ADHD in een relatie: wat als beide mensen het hebben?

“Baby?…Zuigeling! Heb je de koker gezien?’ Mijn vriend roept de vraag vanuit ons appartement in Brooklyn terwijl hij verwoed kasten en lades openmaakt. Ik zucht en loop de keuken in en leid hem naar het eiland. Ik trek de bovenste la naast de gootsteen open en zeg: ‘Hier is het; Ik begon het hier te bewaren, weet je nog?’ Hij glimlacht, geeft me een kus en bedankt me.

Het punt is: hij niet herinneren. Hij herinnert zich ons vorige gesprek niet, en hij herinnert zich niet dat ik op een dag, maanden geleden, tijdens een verwoede schoonmaakbeurt, besloot dat de altijd gevraagde maar altijd ontbrekende dozennijder nu in de keuken thuishoorde. Mijn briljante vriend doetHij herinnert zich echter de laatste keer dat hij de tool gebruikte. Hij kan zich zelfs precies herinneren waar hij hem voor het laatst heeft achtergelaten: in een gereedschapsriem die boven onze vouwladder in de kantoorkast hing.

Mijn vriend en ik zijn zes maanden geleden gaan samenwonen en we hebben allebei ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), een chronische ontwikkelingsstoornis van het zenuwstelsel die de aandachtsspanne, het humeur, het geheugen en de productiviteit kan beïnvloeden. Maar hoewel bij hem op jonge leeftijd de diagnose van de stoornis werd gesteld en hij het grootste deel van zijn leven wist dat hij een neurodivergerend persoon was, kwam mijn diagnose later in zijn leven, zoals vaak het geval is bij volwassen vrouwen met ADHD.

Tijdens een routinematig lichamelijk onderzoek zes jaar geleden, op 22-jarige leeftijd – ongeveer een jaar nadat ik met mijn vriend begon te daten – uitte ik mijn frustratie tegenover mijn arts over hoe moeilijk het voor mij was om op te letten op de universiteit en gaf ik mij eenvoudige instructies om te onthouden op de universiteit. werk. Destijds was ik waterparkmanager en moest ik vaak zwembadchemicaliën in evenwicht brengen en eerste hulp verlenen aan zwembadbezoekers; Ik kon het me niet veroorloven om zelfs de kleinste stap te vergeten.

Een korte quiz en een paar indringende vragen later presenteerde mijn arts mij mijn ADHD-diagnose, die verklaarde waarom het leven zo leek Dus Voor mij veel moeilijker dan voor anderen.

Mijn diagnose gaf vrijwel onmiddellijk nuttige duidelijkheid over waarom ik werk zoals ik doe, zoals waarom ik voortdurend te laat reageer op sms-berichten en zo weinig slaap heb. Maar het bracht ook een hele nieuwe reeks problemen met betrekking tot mijn relatie met zich mee.

In het jaar voorafgaand aan dit proces, voordat mijn vriend en ik gingen samenwonen en dus gescheiden levens leidden, in aparte appartementen met verschillende schema’s, leken kleine misverstanden en vergeten afspraken (aan beide kanten) normaal en onbelangrijk. Maar met mijn nieuwe diagnose en een nieuw begrip van de onze verdeeld Vanwege de symptomen begon ik me af te vragen of een dubbel ADHD-partnerschap op de lange termijn haalbaar zou zijn. De tijd heeft bewezen dat dit inderdaad mogelijk was.

Toen de COVID-19-pandemie in 2022 begon af te nemen, besloten we samen te gaan wonen, wat nieuwe vragen opriep over ons leven samen. Alleen door het leven komen met ADHD was al een worsteling; Hoe zouden mijn ADHD-vriend en ik erin slagen een huishouden te delen?

Ik ontdek mijn natuurlijke gaven en deugden door met iemand met ADHD te daten

Hoewel ADHD zich bij twee mensen op totaal verschillende manieren kan manifesteren, zijn er enkele neurologische overeenkomsten die een dubbel ADHD-partnerschap uitdagend kunnen maken, zegt klinisch psycholoog Andrew Kahn, PsyD, bij wie ook als volwassene de diagnose ADHD werd gesteld en die nu ADHD is. lijder en is adjunct-directeur gedragsverandering en expertise bij Understood.org, een non-profitorganisatie die informatiebronnen verstrekt aan neurodivergerende mensen en mensen met leerproblemen. “Bijvoorbeeld problemen met vergeetachtigheid en het bijhouden van alledaagse zaken als afspraken, afspraken en het betalen van rekeningen.” [tend to occur].” En in een partnerschap waar beide Mensen hebben te maken met deze problemen en het kan dubbel zo moeilijk zijn om ze te overwinnen, voegt hij eraan toe.

Dit geldt zeker in mijn relatie, vooral sinds ik bij mijn vriend ben ingetrokken. Terwijl we de huishoudelijke taken gelijkmatig verdelen, raken we soms afgeleid tijdens het huishoudelijk werk en trekken onze wispelturige aandachtsspanne ons weg van de was en richting de televisie. Hoewel we twee gedeelde maandkalenders in aparte ruimtes van ons huis hebben opgehangen, vergeten we nog steeds belangrijke datums en afspraken. Soms zijn deze fouten tamelijk onbelangrijk, zoals het missen van een tafelreservering; In andere gevallen waren ze kostbaar, figuurlijk of letterlijk, zoals het vergeten van de vervaldatum van een verkeersboete. Onze gedeelde slaapproblemen en de neiging om laat op te blijven, maken het moeilijk om je aan een slaapschema te houden. En in tegenstelling tot het snel opgeloste geval van de koker, kan het vinden van een eenvoudig huishoudelijk artikel een niveau van speurwerk vereisen dat kan wedijveren met dat van Sherlock Holmes.

Ondanks deze uitdagingen is ons huis ook onmiskenbaar vol liefde en magie. Onze eclectische smaken zijn goed bij elkaar passen en de muren van ons appartement zijn bedekt met een mix van prachtige posters en platen die we hebben verzameld in de zeven jaar dat we samen zijn. Onze vergelijkbare denkpatronen maken onze gesprekken bijzonder levendig en opwindend; In ons gedeelde huis, ver van de rest van de wereld, kunnen we vrijelijk ideeën implementeren zonder ons zorgen te hoeven maken over het onderbreken van vreemden of ons schamen voor onze (weliswaar luide) stemmen van buitenaf.

Het meest aangrijpende is misschien wel dat het daten met iemand anders met ADHD ervoor heeft gezorgd dat ik zachter voor mezelf ben geworden. Net als mijn vriend vergeet ik soms dingen, mis ik hier een afspraak of laat ik daar dagenlang een sms-bericht ongelezen achter. Maar door dit gedrag bij ons beiden te herkennen, heb ik mezelf genade kunnen schenken. Deze dingen weerleggen of brengen onze genialiteit in diskrediet; Het zijn eerder kleine facetten van ons complete en complexe zelf.

Mijn vriend is slim, veerkrachtig, hilarisch, aardig en nieuwsgierig – niet ondanks zijn ADHD-geest, maar daarom. En als dat voor hem geldt, dan… misschien geldt dat ook voor mij. Hoewel ik, net als mijn vriend, het notoir moeilijk heb om een ​​taak te voltooien, herken ik nu ook de passie en het enthousiasme die we allebei hebben voor nieuwe ervaringen. En ja, mijn ADHD maakt me tot een overgevoelig persoon die huilt bij elke SPCA-commercial, maar dit vermogen om emoties te uiten helpt me ook om contact te maken en me in te leven in mijn dierbaren – inclusief mijn vriend.

“Mensen met ADHD kunnen zo gepassioneerd zijn”, zegt Dr. Kahn. ‘Ze kunnen zo creatief zijn, ze kunnen intriges en interesse creëren en die creativiteit gebruiken om hun relaties echt rijk en diep te maken.’ Ik kan met zekerheid zeggen dat veel waar is voor mijn eigen relatie. “Het is opwindend en geweldig om een ​​auto te hebben die zo snel kan rijden – als je hem samen leert besturen”, voegt Dr. Kahn voegde eraan toe.

Leren de uitdagingen te overwinnen die gepaard gaan met het beheren van een dubbel ADHD-partnerschap

In een tweepartnerrelatie waarbij beide mensen ADHD hebben, “is je partner een spiegel voor je”, zegt psychotherapeut Natalie Jambazian, LMFT. Hoewel er positieve aspecten aan dit gevoel kleven, hebben de potentiële problemen meestal te maken met kwesties als tijdmanagement en vergeetachtigheid, zegt ze.

Dit is de reden waarom proactiviteit en probleemoplossing synoniem zijn meer Cruciaal voor volwassenen met ADHD die beginnen met een date met een andere persoon met ADHD, zegt Jambazian. ‘Het is belangrijk dat beide partners op één lijn zitten en praten over taken die verband houden met huishoudelijke taken en financiën, en hoe dat er voor elke partner uitziet.’ Deze waarborgen kunnen ervoor zorgen dat mensen met ADHD op het werk en thuis op het goede spoor blijven. ruimte maken voor de creativiteit en passie van een ADHD-geest, zegt ze.

Als je het samen doet, betekent dit dat je dat ook bent [both] Als u hiermee akkoord gaat, deelt u de inzet en verantwoordelijkheid voor het doorvoeren van dit soort wijzigingen

Eén manier waarop twee ADHD-partners die samenleven elkaar kunnen ondersteunen bij het beheren van hun leven, is door gedeelde systemen te creëren, zegt dr. Kahn. Dit betekent dat we samen een schema bepalen voor huishoudelijke taken, een proces voor het onthouden van afspraken, waar spullen worden bewaard, etc. Om deze reden zou mijn lade-oplossing voor een stansmes nooit werken; Mijn vriend en ik hebben nooit besloten samen over de beste opslaglocatie; Ik heb de beslissing zelf genomen.

“Als je het samen doet, betekent dat dat je dat ook bent [both] Als u ermee instemt dit te doen, deelt u de inzet en verantwoordelijkheid om dit soort veranderingen door te voeren”, zegt dr. Kahn. “Voor een partner met ADHD zijn er veel monologen, veel chaos en veel verwarring – en veel daarvan kan worden beheerd door gedeelde rituelen te creëren.”

dr. Kahn wijst erop dat het voor beide ADHD-partners nuttig kan zijn om de gebieden te identificeren waarop zij het bijzonder moeilijk hebben en daar gedeelde rituelen omheen te bouwen. Het vinden van belangrijke items was een bijzonder probleem voor mijn vriend en mij, en daarom heeft Dr. Kahn stelt voor dat we samenwerken om een ​​primaire plek te vinden voor onze sleutels, portemonnees, telefoons en dergelijke. “Bedenk eens hoeveel dat je zou kunnen besparen in termen van chaos en tijd besteed aan zoeken”, zegt hij. “Dat soort simpele dingen kunnen besmettelijk zijn als je merkt dat ze werken.”

Terwijl ik dit schrijf, zweeft onze gezamenlijke kistenknipper nog af en toe door ons huis. Soms verschijnt het in de la naast de gootsteen, soms verschijnt het onder de bank. We hebben er nog geen vaste plek voor gevonden, maar in de tussentijd zal ik hem zeker terug in de gereedschapsriem stoppen als ik er klaar mee ben – dezelfde plek waarvan ik zeker weet dat mijn vriend het zich zal herinneren het achterlaten.

Citaten

Well+Good-artikelen verwijzen naar wetenschappelijke, betrouwbare, actuele en robuuste onderzoeken om de informatie die we delen te ondersteunen. U kunt ons vertrouwen op uw reis naar welzijn.

  1. Shaw, Philip et al. “Emotieontregeling bij aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit.” The American Journal of Psychiatry Vol. 171.3 (2014): 276-93. doi:10.1176/appi.ajp.2013.13070966

Leave a Comment