5 mythen over intuïtief eten om gisteren niet meer te geloven

By | September 13, 2023

BIn 1995 schudden voedingsdeskundigen Evelyn Tribole, RDN, en Elyse Resch, RDN, de dieetcultuur op met een eenvoudig maar revolutionair idee om je lichaam te versterken: intuïtief eten. De eetstijl – die aanbeveelt om aandacht te besteden aan je instincten, gevoelens en gedachten bij het beslissen wat je gaat eten – heeft zowel een bestseller als werkboeken voor tieners en volwassenen opgeleverd. Het doel was om mensen (vooral degenen die herstellen van een eetstoornis) hun eet- en levensstijlgewoonten te laten heroverwegen zonder zich te concentreren op gewicht of lichaamsbeeld.

Dit idee staat op gespannen voet met traditionele ‘diëten’, die doorgaans een vorm van beperking aanmoedigen (of het nu gaat om minder eten, minder koolhydraten consumeren of het elimineren van een bepaalde voedselgroep) en het volgen van bepaalde, onvervreemdbare regels om af te vallen en de gezondheid te behouden. Daarom zijn er zelfs 25 jaar na de officiële oprichting ervan talloze mythen over intuïtief eten.


Experts in dit artikel

  • Taylor Wolfram, RDN, Taylor Wolfram, RDN, is een voedingstherapeut en gezondheidsauteur die mensen helpt de vreugde van eten te ontdekken en gezondheid en welzijn na te streven zonder zich op gewicht te concentreren.

De intuïtieve, op eten gerichte voedingsdeskundige Taylor Wolfram, RDN, gelooft dat de verwarring rond de levensstijl voortkomt uit het feit dat mensen de definitie ervan verkeerd begrijpen. “Een heel beknopte manier om het te beschrijven die de makers gebruiken – althans op de manier waarop ze het aan artsen presenteren – is dat intuïtief eten een dynamisch samenspel is van instinct, emotie en denken”, zegt Wolfram. Maar zelfs dat kan heel vaag en verwarrend lijken, vooral als we als samenleving gewend zijn aan het volgen van regels en richtlijnen rondom voeding.

Om deze eetstijl concreter te maken, ontwikkelden Resch en Tribole tien leidende principes om te volgen, waaronder het respecteren van de honger, sporten voor het plezier ervan en het combineren van perziken met eten in een wereld waar de dieetcultuur financieel niet haalbaar is. Mensen hebben hierin geïnvesteerd . Toch is er voldoende ruimte voor verwarring, vooral als de dieetcultuur een rol gaat spelen.

Als je je afvraagt ​​wat dit onconventionele niet-dieet is En Als dat niet het geval is, kan het volgens Wolfram nuttig zijn om steeds terug te keren naar deze drie-eenheid van instinct, gevoel en denken. Hieronder somt ze vijf van de meest voorkomende misvattingen over intuïtieve diëten op die ze veel te vaak hoort en ontkracht ze.

De 5 meest voorkomende mythen over intuïtief eten die hier en nu moeten sterven1. Mythe: Gewichtsverlies kan worden bereikt door intuïtief eten

Volgens Wolfram zijn delen van de taal van intuïtief eten overgenomen door de dieetcultuur, zoals ‘aandacht besteden aan honger’ om ‘dwaas overeten te beteugelen’. Deze ideeën over opzettelijkheid bij het eten maken zeker deel uit van intuïtief eten, maar sommige beïnvloeders en zelfs voedingsdeskundigen presenteren ze vaak als manieren om iemands gewicht en honger expliciet te helpen beheersen. (De controversiële ‘bananentest’ van Blogilates-oprichter Cassey Ho op TikTok is daar een voorbeeld van in de praktijk.)

Wolfram zegt dat deze coöptatie in tegenspraak is met het oorspronkelijke doel van intuïtief eten. “Als iemand zegt: ‘Verlies de resterende vijf pond door intuïtief eten’, is dat een grote rode vlag en begrijpen ze niet wat intuïtief eten is. Als je het boek en het onderzoek ernaar leest, is het duidelijk dat het intuïtief is.” “Eten is absoluut anti-opzettelijk gewichtsverlies”, zegt Wolfram – wat betekent dat het actieve, opzettelijke nastreven van gewichtsverlies noch een doel, noch een voordeel is van de filosofie is.

Alissa Rumsey, MS, RD, een gecertificeerde intuïtieve eetconsulent en eigenaar van Alissa Rumsey Nutrition and Wellness, vertelde eerder aan Well+Good: “Als je de dieetcultuur of de intentie om af te vallen niet volledig laat varen, zul je dat waarschijnlijk wel doen.” Ik heb moeite met het vinden van de ware rust die gepaard gaat met intuïtief eten”, zegt Rumsey. Natuurlijk gebeurt dit niet van de ene op de andere dag – zoals Rumsey het uitdrukte: intuïtief eten is een ‘dynamisch proces’ dat met tijd en oefening gepaard gaat.

2. Mythe: Bij intuïtief eten draait alles om instinct

Misschien heb je wel eens de vage simplificatie gehoord dat bij intuïtief eten alles draait om ‘vertrouwen op je gevoel’ als het om eten gaat – en dat is gewoon niet waar. “Een misvatting die ik zie is dat mensen denken dat intuïtief eten alles te maken heeft met het volgen van instinct, en dat ze niet begrijpen dat emoties en gedachten een rol spelen – wat eigenlijk alleen maar laat zien hoe complex intuïtief eten is en hoe de mens is. mensen hebben echt dieper leren en oefenen nodig om echt te begrijpen wat het is”, legt Wolfram uit.

Als u bijvoorbeeld merkt dat uw lichaam een ​​toetje wil, maar uw geest niet, wat waarschijnlijk het geval was diep Beïnvloed door de dieetcultuur – begint je ervoor te schamen en realiseert zich dat spanning deel uitmaakt van het werk van intuïtief eten. In feite is een van de tien pijlers die Tribole en Resch hebben gecreëerd de vraag waarom iemand bepaald gedrag rond voedsel voelt. Dit vereist instinct, denken, En Emotie – toch?

3. Mythe: Intuïtief eten betekent dat je altijd alleen maar pizza en donuts eet

Critici van intuïtief eten blijven vaak hangen bij de uitgangspunten ervan: eten als je honger hebt en eten om je vol te voelen; Het argument dat dit ertoe zou leiden dat mensen alleen maar ‘rommel eten’ is hardnekkig in de gezondheidszorg. Maar dat is verre van waar, zegt Wolfram.

Uit sommige onderzoeken blijkt zelfs dat wanneer je vaak genoeg in contact komt met voedsel, je er eigenlijk minder naar verlangt, omdat je hersenen het niet als iets nieuws beschouwen. “Mensen merken vaak dat ze zich het beste voelen als ze een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen eten, inclusief de geciteerde, niet-geciteerde ‘gezonde voedingsmiddelen’ en de meer verfijnde of bewerkte voedingsmiddelen. Sommige mensen noemen het misschien junkfood, maar ik noem het graag funfood”, zegt Wolfram. Door willekeurige beperkingen en schaamtegevoelens rond voedsel, die in de dieetcultuur heersen, weg te nemen en mensen in staat te stellen te eten wat op dat moment goed voor hen is, zijn ze beter in staat een natuurlijk evenwicht te vinden, dat past bij jouw individuele lichaam en behoeften.

4. Mythe: Je kunt niet intuïtief leren eten; je wordt vaardig geboren of je bent het niet

Laten we één ding duidelijk maken: “Misschien is ze ermee geboren, misschien is het intuïtief eten” is niets.

“Dieetcultuur heeft veel te maken met onze ouders, onze verzorgers, het huis waarin we zijn opgegroeid, hoe met ons eten werd omgegaan en of er überhaupt beperkingen waren, of ons werd verteld dat we de borden moesten afruimen of wat we niet moesten eten.” We willen onze broccoli opeten voordat we een toetje kunnen eten. Een groot deel van onze relatie met voedsel wordt beïnvloed door die echt vormende vroege jaren. Soms van dingen die we ons niet eens herinneren”, zegt Wolfram. Met andere woorden: niemand (of heel weinig mensen) bereikt de volwassenheid ongeschonden door de dieetcultuur. Maar dat betekent niet dat het onmogelijk is om te leren hoe je deze relatie kunt herstellen – en om te suggereren dat sommige mensen daartoe niet in staat zijn, is neerbuigend en onnauwkeurig.

Intuïtief leren eten ziet er voor iedereen misschien anders uit, maar dat is het wel zal het nog leren. Jouw intuïtieve eetreis zal er anders uitzien dan de mijne, maar de een zal niet noodzakelijkerwijs ‘natuurlijker’ zijn dan de ander, toch?

5. Mythe: Honger en verzadiging zijn de leidende lichten van intuïtief eten

Het leren respecteren van je hongersignalen is een pijler van intuïtief eten, maar het is slechts een pijler. Het vertelt niet het hele verhaal van je instincten, gevoelens en gedachten.

“Een andere uitspraak die ik vaak zeg: ‘Oh, ik eet als ik honger heb en stop als ik vol zit – dat is intuïtief eten.’ Dat is helemaal niet het geval; “Dat is een klein en belangrijk onderdeel ervan”, zegt ze. Zit er een dieetmentaliteit achter wat jij als verzadiging ervaart? Heb je je lichaamsvorm geaccepteerd? Ren, zwem of dans je voor het pure plezier? Intuïtief eten is niets – en hoe meer je het vereenvoudigt, hoe minder je er profijt van hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *