Barre versus Pilates: wat geeft je een betere training?

By | September 9, 2023

TEr zijn talloze bewegingsmogelijkheden, maar slechts een beperkt aantal uren per dag. Hoe moet je weten welke training bij je past, vooral als sommige zo op elkaar lijken? Take, Barre en Pilates. Beide hebben een lage impact, combineren kracht en flexibiliteit en zijn gerelateerd aan dans. Maar welke is geschikt voor u? Ondanks hun overeenkomsten (waarvan er veel zijn), zijn er enkele duidelijke verschillen die u kunnen helpen beslissen welke u wilt proberen.

Wat is Barré?

Barre-lessen zijn in de loop der jaren uitgebreid naar een verscheidenheid aan studio’s en methoden, maar elke les is afkomstig van de in Duitsland geboren danseres Lotte Berk. Nadat ze blessures had overwonnen die verband hielden met haar carrière als professionele kunstenaar, had Berk het instinct om haar balletbarre-routines te combineren met haar revalidatietherapie. Er werd een nieuwe methode voor low-impact oefeningen ontwikkeld: de Lotte Berk-methode. In de jaren zeventig werd de modaliteit naar de Verenigde Staten gebracht door Berks student Lydia Bach. Sindsdien hebben anderen de methodologie uitgebreid en is deze geëvolueerd naar verschillende franchises zoals The Bar Method en Pure Barre.Hoewel elke subset van de ‘Barre-wereld’ uniek is, richten ze zich allemaal op hoge herhalingen van kleine bewegingen met weinig impact, ontleend aan ballet, yoga en Pilates. Delen van de les vinden plaats op een klassieke balletbar, terwijl andere in het midden van de kamer worden uitgevoerd met lichte gewichten of alleen met je eigen lichaamsgewicht.

“Het is intervaltraining”, zegt Lara Meehan, mede-eigenaar van The Bar Method Noho in New York City. “We gebruiken korte, intense uitbarstingen van gericht spierwerk, gevolgd door rekoefeningen om de spieren te verlengen.”

Elke oefening moet worden uitgevoerd tot uitputting. In één oefening laat Meehan de deelnemers bijvoorbeeld de lat vasthouden, op de bal van hun voet gaan staan, hun knieën buigen en zes minuten lang op muziek pulseren. “Alle benen trillen als een gek omdat de dijen haar volledige gewicht ondersteunen”, zegt ze. Vervolgens leidt ze de klas in verschillende dijbeenoefeningen. “We bewegen systematisch door het lichaam, maken de spieren warm en soepel en strekken ze vervolgens uit.”

Hoe het werkt in het lichaam:

Barre versterkt spiergroepen door herhaling. “Tijdens een barre-les doen we met tussenpozen tot wel 70 push-ups, iets wat ik me nooit eerder had kunnen voorstellen”, zegt ze. Meehan werkt samen met fysiotherapeuten en zegt dat Bar Method-oefeningen specifiek zijn ontworpen om het lichaam van de cliënt in de loop van de tijd te beschermen. “De heupbuigers van de meeste mensen zijn bijvoorbeeld strak als ze de hele dag in een stoel zitten”, zegt ze. “Onder begeleiding van fysiotherapeuten zorgen we ervoor dat we per cursus slechts één oefening in gebogen heuppositie opnemen en deze altijd volgen met een stretch. Dit proces versterkt het lichaam in plaats van het te vernietigen.”

Voel zelf hoe een barre workout voelt:

Wat is Pilates?

Pilates werd ontwikkeld door de Duitse bodybuilder Joseph Pilates terwijl hij als medicus werkte tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er wordt gezegd dat hij de weerstand van de ziekenhuisbedden van zijn patiënten gebruikte om hun spieren te versterken op weg naar herstel. Hoewel hij zelf geen danser was, werd de training goed ontvangen in de dansgemeenschap als een manier om spieren te versterken en te verlengen, kracht te verbeteren en te herstellen van blessures. Pilates kan zowel in groepslessen als in individuele lessen worden gedaan.

Net als barre heeft Pilates weinig impact en richt het zich op kracht-/flexibiliteitsoefeningen. In tegenstelling tot barre wordt het meestal uitgevoerd op een mat, een stoel en een verscheidenheid aan apparatuur, waaronder de populaire Pilates-hervormer. Het benadrukt het gebruik van de ademhaling tijdens het sporten en richt zich op de verbinding tussen lichaam en geest terwijl je beweegt met ongelooflijke aandacht voor vorm.

Klassieke Pilates houdt vast aan de oorspronkelijke structuur van de maker, terwijl modernere vormen zijn geëvolueerd met snellere routines, overgangen en accessoires zoals banden en enkelgewichten.

“Het is iets sportiever en uitdagender, maar nog steeds gecontroleerd en nauwkeurig”, zegt Liana Levi, oprichtster van Forma Pilates, over haar moderne Pilates-studio. “We belichamen nog steeds de negen Pilates-principes: ademhaling, concentratie, controle, centrering, precisie, evenwichtige spieropbouw, ritme en flow, lichaamsbeweging en ontspanning. We maken ze gewoon wat scherper.”

Dit is hoe het lichaam werkt:

Alle Pilates-oefeningen beginnen in de kern. “Je traint het 100 procent en gebruikt de diepe interne spieren die je normaal niet bij andere oefeningen gebruikt”, zegt Levi. Toch is Pilates een training voor het hele lichaam die gebruik maakt van een groot bewegingsbereik en de bilspieren, de bekkenbodem, de dwarse buikspieren en meer versterkt. De oefeningen zijn niet bedoeld om het hele lichaam te vermoeien (hoewel moderne Pilates de grens misschien verder verlegt dan klassieke Pilates). “Het zorgt voor een betere uitlijning, houding en langere, sterkere spieren”, zegt Levi.

Probeer Pilates met deze routine van 10 minuten:

Dus welke moet je kiezen?

Het is niet verwonderlijk dat zowel Meehan als Levi het erover eens zijn dat hun vorm van lichaamsbeweging ideaal is voor iedereen als het gaat om Barre versus Pilates. “Ik heb zowel cliënten van eind zeventig als cliënten van in de twintig”, zegt Meeham. “Of je nu aan het revalideren bent van een specifieke blessure of gewoon op zoek bent naar een goede workout, het is toepasbaar op de behoeften van de meeste mensen.” Volgens Levi is Pilates goed voor mensen die hypermobiel, gespannen of geblesseerd zijn, maar ook voor mensen die gezond en fit zijn. en gewoon hun kernspieren willen verbeteren.

Zowel barre als Pilates zijn ontworpen om sterke spieren en een goede houding te ontwikkelen en tegelijkertijd de gewrichten te ontzien. Beide kunnen worden gedaan in groeps- of individuele sessies met een trainer in de buurt om je te corrigeren.

Uiteindelijk hangt de keuze van de oefening af van uw voorkeuren. Geeft u de voorkeur aan kleinere, pulserende bewegingen die vermoeidheid verminderen? (Barre) Of geeft u de voorkeur aan een training met een groter bewegingsbereik? (Pilates) Beweeg je graag op muziek? (Barre) Of volg je liever je adem met een mind-body benadering? (Pilates)

De beste manier om erachter te komen welke je het leukst vindt: probeer beide trainingsvormen. Zo simpel is het!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *