Back-to-school-uitdagingen voor ouders met ADHD

By | September 8, 2023

SRoosters, ontbijt, wake-up calls, registratieformulieren. Breng- en ophaalservice, evenals lunch. Aan het begin van het schooljaar ligt de nadruk vaak op het mentaal en fysiek voorbereiden van kinderen – vooral neurodivergerende kinderen – op het zitten in de klas in de herfst. Maar voor ouders met ADHD kan terug naar school een tijd van onderschatte stress en onrust zijn.

“Er wordt veel aandacht besteed aan de voorbereiding van het kind, in plaats van aan de ouders die het voorbereiden”, zegt psychiater Sasha Hamdani, MD. “Het is gewoon deze enorme toename van intellectuele behoeften.”Hoewel ADHD er van persoon tot persoon anders uit kan zien, wordt het over het algemeen gekenmerkt door ‘een disfunctie die verband houdt met het onvermogen om de focus te reguleren’, zegt dr. Hamdani, wat ook uw vermogen om emoties te reguleren kan beïnvloeden.

Multitasken en jongleren met meerdere ballen is een uitdaging voor iedere ouder. En ouders met ADHD kunnen het bijzonder moeilijk hebben om met deze logistieke eisen om te gaan, vooral als ze allemaal op hetzelfde moment komen.

“Sommige organisatorische eisen en tijdmanagement kunnen iets moeilijker zijn voor mensen met ADHD”, zegt Zoe Martinez, MD, PhD, ADHD-arts bij Done, een bedrijf in de digitale gezondheidszorg. “Elke transitie voor iemand met ADHD vereist meer organisatie dan voor iemand die ‘neurotypisch’ is of mogelijk andere problemen heeft.”

dr. Hamdani is zelf een moeder met ADHD en beide kinderen gaan dit najaar voor het eerst naar school. Ze zegt dat het een uitdaging is geweest om te jongleren met papierwerk, de takenlijsten van leraren, gezinsschema’s, haar eigen baan en zelfzorg en, ja, de rest van het leven.

“Ik ben een ouder met ADHD en ik heb het momenteel moeilijk”, geeft dr. Hamdani ook. “Voor mij zijn deze vaardigheden in ieder geval niet vanzelfsprekend. Het kost veel tijd, veel moeite, veel planning vooraf en veel ingebouwde controles om ervoor te zorgen dat dingen gedaan worden.”

“Ik ben een ouder met ADHD en ik heb het momenteel moeilijk.” – Sasha Hamdani, MD

Hoewel sommige ouders misschien opluchting voelen als de verantwoordelijkheden voor de kinderopvang voor een groot deel van de dag worden weggenomen, vormt het feit alleen al een verandering op zich al een extra uitdaging voor ouders met ADHD.

“Elke transitie vereist een periode van herijking, en dat kan destabiliserend zijn voor iemand met ADHD”, zegt Dr. Hamdani. “Het is moeilijk om routines te creëren en patronen vast te stellen. Dus als iets dat een patroon is geworden, verandert, duurt het even voordat je er weer aan gewend bent.”

Er is een extra laag emotionele stress omdat het voorbereiden van je kinderen op school de hoge druk met zich meebrengt om een ​​‘goede ouder’ te zijn. Mensen met ADHD kunnen zich schamen of ongerust zijn als ze met de overgang worstelen, wat deze problemen alleen maar kan verergeren, omdat deze emoties kunnen leiden tot uitstelgedrag – wat vervolgens leidt tot een toename van het aantal taken of de verwachting om taken te voltooien nog overweldigender wordt.

Hoe kunnen ouders met ADHD de start van school effectief beheren?

1. Geef het gevecht toe

Het onderkennen van de logistieke en emotionele uitdagingen van het weer naar school gaan is de eerste stap om deze tijd door te komen.

“Weet dat bij elke transitie de stress zal toenemen en dat waar je ook mee worstelt een beetje moeilijker zal worden, en dat is oké”, zegt Dr. Martinez. “Het gesprek voeren of mezelf gewoon toestaan ​​te denken dat dit misschien iets is waar ik mee worstel, is een goed eerste begin.”

2. Wees oké met het maken van fouten

Je zult niet alles perfect doen, en als je een fout maakt, probeer het dan te benaderen met mededogen en de houding dat elke dag een nieuwe dag is. “De verwachting van wat ‘perfect’ is moet echt worden overwonnen”, zegt Dr. Martinez. “Er is geen persoon met of zonder ADHD die ergens perfect in zal zijn, inclusief ouderschap.”

3. Vraag om hulp

Geef jezelf toestemming om taken te delegeren om mensen in je leven te ondersteunen, suggereert Dr. Hamdani eerder. “Als je naar deze uitdagingen kijkt, lijkt het in eerste instantie misschien niet zo ingewikkeld, maar er zijn veel dingen en er zijn veel lagen en het vereist waakzaamheid”, zegt Dr. Hamdani. “Als je een goede partner of familieleden hebt die je daarbij kunnen helpen en je verantwoordelijk kunnen houden, is dat heel belangrijk.”

3. Beheer taken individueel

Door taken op te delen in beheersbare brokken voorkom je ook dat je je overweldigd voelt. “Maak de overgang kleiner door deze in stukken te breken”, stelt dr. Martínez eerder. Een typisch voorbeeld: dr. Hamdani zegt dat ze al haar schooltaken op één dag probeerde uit te voeren, wat betekende dat ze volledig ontspoorde toen de dag niet helemaal verliep zoals gepland. Ze zegt dat het hielp om de dag te verdelen.

4. Maak aantekeningen

dr. Martinez dringt er ook op aan dat u niet aarzelt om de tijd te nemen om informatie te verwerken en vast te leggen op een manier die voor u werkt.

“De meeste mensen willen niet toegeven dat ze niet echt hebben gehoord wat iemand tegen hen zei”, zegt dr. Martinez. “Het is heel belangrijk om dingen op te schrijven. Mensen met ADHD vinden deze specifieke taak echter vaak buitengewoon saai. Het draait dus allemaal om de discipline, gewoon om te weten dat als iemand mij iets vertelt, ik het gewoon moet doen.”

5. Vergeet je eigen behoeften niet

Tijd voor jezelf nemen kan ook je mentale en emotionele motoren opladen. Sta jezelf dus toe om voorrang te geven aan zelfzorg.

“We voelen ons niet schuldig als we onze tanden poetsen”, zegt dr. Martinez. “Zelfzorg is zoals het zou moeten zijn.”

Werk samen met uw psycholoog of andere online bronnen om een ​​strategie te bedenken die u kan helpen uw hersenen beter te begrijpen en aardig voor uzelf te zijn.

“Het is prima om de tijd te nemen om er allemaal doorheen te wandelen en de gevoelens te voelen”, zegt Dr. Hamdani. “Het is een complexe tijd en dat is oké. Je bent niet alleen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *