4 waarschuwingssignalen voor therapeuten waar u op moet letten

By | September 12, 2023

FHet vinden van een goede chemie met een therapeut is vergelijkbaar met daten, behalve dat je in plaats van romantische aantrekkingskracht afweegt hoe emotioneel veilig je je voelt bij iemand. Net als bij daten kunnen therapeuten tekenen vertonen dat ze niet geschikt voor u zijn, ook wel waarschuwingssignalen voor therapeuten genoemd.

Uit onderzoek blijkt dat de therapeutische relatie de belangrijkste factor is in de voortgang van iemands counseling. Daarom is het vinden van de juiste psychotherapeut van het grootste belang.

Tekenen dat een therapeut het gewoon niet voor elkaar krijgt

Met de juiste therapeut zul je hopelijk een goede relatie hebben en je veilig voelen, soms uitgedaagd, en betrokken bij het proces. Mollie Spiesman, LCSW, een psychotherapeut in een privépraktijk, zegt dat als je je ongemakkelijk voelt, beoordeeld wordt of aarzelt om persoonlijke informatie vrij te geven, je jezelf moet afvragen of je je bij elke therapeut zo zou voelen, of dat dit specifiek is voor de therapeut. wie je ziet.

Als u nieuw bent bij therapie, probeer uzelf dan een paar sessies te geven om eraan te wennen voordat u de situatie beoordeelt. “Het starten van therapie kan kwetsbaar en intimiderend aanvoelen, en de therapeut is letterlijk een vreemde”, legt Lou Ursa, LMFT, een therapeut in Californië uit. “Misschien heb je meer tijd nodig om je op je gemak te voelen.”

Wanneer u uw gevoelens over een nieuwe therapeut overweegt, is een nuttig onderscheid het identificeren van het soort ongemak dat u ervaart. Therapie gaat vaak over het omgaan met ongemak, legt Morgan Pommells MSW uit, een traumatherapeut in Toronto, Ontario. “Er is een verschil tussen productief ongemak, dat leidt tot groei en inzicht, en onproductief ongemak, dat voortdurend verontrustend aanvoelt of niet aansluit bij je behoeften”, zegt Pommells.

Uw betrokkenheid bij de sessie kan ook een teken zijn of de relatie of aanpak goed bij u past. “Als je niet geïnteresseerd bent in sessies, voortdurend moeite hebt om deel te nemen, of je vaak afstandelijk of gedissocieerd voelt, kan dit erop wijzen dat de therapiestijl niet voor jou werkt”, zegt Pommels.

Net als bij daten, zal niet iedereen geschikt voor je zijn. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat iemand rode vlaggen heeft, maar je verdient iemand bij wie je het gevoel hebt dat je jezelf kunt zijn. Pommels zegt dat nuances, zoals het gebrek aan begrip van je humor bij een therapeut, van invloed kunnen zijn op je gevoel gezien en gehoord te worden in de therapieruimte.

Therapeuten hebben verschillende communicatiestijlen, en het kan zijn dat u beter overweg kunt met iemand die bot en vriendelijk is, het grootste deel van de tijd luistert of evenveel feedback geeft, afhankelijk van hoe vaak u iets deelt. Deze behoeften zijn grotendeels gebaseerd op persoonlijke voorkeuren.

Daarnaast de modaliteit of therapeutische benadering van een therapeut, zoals: Sommige behandelingen, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), zijn mogelijk niet de beste voor u. Er zijn geen one-size-fits-all modaliteiten, en de effectiviteit ervan kan variëren afhankelijk van de symptomen of het gedrag van een persoon. Als u geen vooruitgang boekt of uw symptomen verergeren, kunnen dit tekenen zijn dat de aanpak niet geschikt is.

Zelfs als een therapeut een uitstekende opleiding en kwalificaties heeft, is hij misschien niet geschikt als je denkt dat de therapeut een agenda heeft die niet strookt met wat je hoopt te bereiken met de therapie, benadrukt Ursa. Hoewel het over het algemeen een goed idee is om open te staan ​​voor nieuwe perspectieven, moet u het gevoel hebben dat de therapeut u behandelt alsof u uzelf het beste kent (omdat u dat ook doet!).

Als je geen directe reden hebt waarom een ​​therapeut niet meedoet, is dat ook prima. “Soms is het gewoon een onderbuikgevoel dat het niet klopt”, zegt Spiesman.

Rode vlaggen voor therapeuten

Soms vertonen therapeuten gedrag dat niet geschikt is voor sessies. In tegenstelling tot een discrepantie in communicatiestijl of therapeutische benadering die geschikt zou kunnen zijn voor andere cliënten, zijn sommige handelingen niet geschikt voor de etiquette van de arts.

Overmatige zelfonthulling

Hoewel een therapeut van tijd tot tijd een relevante persoonlijke anekdote deelt, passend en zelfs nuttig kan zijn bij het normaliseren van gedeelde ervaringen, is voortdurende zelfonthulling, vooral als dit niet relevant is, een waarschuwingssignaal. Therapie moet over de cliënt gaan, niet over de therapeut, zegt Pommells.

Maak je gevoelens ongeldig

Een mooi besef voor velen die in therapie gaan, is dat jouw emotionele ervaring geldig is. Wanneer een therapeut uw gevoelens ontkracht of afwijst, is dat antitherapeutisch. Vooral omdat een therapeut in een machtspositie verkeert, kan deze handeling aanzienlijke schade aanrichten.

Frequente annuleringen of ghosting

Therapeuten krijgen te maken met menselijke ervaringen, zoals noodsituaties in het gezin of autopech, zegt Pommells. Als er echter regelmatig annuleringen zijn of de communicatie onbetrouwbaar is, zoals niet-reagerende e-mails, verzwakt dit het vermogen om op die persoon te vertrouwen. Vertrouwen in therapie is essentieel.

Neemt te veel emotionele ruimte in beslag

Als een therapeut te veel emotionele ruimte inneemt, kan hij/zij emoties tonen die niet passen bij de sessie of de inhoud over zichzelf maken. Wanneer een therapeut tijdens een sessie emoties toont of zelfs met je mee huilt, kan dat soms ontzettend helend zijn. Maar als een therapeut tijdens een sessie al zijn tranen laat vallen, is dat waarschijnlijk een alarmsignaal. Het is de taak van een therapeut om met je gevoelens om te gaan, zegt Pommells.

“Het is belangrijk om jezelf niet van streek te maken door tegen jezelf te zeggen dat het niet belangrijk is of dat je te gevoelig bent”, zegt Ursa. Als u een waarschuwingssignaal van een therapeut opmerkt, is de eerste stap die u moet nemen dit persoonlijk of via e-mail met hem/haar te bespreken. Afhankelijk van hun reactie kun je ze misschien blijven zien terwijl ze de problemen aanpakken. anders kunt u desgewenst contact opnemen met een andere therapeut.

Wanneer de waarschuwingssignalen van de therapeut de grens overschrijden die leidt tot onethisch gedrag

Onethisch gedrag omvat onder meer seksuele of romantische relaties met klanten, het schenden van de vertrouwelijkheid of het opzettelijk oplichten van klanten of hun verzekeringsmaatschappijen, legt Pommells uit. Ook een veroordelende houding tegenover iemands identiteit of een gebrek aan culturele gevoeligheid worden als onethisch beschouwd.

“Deze situaties leiden ertoe dat de vergunning van therapeuten wordt ingetrokken of langdurig wordt geschorst”, zegt Pommels. Als je onethisch gedrag van een therapeut constateert, kun je de sessies stopzetten en dit melden bij de vergunningverleningscommissie, zegt Pommels. “Licentieborden variëren per staat en zijn te vinden met een snelle Google-zoekopdracht”, legt Ursa uit.

Afgezien van waarschuwingssignalen en onethisch gedrag, klopt de interpersoonlijke dynamiek met een therapeut soms gewoon niet, zegt Pommells.

“Het heeft niet noodzakelijkerwijs een slechte weerslag op de therapeut of op jezelf, het maakt gewoon deel uit van menselijke relaties. En als het gebeurt, is het oké om het te erkennen en een therapeut te zoeken waarvan ik denk dat die beter bij je past”, zegt Pommels.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *