper Kiran Gandhi haalde de krantenkoppen na een bloeding tijdens de marathon van Londen in 2016. Instagram-accounts zoals Pink Bits en Bloody Good Period zijn expliciet gemaakt om de lichamen en maandelijkse cycli van vrouwen te vieren.

Advocaten verwierpen ook enkele negatieve opmerkingen over menstruatie. Gebruik de tag #periodpositivity op Instagram en je zult zien dat mensen prachtige kunst delen over alles wat met de periode te maken heeft, met bijschriften die mensen aansporen hun cycli ‘volledig te accepteren’, of periodes met eeuwenoude religieuze rituelen en zelfhulpmanifesten. Hormoonexperts zoals Alissa Vitti prediken al lang de bevrijdende effecten van het monitoren van je cyclus. Auteur en fotograaf Rupi Kaur vergeleek haar menstruatie met een religieuze ervaring in een post uit 2016: “Ik bloed elke maand om de mensheid mogelijk te maken. Mijn baarmoeder is de thuisbasis van het Goddelijke. Een bron van leven voor onze soort.”

“Vrouwen leden in stilte. [The period positivity movement] is voor veel vrouwen zeer bevrijdend geweest”, zegt Aimee Raupp LAc, een kruidkundige en acupuncturist in New York City die gespecialiseerd is in de gezondheid en vruchtbaarheid van vrouwen.

De grenzen van periodepositiviteit

Maar ondanks al het gepraat over de ‘magie’ van menstruatie, hebben sommige mensen een ingewikkelder relatie met hun menstruatiecyclus die over het hoofd kan worden gezien door de nadruk te leggen op positiviteit. “Sommige mensen zijn er bang voor vanwege fysiek en emotioneel ongemak, wat begrijpelijk is en niet als abnormaal mag worden gezien”, zegt Alyssa Dweck, MD, gynaecoloog in New York.

Dit was het geval voor Sarrel, die leed aan endometriose – een aandoening waarvan bekend is dat deze de maandelijkse menstruatie bijzonder pijnlijk maakt. Stephanie Ross, 27, zegt ook dat ernstige krampen en een ernstig bloedstolsel haar ervan weerhielden een normale 12-jarige te zijn. Schrijnende maandelijkse krampen, stemmingswisselingen, opvliegers, misselijkheid en hoofdpijn leidden tot een reeks doktersbezoeken voordat uiteindelijk de diagnose endometriose en PCOS werd gesteld. “Mijn relatie met de vrouwen in mijn familie raakte gespannen omdat ze simpelweg niet begrepen dat ik emotioneel op een van mijn dieptepunten zat”, zegt ze.

Voor anderen kunnen hormonale veranderingen tijdens de menstruatie leiden tot premenstruele dysfore stoornis (PMDD): ernstige, soms slopende emotionele symptomen vóór de menstruatie, waaronder angst, depressie, sociale terugtrekking en slapeloosheid. “Het veroorzaakt grote stress en aanzienlijke beperkingen in het algehele functioneren”, zegt Sabrina Khan, MD, klinisch assistent-professor bij de afdeling psychiatrie van de NYU School of Medicine.

Zelfs zonder een diagnosticeerbare ziekte ervaren veel mensen eenvoudigweg onaangename menstruatieproblemen die hun maandelijkse bloedingen allesbehalve een feestelijke gebeurtenis maken. Sophia Reed, Ph.D., 35, aarzelt om te reizen tijdens haar menstruatie, omdat ze het risico loopt door haar kleding heen te bloeden als ze zelfs maar een paar uur in het vliegtuig zit. “Ik was gefrustreerd omdat ik het niet begreep [with period positivity]zegt Riet. “Voor [people] Als we zware menstruaties hebben, willen we er niet aan gehecht raken. Wij hebben er gewoon mee te dealen.

Er kunnen ook andere problemen ontstaan ​​waardoor iemand zich minder zwaar voelt door de menstruatiebloeding. Mensen die moeite hebben om zwanger te worden, kunnen er bijvoorbeeld kapot van zijn als ze ongesteld worden. “Sommige vrouwen werden ongesteld omdat ze simpelweg een miskraam hadden gehad”, voegt Raupp toe. “Het [can be] een herinnering aan hoe hun lichaam niet werkt en hoe ze kunnen verbeteren.” Bovendien kunnen transgender mannen en niet-binaire of gender-non-conforme mensen een baarmoeder hebben en daardoor ongesteld worden – wat gemengde gevoelens kan veroorzaken. “Mijn menstruatie is een nieuwe herinnering dat ik niet ben wie de maatschappij mij zegt te zijn en dat ik nooit gezien zal worden als iemand die geen vrouw is”, zegt de 23-jarige Remy D’Agnillo, die zich niet identificeert als ‘Vrouw geïdentificeerd’.

En hoewel de positiviteitsbeweging mensen heeft aangemoedigd om meer over hun lichaam te leren, betekent dat niet altijd dat ze toegang hebben tot betrouwbare informatie. “Instagram-influencers vertellen het [women with endometriosis] “Als we geen gelukkige tijd hebben, komt dat omdat we energie verloren hebben bij onze vaders, we niet goed eten, of omdat we hun dure coachingprogramma’s moeten kopen”, zegt Sarrel als voorbeeld. Dat is een van de redenen waarom ze de positiviteitsbeweging uit de periode ziet als ‘een tweesnijdend zwaard’.

Nog een poging

Dat wil niet zeggen dat positiviteit tijdens de menstruatie een slechte zaak is – integendeel. Maar voor mensen die een gecompliceerde relatie met hun cyclus hebben, zou een periodeneutrale aanpak een betere manier kunnen zijn om het stigma echt te verminderen. “Mensen moeten zich niet schamen voor hun menstruatie, maar ze moeten ook niet gedwongen worden er blij mee te zijn”, stelt D’Agnillo.

Hoe ziet dat er precies uit? Vanuit ons bescheiden perspectief betekent menstruatieneutraliteit openlijk en zonder schaamte praten over je eigen cyclus, maar niet noodzakelijkerwijs met vreugde of opwinding als dat niet overeenkomt met je eigen ervaring. Het gaat erom dat je begrijpt dat je menstruatie een normaal biologisch proces is dat bij veel mensen met een baarmoeder voorkomt. Toch is het niet nodig dat iemand een geforceerd gevoel van vreugde of empowerment toekent als dat voor hem of haar niet waar is.

Misschien nooit Liefde Je menstruatie, en dat is oké. Maar voor de aspecten van menstruatie die hen ongelukkig kunnen maken, zijn er veel deskundige deskundigen – gynaecologen, psychiaters, bekkenbodemfysiotherapeuten, natuurgenezers – die op bewijs gebaseerde behandelingen aanbieden die iemand kunnen helpen de controle over zijn leven en leven terug te krijgen. . Als mensen bijvoorbeeld weten dat PMDD bestaat, kunnen ze hun symptomen aanzienlijk verminderen door een diagnose en behandeling te krijgen, zegt dr. Khan. “Meestal kunnen we iets doen om te helpen”, voegt Dr. voegde Dweck eraan toe.

Waar het op neerkomt: hoewel we er allemaal voor zijn om de schoonheid en verbluffende mogelijkheden van ons lichaam te omarmen, moeten we er ook naar streven geïnformeerd en empathisch te zijn. “Het gaat niet alleen om het aankondigen van de menstruatie”, zegt Sarrel. “Er is goede zorg, maar we moeten over alles praten, goed en slecht, om toegang te krijgen tot die zorg”, zegt Sarrel. Uiteindelijk bevordert het openstellen van het gesprek over menstruatie, zodat ook mensen die een gemengde relatie met menstruatie hebben, de strijd tegen het stigma wordt bevorderd.

Je menstruatiecyclus is veel langer dan alleen je menstruatie. Dit is wat je moet weten over elke fase van het proces. En hier zijn zes veelgestelde vragen over de menstruatie, beantwoord door artsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *