4 basisprincipes van koffie, volgens een expert

By | September 8, 2023

FVandaag is het officieel PSL-seizoen en dat kan maar één ding betekenen: dagelijkse koffietrips naar Starbucks zijn mogelijk. De waarheid is dat, ondanks alle pompoenkruiden #duuupes die rondzweven op sociale media, er niets beter is dan een koud brouwsel van Venti-pompoencrème, gemaakt door een Starbucks-professional.

Ze zeggen dat consistentie de sleutel is in de restaurantindustrie, en dat geldt ook bij Starbucks over de hele wereld. Waar je ook gaat, de koffie smaakt vrijwel altijd hetzelfde. Is het een soort geheime barista-magie? Nee. Sterker nog, de mensen bij Starbucks hebben vastgesteld wat zij ‘de vier fundamentele principes van koffie’ noemen, en dat is het succes achter hun altijd heerlijk smakende drankjes, waar je ook bent. We spraken met Lennon Fediw, die verantwoordelijk is voor koffie-educatie en -ervaring bij Starbucks en bijna twintig (!) ervaring heeft in de koffie-industrie, om erachter te komen wat dit betekent Echt nodig om de perfecte koffie te bereiden.Wat zijn de vier basisprincipes van koffie?

Zelfs na tientallen jaren bijna elke *slaap* ochtend koffie te hebben gezet, is het heel goed mogelijk dat de meesten van ons tot nu toe geen idee hadden van de vier basisprincipes van koffiezetten. Als Starbucks Global Coffee Education and Experience Manager is Fediw’s primaire verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat de koffie heerlijk smaakt en dat elk kopje voldoet aan de hoge kwaliteitsnormen van Starbucks. Met andere woorden: voor Fediw kan een dag op ‘kantoor’ betekenen dat je elke dag meer dan 400 koppen koffie proeft – dat betekent kwaliteitsborging en groot enthousiasme.

Maar hoe kan Fediv na zoveel koffie een goede kop van een slechte onderscheiden? Het komt allemaal neer (woordspeling bedoeld) op de vier basisprincipes van koffie: verhouding, maling, water en versheid. (En deze zijn van toepassing op alle soorten koffie – hoewel nummer drie een beetje anders zal zijn bij het maken van cold brew.) Laten we ze dus allemaal opsplitsen.

1. Vind de perfecte verhoudingen

Een van de belangrijkste beslissende factoren bij het zetten van koffie is de juiste verhouding, volgens Fediw is dit twee eetlepels (10 gram) gemalen koffie per 180 ml water. “Te weinig koffiedik resulteert in overmatig geëxtraheerde of bittere koffie. Te veel koffiedik zorgt ervoor dat de koffie te weinig wordt geëxtraheerd en niet de volle smaak van de melange behoudt”, zegt Fediw.

Volgens de koffie-expert is proportie de meest gemaakte fout bij het zetten van koffie. Hij verzekert ons echter dat het ook de gemakkelijkste fout is om te corrigeren. opluchting.

Een van de belangrijkste beslissende factoren bij het zetten van koffie is de juiste verhouding, volgens Fediw is dit twee eetlepels (10 gram) gemalen koffie per 180 ml water.

2. Wetende dat er geen one-size-fits-all maaltijd is als het om koffie gaat

Koffie zeker is niet Een oplossing die voor iedereen geschikt is. In plaats daarvan is het aanpassen van de koffiemaling essentieel als een goede koffiekwaliteit het doel is. “Verschillende brouwmethoden vereisen verschillende maalgraden. Een te fijne maling kan water vasthouden en resulteren in een bitter, onaangenaam brouwsel. Als de maling te grof is, zal de koffie zwak zijn en geen onderscheidende eigenschappen of aroma’s bevatten”, zegt Fediw. Bij twijfel suggereert hij echter dat een grovere maling over het algemeen iets vergevingsgezinder is. “Overmatig geëxtraheerde koffie smaakt veel slechter dan te weinig geëxtraheerde koffie. Mocht je dus twijfelen over de zetmethode, kies dan altijd voor de grove variant.”

En als u de bonen zelf maalt, raadt Fediw u aan waar mogelijk een braammolen te gebruiken in plaats van een mesmolen om een ​​gelijkmatigere maling te garanderen en tegelijkertijd de blootstelling aan hitte te verminderen, die de delicate oliën en de samenstelling van verse koffiebonen kan vernietigen.

Als je echter ooit twijfelt over het juiste maalprotocol, zegt Fediw dat je altijd een Starbucks-barista om hulp kunt vragen om erachter te komen welke maling geschikt is voor jou (en je zetmethode). “Als je koffie met hele bonen bij Starbucks koopt, kun je je barista vragen de bonen voor je te malen, waarbij hij de perfecte maling voor jouw favoriete zetmethode selecteert. Zo worden de bonen grover gemalen als je ze bereidt met een koffiepers.”

3. Gebruik het juiste type water

Hoewel water misschien een bijzaak lijkt, zegt Fediw dat je je niet voor de gek moet houden. Water kan je kopje koffie in je eentje maken of breken. Daarom nemen de mensen bij Starbucks speciale maatregelen om ervoor te zorgen dat ze altijd het beste soort water gebruiken om koffie te zetten. “Hoewel koffie misschien geen belangrijk ingrediënt lijkt, bestaat het voor 98 procent uit water. Het soort water dat gebruikt wordt tijdens het brouwen heeft een grote impact op de uiteindelijke smaak”, zegt Fediw.

Om ervoor te zorgen dat de waterkwaliteit niet de reden is voor een smakeloze cappuccino, raadt hij aan altijd schoon, vers water te gebruiken dat gefilterd of vrij van verontreinigingen is. “Vermijd zacht water of bronwater en gebruik vers gefilterd water als je thuis koffie zet. Een eenvoudige waterfilterkan met actieve kool helpt thuis de lekkerste kop koffie te zetten”, zegt Fediw.

En nu we het toch over water hebben, voegt Fediw eraan toe dat H2O, verwarmd tot “net tegen het kookpunt”, oftewel tussen de 195 en 205°F, de optimale plaats is om het volledige spectrum aan smaken van de koffie te extraheren. “Te koud water dempt de smaak en verzwakt het aroma van de koffie”, zegt Fediw.

4. Behoud van de versheid van de koffie

Simpel gezegd: koffie, vocht en zuurstof niet Meng goed. Om deze reden raadt Fediw aan om koffie altijd in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur te bewaren, zodat deze in topvorm blijft. En in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, koffiebonen zou niet Ga anders in de koelkast of vriezer. “We raden af ​​om koffie in de koelkast of vriezer te bewaren, omdat de koelfunctie die daarin wordt gebruikt ervoor kan zorgen dat vocht op de koffie condenseert, waardoor de smaak dof wordt. De beste manier om koffie te bewaren is in een ondoorzichtige, luchtdichte verpakking of in de originele zak.”

“We raden af ​​om koffie in de koelkast of vriezer te bewaren, omdat de koelfunctie die daarin wordt gebruikt ervoor kan zorgen dat vocht op de koffie condenseert, waardoor de smaak dof wordt. De beste plaats om koffie te bewaren is in een ondoorzichtige, luchtdichte verpakking of in de originele zak.” – Lennon Fediw

En hoewel dat misschien een beetje extra voelt (vooral zonder dat er een beetje cafeïne door onze aderen stroomt), moedigt Fediw ons aan om het te doen. altijd Gebruik elke keer dat u koffie zet vers koffiepoeder. Oké, we horen je. Maar indien nodig raadt Fediw aan om het koffiepoeder uiterlijk een week na het malen te gebruiken.

De onofficiële *vijfde* basisregel van koffie: veel plezier

Koffie zetten hoort leuk te zijn en lang niet zo intimiderend als het klinkt. “Koffie is toegankelijk en het is mogelijk om een ​​heerlijk kopje koffie te zetten. Als je de kleine dingen goed doet, kun je een matige kop koffie vermijden”, zegt Fidew. Bovendien is het beste brouwsel uiteindelijk het brouwsel dat verkrijgbaar is en waar jij van geniet.

Een RD legt de voordelen van het drinken van koffie uit:Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *