5 tips voor voedselveiligheid die een expert met u wil delen

By | September 9, 2023

CBenieuwd of bepaalde eetgewoonten – zoals dubbel dippen en je Uber Eats-bestelling urenlang na de bezorging op het aanrecht laten staan ​​– erg riskant of volkomen veilig zijn? En als u zich deze dingen niet afvraagt, zou u dat dan wel moeten doen?

Volgens voedselveiligheidsexpert Trevor Craig, bedrijfsdirecteur technische training en advies bij Microbac Laboratories, zijn sommige van deze alledaagse scenario’s onschadelijk (pfff!), terwijl andere in wezen een openlijke uitnodiging zijn voor besmetting (yikes). Ontdek verderop enkele veelvoorkomende fouten op het gebied van voedselveiligheid die u wilt corrigeren.

5 Tips en richtlijnen voor voedselveiligheid die een expert in gedachten moet houden

1. De vijfsecondenregel: riskant

Craig zegt dat de vijf-secondenregel gewoon geen ding is – punt uit. “Het zal niet lang duren voordat zich een massale besmetting zal voordoen”, waarschuwt hij. “Er is maar één bacterie nodig om iets zo erg te besmetten dat het tot ziekte kan leiden, en dat kan bij elke aanraking gebeuren.” Het is beter om alle voorwerpen en kruimels die op de grond vallen weg te gooien, hoe lekker ze ook zijn of hoe bezorgd u bent over het terugdringen van voedselverspilling.Kun je er niets aan doen? “Denk eens aan alle schoenen en voeten die op een oppervlak hebben gestaan ​​en waar ze eerder op hebben gelopen”, stelt Craig. Deze visie is waarschijnlijk genoeg om je eetlust te bederven (terwijl het ook mijn strikt gehandhaafde schoenenverbod thuis bevestigt).

2. Eten en drinken van voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken: meestal veilig

Ook hier zetten wij ons in om voedselverspilling zoveel mogelijk te beperken. Gelukkig is het meestal geen reden tot bezorgdheid als je iets in je voorraadkast of koelkast plukt dat iets over de houdbaarheidsdatum is. “De houdbaarheid van producten heeft heel weinig te maken met voedselveiligheid en meer met voedsel Kwaliteiten dit zijn geen uitwisselbare termen”, legt Craig uit.

Er zijn echter enkele beperkingen waar u rekening mee moet houden. “Veel mensen gaan verkeerd om met voedsel”, door het bloot te stellen aan ongunstige omstandigheden en het op de verkeerde manier op te slaan, “en verwachten dan dat de houdbaarheid hetzelfde blijft”, vervolgt hij. In deze gevallen kunnen er risico’s zijn voor zowel de voedselveiligheid als de kwaliteit. Bovendien kunnen sommige voedingsmiddelen en dranken het beste worden geconsumeerd vlak voor de houdbaarheidsdatum of de houdbaarheidsdatum, waaronder zuivelproducten, vlees, gekoelde rauwe groenten, verpakte salades en kant-en-klaarmaaltijden.

3. Slechte keukenhygiëne: riskant

Volgens Craig zouden velen van ons onze voedselverwerking kunnen verbeteren om een ​​hygiënischer keukenomgeving te creëren. Gewoonten die door de voedselveiligheidsexpert worden verworpen, zijn onder meer:

  • Plaats een keukengerei terug in een glas nadat het in de mond is geweest
  • Restjes blijven lang op het aanrecht liggen
  • Handen en keukengerei niet voldoende wassen
  • Spoelbakken en vaatwassers worden niet grondig gedesinfecteerd

Kortom, als er iets in de keuken van een restaurant is dat je walgelijk of onaanvaardbaar vindt, moeten dezelfde normen gelden voor jouw keuken.

4. Je huisdieren voeren in de keuken: potentieel riskant

Hoeveel u ook van uw harige vrienden houdt, Craig raadt u ten zeerste aan om ze in een aparte ruimte van uw huis te voeren, zoals de badkamer of een klein hoekje in de gang. “In de meeste situaties gelden voor diervoeding niet dezelfde regels als menselijke voeding en bestaat er risico op besmetting”, legt hij uit. “Als u uw huisdieren voert, kunt u het schepje dat u gebruikt zelfs in de voeremmer of -zak zelf bewaren.” Om eczeem en zelfs mogelijke ziektes te voorkomen, raadt hij aan uw handen grondig te wassen nadat u het voer voor huisdieren hebt aangeraakt, zodat u niets anders hoeft aan te raken.

5. Eten op feestjes en picknicks: wees discreet

Hoewel je het delen van hapjes niet ten koste van alles hoeft te vermijden, raadt Craig aan om kritischer te zijn over het voedsel dat je op je bord legt. “Bij grote evenementen zoals feesten en picknicks wordt er weinig aandacht besteed aan de gevarenzone voor voedsel”, deelt hij. “Ik zie dat voedsel urenlang in de zon of op het aanrecht ligt zonder te worden verwarmd of gekoeld, en dat mensen voortdurend eten en grazen”, wat mogelijk kan leiden tot door voedsel overgedragen ziekten.

“Bij grote evenementen zoals feesten en picknicks wordt weinig aandacht besteed aan de gevarenzone voor voedsel. “Ik zie dat voedsel urenlang in de zon of op het aanrecht ligt zonder te worden verwarmd of gekoeld, en dat mensen voortdurend eten en grazen”, wat mogelijk kan leiden tot door voedsel overgedragen ziekten.

Wees dus voorzichtig als het tijd is om te eten tijdens je volgende sociale evenement (alles binnen redelijke grenzen uiteraard). Het pakken van een stuk vers bezorgde pizza is een eerlijk spel, maar het is de moeite waard om twee keer na te denken over het bijten in een burger die al een paar uur in de zon heeft gelegen, of het oppakken van het laatste stukje hummus zonder te weten wiens handen of speeksel het is toegevoegd aan de mix.

Dat wegnemen

Deze voorbeelden schetsen slechts het oppervlak van de fouten op het gebied van voedselveiligheid die de meesten van ons waarschijnlijk elke dag maken. Het zal goed voor ons zijn om meer aandacht te besteden aan ons gedrag rond voedsel, maar we hoeven ook niet in paniek te raken. “Voedsel wordt vaak geassocieerd met bacteriën. Daarom smaken veel voedingsmiddelen lekker en zijn ze belangrijk voor de productie. Hopelijk zijn deze bacteriën geen gevaarlijke bacteriën, en dat is in de meeste gevallen niet het geval”, stelt Craig ons gerust. Hij raadt beide extremen af ​​om te geloven dat ons voedsel volledig steriel en bacterievrij is, of dat alles vol zit met salmonella en een gezondheidsrisico met zich meebrengt. De meeste risico’s voor de voedselveiligheid vallen doorgaans ergens in het midden van het spectrum, merkt hij op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *