6 menstruatiefeiten gebaseerd op veelgestelde vragen over menstruatie

By | September 19, 2023

NHoe vaak je het ook gelezen hebt De zorg en zorg voor u Op de middelbare school zijn de lessen (en hoe ze werken) nog steeds behoorlijk verwarrend. Misschien komt het omdat die gênante ‘Mature’-video die je in de vijfde klas moest bekijken, niets anders uitlegde dan een meisje dat in de bibliotheek schreeuwde dat ze haar ‘lot’ zou krijgen. Misschien komt het doordat de seksuele voorlichting in de VS jammerlijk ontoereikend is. Misschien komt het doordat de samenleving als geheel nog steeds een beetje terughoudend is als het gaat om openlijk praten over historische feiten en mythen. Wat de oorzaak ook is, het betekent dat velen van ons (waaronder ikzelf) nog steeds behoorlijk in de war zijn over enkele van de belangrijkste details van de menstruatiecyclus.

Om een ​​deel van de verwarring op te helderen, hebben we negen gezondheidszorgprofessionals (verloskundigen/gynaecologen en verpleegkundigen) gevraagd de vragen te delen die hen allemaal worden gesteld. De. Tijd. Als u deze vragen regelmatig hoort, is de kans groot dat u er zelf over nadenkt.

1. “Wat is een ‘normale’ menstruatie?”

Eerlijk? Het hangt af van. “Het is belangrijk om dat iedereen te weten [person] kunnen verschillen in hun cycli hebben die voor hen routinematig en normaal zijn”, zegt gynaecoloog Jyoti Desai, MD, FACOG en assistent-professor aan de Universiteit van Nevada, Las Vegas School of Medicine. Wat voor de ene persoon de standaardprocedure is (bijvoorbeeld wat stolling of een menstruatie die maar twee dagen duurt), hoeft voor de andere persoon niet noodzakelijk ‘normaal’ te zijn.

Er zijn echter enkele algemene richtlijnen die iemand kunnen helpen bepalen of zijn of haar bloedstroom normaal voor hem of haar is. “Cycli die elke 21 tot 35 dagen plaatsvinden en [periods that] De laatste twee tot zeven dagen worden als normaal of normaal beschouwd”, zegt dr. von Blut”, zegt dr. Lauren Nelson, assistent-professor verloskunde en gynaecologie aan de George Washington School of Medicine and Health Sciences. “[However] De perceptie van overmatig bloeden is belangrijker dan de daadwerkelijke hoeveelheid.” Lees: Als u het gevoel heeft dat u tijdens uw menstruatie plotseling heviger bloedt dan normaal, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts.

De lengte van je cyclus kan ook in de loop van de tijd veranderen, zegt June Gupta, NP, adjunct-directeur medische standaarden bij de Planned Parenthood Federation of America, wat betekent wat normaal voor je was toen je voor het eerst je cyclus kreeg. Je menstruatie kan anders zijn dan wat normaal is. normaal nu. “In de eerste paar jaar van je menstruatie komt het misschien niet elke maand op hetzelfde tijdstip. Het kan zijn dat u meer of minder bloedt of andere PMS-symptomen heeft”, zegt Gupta. “Hoe ouder je wordt, hoe regelmatiger je menstruatie wordt en het wordt gemakkelijker om te herkennen wat ‘normaal’ voor je is.”

Weet u niet zeker wat uw ‘normaal’ is? Probeer een app voor het bijhouden van de menstruatie, zegt dr. Karen Duncan, Universitair docent bij de afdeling Verloskunde en Gynaecologie aan NYU Langone Health. “Dit is een geweldige manier om grip te krijgen op je cyclus en je typische cycluslengte te bepalen”, zegt Dr. Duncan. “Het bijhouden van je cyclus is ook een goede manier om elke maand je meest vruchtbare dagen te kennen als je probeert zwanger te worden. Ook is het goed om te weten of je een zwangerschap wilt voorkomen.”

2. “Waarom beïnvloedt anticonceptie de bloedstroom van een persoon?”

Allereerst: afhankelijk van het type trimjacket dat je gebruikt, is het misschien niet eens een “echte” periode. “Zelfs als u ongesteld wordt terwijl u hormonale anticonceptiepillen gebruikt, is dit op zichzelf geen natuurlijke menstruatie”, legt Dr. Stephanie McClellan, hoofdarts bij de Tia Clinic.

De meeste anticonceptiepillen voorkomen zwangerschap door te voorkomen dat uw eierstokken elke maand een eicel vrijgeven. (Zonder een eicel is er niets dat een sperma kan bevruchten.) Volgens het American College of Obstetrics and Gynecology verdunnen de hormonen die door de pil vrijkomen ook het baarmoederslijmvlies. Een ‘periode’ bij deze vorm van anticonceptie wordt een onttrekkingsbloeding genoemd, zegt dr. McClellan, omdat het tijdens de week op uw anticonceptiepakket voorkomt dat u de placebopillen slikt – uw hormoonspiegels dalen, waardoor het slijmvlies dunner wordt. “Het bloeden door de anticonceptiepil houdt feitelijk verband met het verlies van de hormonale ondersteuning die de pil je elke dag geeft”, zegt ze.

Als u langwerkende, omkeerbare anticonceptie gebruikt, zoals het implantaat of een hormonaal spiraaltje, adviseert Dr. McClellan kan last krijgen van spotting of helemaal geen bloeding. (Bij één op de vijf mensen met het Mirena-spiraal stopt de menstruatie bijvoorbeeld binnen een jaar na plaatsing volledig.) De hormonen in het spiraaltje verdunnen het baarmoederslijmvlies (vergelijkbaar met de pil), maar het spiraaltje geeft voortdurend hormonen af. Tijd – en geeft je niet de kans om door deze “terugtrekking” heen te gaan.

“Koperspiraaltjes daarentegen, die geen hormonen bevatten maar door steriele ontstekingen werken, veroorzaken zwaardere bloedingen en meer menstruatiekrampen”, zegt Dr. McClellan. Zonder hormonen is er niets dat het slijmvlies van je menstruatie kan verdunnen of op een andere manier kan voorkomen.

3. “Hoe noodzakelijk zijn menstruaties?”

Hangt af van wie je het vraagt. Terwijl sommige hormoonexperts beweren dat menstruatie een belangrijk onderdeel is van de gezondheid van mensen met baarmoeders, zegt Karen Wang, MD, directeur van de AAGL Fellowship in Minimally Invasive Gynaecological Surgery van Johns Hopkins Medicine, dat een menstruatie belangrijk is voor hormonale anticonceptie, en niet noodzakelijk. . “I“Het is prima als je de pillen langer dan een maand onafgebroken inneemt om je cyclus te onderdrukken of als je een progestageenspiraaltje hebt”, zegt Dr. Wang. “Je hebt geen menstruatie nodig om de baarmoeder door te spoelen.”

Er zijn natuurlijk veel redenen waarom je misschien helemaal geen menstruatie wilt hebben. Vrouwen in het leger kiezen vaak voor spiraaltjes of andere langwerkende vormen van anticonceptie, die doorgaans de menstruatiefrequentie verminderen, omdat de toegang tot menstruatieproducten tijdens het gebruik moeilijk kan zijn. Transgender, gender-non-conforme of niet-binaire mensen kunnen er ook voor kiezen om hun menstruatie over te slaan, omdat alleen al door dit te doen genderdysforie kan ontstaan ​​(een psychologische aandoening waarbij iemand een conflict ervaart tussen zijn genderidentiteit en de genderidentiteit die aan hem is toegewezen). ze bij de geboorte was, heeft). wat kan leiden tot problemen met het gevoel van eigenwaarde en andere geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie).

Als het hele ‘waarom is mijn menstruatie überhaupt nodig?’ iets is waar je mee worstelt – laten we zeggen dat je bijzonder pijnlijke menstruaties hebt – zorg er dan voor dat je dit ter sprake brengt bij je verloskundige/gynaecoloog en zij zullen het met je bespreken. wat gebeurd er.

4. “Waarom zijn menstruaties soms onregelmatig?”

Dit is een belangrijke vraag om met uw arts te bespreken. “Onregelmatige menstruaties zijn niet normaal en kunnen veel verschillende oorzaken hebben”, legt Norbert Gleicher, MD, FACOG, FACS, oprichter van het Center for Human Reproduction uit. Volgens de NIH kan een onregelmatige menstruatie betekenen dat menstruaties meer dan 35 dagen uit elkaar liggen, bloedingen die erg zwaar zijn of langer dan een week duren, of zelfs ongewone vlekken tussen de menstruaties.

dr. Gleicher zegt dat mensen die dergelijke veranderingen in hun menstruatie opmerken, zo snel mogelijk met hun gynaecoloog moeten praten. “Onregelmatige menstruaties duiden niet automatisch op een medisch probleem, maar moeten wel worden onderzocht”, zegt hij. Medische redenen voor gemiste menstruaties kunnen onder meer de perimenopauze en het polycysteus ovariumsyndroom zijn (een gezondheidstoestand waarbij iemand cysten in de eierstokken, onregelmatige menstruatiecycli en/of verhoogde androgeenspiegels heeft), zegt hij. Niet-medische redenen zijn onder meer reizen, vooral reizen door tijdzones, en het niet hebben van voldoende lichaamsvet, wat gebruikelijk is bij wedstrijdsporters.

5. “Wat betekent het als de kleur van mijn menstruatiebloed verandert?”

Maak je er niet al te veel zorgen over. Hoewel de kleur van menstruatiebloed aanwijzingen kan geven over wat er in uw lichaam gebeurt, is dit over het algemeen niet de belangrijkste maatstaf voor het begrijpen van de algehele gezondheid tijdens uw menstruatie. “De kleur van je menstruatie is waarschijnlijk het allerbelangrijkste”, legt Dr. Jennifer Conti, een gynaecoloog bij Stanford Health Care. “We maken ons veel meer zorgen over hoe vaak je bloedt, hoe zwaar of licht de bloeding is en eventuele bijbehorende symptomen zoals pijn, migraine of stemmingswisselingen. De kleur van het bloed kan variëren, afhankelijk van hoe snel of langzaam het bloed stroomt. Ze verlaten je baarmoeder, maar hebben eigenlijk geen klinische betekenis.”

FWIW, bruin menstruatiebloed is een vrij veel voorkomende kleur, vertelde Sherry Ross, een gynaecoloog, eerder aan Well+Good. “In het begin, [menstrual] “Bloed heeft de neiging een helderrode kleur te hebben en uiteindelijk bruin of zwart te lijken”, zei ze. Meestal is het gewoon ouder bloed dat is geoxideerd en over het algemeen is er niets om je zorgen over te maken.

6. “Waarom zijn menstruaties zo pijnlijk?”

Prostaglandinen zijn de schuldige, zegt Dr. Jessica Shepherd, medisch adviseur bij Rory, een online gezondheidszorgdienst voor vrouwen, en gynaecologisch chirurg bij het Baylor University Medical Center. Deze hormonen worden geproduceerd in het baarmoederslijmvlies en zijn betrokken bij de natuurlijke ontstekings- en genezingsreactie van het lichaam. Ze helpen ook bij het reguleren van de menstruatiecyclus, de ovulatie en stimuleren zelfs het bevallingsproces.

“De [prostaglandin] “De niveaus zijn aanvankelijk hoog en nemen af ​​naarmate de cyclus vordert, en de pijn neemt doorgaans af naarmate de prostaglandinespiegels afnemen”, zegt Dr. Herder. Overmatige pijn die niet beter lijkt te worden naarmate je menstruatie vordert, kan echter een teken zijn dat er iets mis is, voegt ze eraan toe. “Dit kan een aanwijzing zijn voor problemen zoals endometriose, vleesbomen of bekkenpijnsyndromen.” Daarom is het belangrijk om uw gynaecoloog te raadplegen wanneer de pijn begint, om te bespreken hoe u met de pijn om kunt gaan en om er zeker van te zijn dat er geen andere zijn. Er zijn onderliggende ziekten .”

Echte vrouwen delen wat ze wilden weten voordat ze hun spiraaltje kregen. En hier leest u hoe u als volwassene menstruatiepositiviteit kunt omarmen.

Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *