Alsjeblieft: combineer retinol en slugging niet

By | September 8, 2023

SAfgezien van de ontsmetting is retinol al lang de lieveling van dermatologen in de huidverzorgingswereld en wordt het algemeen beschouwd als de gouden standaard als het gaat om de behandeling van tekenen van veroudering. Het vitamine A-derivaat helpt de celvernieuwing te verhogen en de textuur te verfijnen, fijne lijntjes en rimpels te minimaliseren, de collageenproductie te stimuleren en verstopte poriën te verwijderen. Maar dit huidverzorgingsmiddel is niet zonder risico’s. Met grote macht komt immers een grote verantwoordelijkheid. En goede retinol brengt de mogelijkheid van zuivering, roodheid, droogheid, irritatie en schilfering met zich mee.

Volgens board-gecertificeerde dermatoloog Joshua Zeichner, MD, zijn deze risico’s het hoogst tijdens de eerste twee tot vier weken van gebruik, omdat de huid zich aanpast aan het krachtige ingrediënt. Maar zelfs nadat de huid is gewend, bestaat er nog steeds een risico op irritatie en andere bijwerkingen. Zelfs na twee tot zes maanden, wanneer gebruikers doorgaans zichtbare resultaten zien, blijven de risico’s aanzienlijk.

Hoewel een hobbelige eerste maand van gebruik vaak voorkomt, zijn bijwerkingen of irritatie na deze periode meestal te wijten aan veranderingen in de gezondheid van de huid of de huidverzorgingsroutine. Misschien gebruikt u te veel retinol of schrobt u uw gezicht te veel, of misschien is uw huidbarrière te slecht. dons getroffen door extreem koud weer. Met andere woorden: zodra uw huid de tijd heeft gehad om zich aan retinol aan te passen, zijn eventuele aanhoudende bijwerkingen waarschijnlijk het gevolg van externe bronnen.

En zowel dr. Enter slaan.

Wat is slaan?

Voor niet-ingewijden verwijst ‘slugging’ naar een huidverzorgingstechniek waarbij vocht en vocht in de huid worden vastgehouden met behulp van een sterk occlusief middel (zoals vaseline), aangebracht als de laatste stap van een nachtelijke huidverzorgingsroutine. Dit verhoogt de waterretentie, herstelt de huidbarrière en zorgt ervoor dat de huid er vol en soepel uitziet. Het fenomeen ging een paar jaar geleden viraal op #beautytok en heeft sindsdien een geheel nieuwe huidverzorgingscategorie voortgebracht.

Hoewel het pas sinds kort viraal gaat op internet, is slugging niets nieuws: het wordt al sinds de 15e eeuw beoefend en is al tientallen jaren een hoofdbestanddeel van de K-beauty-industrie. Dermatologen beschouwen het al lang als een effectieve methode om de huidbarrière te herstellen en voor diepe hydratatie te zorgen, vooral voor de droge huid.

Omdat retinol de huid droog en schilferig maakt, nemen velen hun toevlucht tot het gebruik van slakken om deze irritaties te bestrijden en de barrièrefunctie te versterken. Hoewel deze logica in theorie correct lijkt, negeert het enkele belangrijke waarschuwingssignalen – en kan het de zaken uiteindelijk slechter maken voor je huid in plaats van beter.

Welke invloed heeft slugging op retinol?

Het is belangrijk om te onthouden dat slaan niet blokkeert alleen vocht en vocht in de huid; Het verbetert ook de penetratie en verhoogt de effectiviteit van alle producten die onder deze dikke occlusieve laag worden aangebracht, legt Dr. Hert. En dat is niet altijd een goede zaak, vooral als het gaat om het toch al krachtige retinol.

In feite resulteert het innemen van retinol vaak in precies het tegenovergestelde van het beoogde effect. In plaats van de barrière te versterken en de huid een boost van vocht te geven, worden de effecten – en bijwerkingen – van retinol gebruikt zelfs sterker wanneer afgesloten met een sterke occlusieve, bijna gegarandeerde irritatie en droogheid.

“Het toevoegen van retinol aan een occlusief middel is voor velen irriterend, zelfs voor degenen die retinol kunnen verdragen als het op de juiste manier wordt gebruikt”, zegt Dr. Hert. “Ik heb bijna nooit patiënten die dat doen. Het is zeer onnauwkeurig, niet zonder risico en biedt beperkte of geen voordelen.”

En dr. Zeichner is het daarmee eens: “In het geval van retinol verhoogt het aanbrengen van vaseline bovenop de effectiviteit ervan, maar verhoogt tegelijkertijd de potentiële irritatie.” Over het algemeen raad ik dit niet aan. In plaats daarvan raad ik aan om retinol te combineren met een vochtinbrengende crème om de hydratatie van de huid te behouden en mogelijke irritatie te minimaliseren.” Dat wil niet zeggen dat je ook ‘s nachts niet kunt rondhangen zijn niet Het gebruik van retinol – het kan zelfs een geweldige manier zijn om enkele van de meer delicate effecten van retinol te bestrijden. Maar houd retinol en deze krachtige occlusieven gescheiden in het belang van uw huid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *