4 gezonde leefstijlgewoonten uit de blauwe zones

By | September 10, 2023

DLijkt het erop dat elk gezondheidsadvies dat u ontvangt neerkomt op een van twee dingen: dieet en lichaamsbeweging? Of houden ze je elke keer dat je naar de dokter gaat dezelfde spontane toespraak over gezonde levensstijlgewoonten, wat eigenlijk alleen maar betekent ‘goed eten’ en ‘meer bewegen’?

Natuurlijk fitness en voeding Zijn Eigenlijk twee van de beste dingen die je voor je lichaam kunt doen. Dit is vrijwel onbetwist. Maar er zijn nog andere dingen die u kunt doen om uw gezondheid te verbeteren – en sommige daarvan zijn dat ook Echt vermakelijk (we beloven het!).

Neem als voorbeeld de gemeenschappen over de hele wereld die bekend staan ​​als de ‘Blauwe Zones’ – de regio’s waar mensen het langst en gezondst leven (geïdentificeerd door National Geographic Fellow en bekende auteur Dan Buettner). De meeste mensen in deze gebieden die ouder zijn dan 90 volgen niet het nieuwste dieet en lopen niet op de loopband in een boetiekbootcampstudio. Je leeft een evenwichtige levensstijl die de nadruk legt op plezier en vreugde.“Zelfs als u niet in een Blauwe Zone woont, kan het overnemen van deze principes een diepgaande invloed hebben op uw gezondheid en levensduur”, zegt Joy Stephenson-Laws, JD, oprichter van de gerenommeerde non-profit organisatie voor gezondheidseducatie Proactive Health Labs. Ze zegt dat we allemaal van deze Blue Zone-gewoonten kunnen leren en deze in ons dagelijks leven kunnen implementeren. “Door eenvoudige maar belangrijke veranderingen in levensstijl kan iedereen het pad bewandelen naar een gezonder en mogelijk langer leven”, zegt ze.

Hier zijn vier op Blue Zone geïnspireerde gezonde levensstijlgewoonten voor een lang leven die aanvoelen als alles Maar een koor.

1. Maak het jezelf gemakkelijk

“Schakel terug”, beveelt Stephenson-Laws aan. “Beheer stress effectief, want chronische stress kan leiden tot ontstekingen en verschillende chronische ziekten.”

Geen van de Blauwe Zone-gebieden ligt in grote stedelijke gebieden – en misschien is er wel een verband tussen het levenstempo en de gezondheid. Misschien heeft het iets te maken met de mentaliteit van het ‘eilandleven’. Afgezien van Loma Linda (een buitenwijk van Californië, 60 mijl ten oosten van Los Angeles) en Costa Rica, zijn de andere drie Blue Zones eigenlijk eilanden: Okinawa, Sardinië en Ikaria zijn allemaal omgeven door water en gescheiden van de drukte.

Dat wil niet zeggen dat je gedoemd bent als je in de stad woont, maar eerder dat een langzamer levenstempo kan bijdragen aan je welzijn. Hoe vertragen? Misschien zijn er verplichtingen waar je ‘nee’ tegen kunt zeggen, of manieren om meer pauzes in je dag in te bouwen.

2. Geniet van happy hour

Als je nog niet drinkt, is dit niet de reden om ermee te beginnen; alcohol als ingrediënt heeft geen gezondheidsvoordelen. Maar kerken in de Blauwe Zone (met uitzondering van Loma Linda, die voornamelijk uit nuchtere Zevende-dags Adventisten bestaat) hebben de neiging om aperitief te drinken met vrienden en familie. Een aperitief, om het zo maar te zeggen.

Dus als je van een glas wijn houdt, drink er dan één om vijf uur en niet laat in de avond, zegt Stephenson-Laws. “Gematigd alcoholgebruik [can help you] Behoud een optimale gezondheid en voorkom mogelijke bijwerkingen.” Bovendien valt er veel te zeggen over de lange levensduurvoordelen van het zich overgeven aan een ritueel dat helpt stress te verminderen (zie hierboven) en wat het vinden van gezelschap en verbinding, wat ons leidt naar…

3. Geef prioriteit aan uw sociale leven

Een van de beste inzichten in de Blue Zone-levensstijl? Het gevoel van sociale verbondenheid. “Erbij horen is belangrijk”, zegt Stephenson-Laws. “Het opbouwen van een ondersteunende gemeenschap, hetzij via op geloof gebaseerde diensten of positieve sociale netwerken, draagt ​​bij aan een langer leven.”

Zet uw relaties op de eerste plaats – vóór werk en andere prioriteiten. Het investeren van uw tijd in uw gezin en het opbouwen van vriendschappen kan een gevoel van steun bevorderen, eenzaamheid voorkomen en u een groter doel geven. “Omring jezelf”, zegt Stephenson-Laws.

Vraag uzelf af: wat kunt u deze week – of nu – doen om uw sociale gezondheid te verbeteren? Het is misschien makkelijker dan je denkt. Misschien iemand uitnodigen voor een wandeling. Regel een inhaalgesprek met een vriend. Of stel jezelf voor aan iemand die nieuw is in de yogales.

4. Vind je geluk

Het is gemakkelijk om onder het mom van ‘realisme’ in cynisme te vervallen, maar het is veel brutaler om ondanks de obstakels voor vreugde en optimisme te kiezen. “Pas vastberadenheid en een positieve houding aan [is a Blue Zone habit]zegt Stephenson-wetten. “Dit kan een belangrijke bijdrage leveren aan een gezond en gelukkig leven.”

Hoewel dankbaarheid, optimisme en het vinden van betekenis niet per se de gemakkelijkste dingen zijn om meteen te implementeren, kan deze formule een aanzienlijke impact hebben op uw fysiologische en psychologische welzijn. En het is gratis: er zijn geen toeslagen of lidmaatschap van een sportschool vereist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *