3 tekenen dat fasciitis plantaris geneest

IAls u ooit heeft gegild van de pijn of een scherp of pijnlijk gevoel aan de onderkant van uw voet heeft gevoeld toen u ‘s ochtends voor het eerst uit bed kwam, kent u waarschijnlijk de pijn van plantaire fasciitis.

Deze pijnlijke voetaandoening wordt veroorzaakt door een ontsteking van de fascia plantaris, de band van dik bindweefsel die langs de voetzool loopt van het hielbeen tot aan de bal van de voet

Hoewel er veel aandacht wordt besteed aan de behandeling van fasciitis plantaris, is er minder discussie over tekenen dat fasciitis plantaris geneest en of het oké is om te rennen met fasciitis plantaris of om de soorten activiteiten en oefeningen te hervatten die je vroeger leuk vond voordat de pijn optrad. .Hoe lang duurt plantaire fasciitis gewoonlijk?

Fysiotherapeut Damien Howell, DPT, OCS, zegt dat er niet noodzakelijkerwijs een ‘typische’ tijdsduur is dat plantaire fasciitis aanhoudt – deze kan variëren van drie weken tot twee jaar of langer.

“Het hangt ervan af of risicofactoren en bijdragende houdingen, posities en activiteiten adequaat worden aangepakt”, zegt Dr. Howel. “Het hangt er ook van af of genezingsoefeningen ondergedoseerd of overgedoseerd zijn.”

Wat zijn de belangrijkste tekenen dat uw fasciitis plantaris verbetert?

dr. Howell zegt dat verbetering van de tekenen en symptomen van fasciitis plantaris een goed teken is dat je herstellende bent.

1. Je hebt gelukkiger ochtenden

Als je eerste stap in de ochtend minder pijnlijk aanvoelt, is dat reden voor een feestje. Minder ontstekingen betekent dat het minder pijn doet als u uit bed komt.

2. Je voet kan meer bewegen

Terwijl u geneest, zult u een grotere flexibiliteit in de voet merken – u zult uw tenen en enkel over een groter bewegingsbereik kunnen bewegen.

“Een gestandaardiseerde, zelf uitgevoerde ‘knie-tot-muur-test’ kan worden gebruikt om de pijnlijke kant te vergelijken met de niet-pijnlijke hiel (en er zijn normen beschikbaar als hielpijn op beide hielen optreedt)”, zegt Dr. Howel. Om dit te doen, ga je naast een muur staan ​​en val je naar voren (met je hiel op de grond) totdat je knie de muur raakt. Hoe verder u uw voet kunt plaatsen en toch de muur kunt raken, hoe meer flexibiliteit u in uw enkel zult hebben. Echter, dr. Howell wijst erop dat te veel flexibiliteit ook fasciitis plantaris kan verergeren. Als dit het geval is, moet u strekken vermijden.

3. Je PT-oefeningen worden gemakkelijker

dr. Howell zegt dat er verschillende manieren zijn om voetspierzwakte geassocieerd met fasciitis plantaris te beoordelen. Als je fasciitis plantaris in slechts één voet hebt, zijn die spieren ‘kleiner, zachter en minder gecoördineerd’, zegt hij. Je kunt de intrinsieke kracht van de voetspieren ook testen met korte voetoefeningen, teenpiano of steen/papier/schaar met tenenoefeningen, suggereert Dr. Howel eerder. “Wanneer oefeningen om de voetspieren te versterken gemakkelijker worden en het prestatieniveau van de niet-aangedane voet benaderen, is dat een teken van verbetering.”

Hoe kun je het herstel versnellen?

Om te genezen moet je de oorzaak van het probleem aanpakken. Enkele van de meest voorkomende activiteiten die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van fasciitis plantaris zijn onder meer staan, lopen of rennen met ongepast schoeisel, een slechte houding, een te lange stap zetten, de hiel slaan of plotseling uw fysieke activiteit verhogen. dr. Howell voegt eraan toe dat te lang knielen of herhaaldelijk op één been staan, een peuter op de heup dragen, enz. ook risicofactoren kunnen zijn.

dr. Howell zegt ook dat u eventuele bijdragende factoren moet identificeren die u mogelijk kunt veranderen, zoals overtraining, overgewicht, hormonale onevenwichtigheden, repetitieve houdingen of andere activiteiten die meer druk uitoefenen op de hiel of fascia plantaris.

Een fout die uw herstel kan beïnvloeden? Te veel aandacht besteden aan het strekken van de voeten. “Mijn ervaring is dat een veelgemaakte fout is dat je veel te veel rekt”, zegt hij. “Hielpijn houdt vaak verband met het feit dat de fascia plantaris en de pezen niet stijf genoeg zijn.” Een onjuiste aanpak zal niet alleen de aandoening verergeren, maar ook de tijd die nodig is voor het verdwijnen van de fascia plantaris verlengen.

Hoe weet u wanneer u uw normale activiteiten kunt hervatten?

Het goede nieuws is dat dr. Howel zegt dat stop Plantaire fasciitis vereist zelden enige beweging. In plaats daarvan gaat het erom aanpassingen te maken en de hielbelastende activiteiten met mate te houden.

“Deelnemen aan activiteiten met lichte pijn (drie op de tien) is prima”, zegt dr. Howel. “Het beste is om de pijn de ochtend na de activiteit te meten, wanneer je voor het eerst uit bed stapt. Als de pijn bij het zetten van je eerste stap in de ochtend erger is dan de ochtend ervoor, dan was de vorige activiteit te veel. Als de eerste stap van de ochtendpijn hetzelfde is als de dag ervoor, kan het activiteitenniveau hetzelfde zijn.” En als het minder pijnlijk is? U heeft groen licht om nog een stap verder te gaan.

Hoe kun je voorkomen dat plantaire fasciitis terugkeert?

Als je het probleem eenmaal hebt opgelost, heb je waarschijnlijk geen zin om het opnieuw te beleven. dr. Howell zegt dat het belangrijk is om alle beïnvloedbare risicofactoren die de fascia plantaris belasten, te identificeren en aan te pakken. Kortom, als u de oorzaken niet aanpakt, zal de aandoening zich waarschijnlijk opnieuw voordoen.

Mogelijk moet u meer ondersteunend schoeisel aanschaffen (zorg ervoor dat u de beste schoenen draagt ​​voor fasciitis plantaris), uw activiteitenniveau geleidelijk verhogen, of samenwerken met een podoloog of fysiotherapeut om biomechanische zwakheden of problemen met hardlopen of lopen te identificeren.

Met de juiste veranderingen is fasciitis plantaris niet gedoemd er eeuwig mee te leven.

Leave a Comment