2 soorten zuivelproducten geconsumeerd in de Blauwe Zones

By | September 9, 2023

FVoor veel mensen is een glas melk een essentieel onderdeel van een gezond ontbijt. Als je het echter vraagt ​​aan onderzoeker naar een lang leven en journalist Dan Buettner, de uitvinder van Blue Zones, een term die is bedacht voor gebieden in de wereld waar bewoners regelmatig een lang, gezond leven leiden, is de sleutel (ingrediënt) tot een lang leven is niet Koeienmelk. Maar wacht. Dit betekent niet dat zuivelproducten volledig uitgesloten zijn.

“Melk van koeien speelt geen essentiële rol in welk Blue Zones-dieet dan ook, behalve dat van sommige adventisten [in Loma Linda, California]“, zegt Büttner in een blogpost. Dit is niet het geval (kaasliefhebbers, ik herhaal, niet) betekenen dat melk volledig uitgesloten is. Simpel gezegd: het komt gewoon niet van koeien. Buettner wijst erop dat de twee meest populaire soorten melk in de Blue Zones schapen- en geitenmelk zijn.

Hieronder zullen we, met de hulp van een geregistreerde diëtist, de voordelen van deze twee melksoorten onderzoeken en waarom ze misschien net zo goed, zo niet beter, zijn dan hun tegenhanger op koemelk.Hoe mensen in de Blue Zones zuivelproducten consumeren

Door de eetgewoonten van enkele van de langstlevende mensen ter wereld te bestuderen, ontdekte Buettner enkele overeenkomsten tussen hen. Eén daarvan is dat mensen in deze gemeenschappen de neiging hebben om zuivelproducten in zeer kleine hoeveelheden te consumeren. Om deze reden raden onderzoekers vaak aan om uw maandelijkse inname van zuivelproducten grotendeels te verminderen. Als vuistregel raadt de langlevendeskundige aan om zuivelproducten niet vaker dan een paar keer per week te consumeren.

Wat betreft de manier waarop de melk wordt geconsumeerd, zegt Büttner dat deze meestal niet rechtstreeks uit het glas komt. In plaats daarvan ondergaat geiten- en schapenmelk fermentatie om andere heerlijke zuivelproducten te vormen. “Interessant is dat de meeste geitenmelk niet vloeibaar wordt geconsumeerd, maar eerder gefermenteerd zoals yoghurt, zure melk of kaas”, zegt hij. Volvette, natuurlijk gefermenteerde yoghurt zonder toegevoegde suikers is vooral populair in de twee blauwe mediterrane zones: Ikaria (Griekenland) en Sardinië (Italië).

Buettner zegt echter dat hij door zijn onderzoek niet in staat was een direct verband vast te stellen tussen de consumptie van deze twee soorten melk en een lang leven, en ook niet of andere factoren een rol speelden, zoals het beklimmen en afdalen van heuvelachtig terrein om de melk eruit te halen. dieren kunnen de tekenen van gezond ouder worden verder versterken.

Hoe verhouden schapen- en geitenmelk zich tot koemelk?

Lauren Manaker, RDN, LD, een geregistreerde diëtist gevestigd in Charleston, wijst op verschillende voedingsverschillen En Bij het vergelijken van de drie soorten melk komen overeenkomsten naar voren. Wat betreft wat ze gemeen hebben, zegt ze dat ze allemaal geweldige bronnen zijn van essentiële voedingsstoffen, waaronder eiwitten, calcium en vitamines. Bovendien merkt Manaker vanuit voedingsperspectief geen significante verschillen in het dieet tussen hen.

Wat de verschillen betreft, zijn de verschillen in smaak en geur het duidelijkst. Op zichzelf heeft geitenmelk een zoete en grotendeels neutrale smaak zonder sterke nasmaak of geur, terwijl schapenmelk ook licht zoet is, vergelijkbaar met koemelk. Wanneer u er echter kaas van maakt, zult u merken dat geitenkaas een scherpe en pittige smaak heeft met een zachte, bijna smeerbare textuur, terwijl fetakaas een vergelijkbare textuur heeft, maar iets rokeriger en zoeter van smaak is. Kaas gemaakt van koemelk is daarentegen aardser of nootachtiger.

Een ander groot verschil tussen de drie zuivelproducten in kwestie is hoe gemakkelijk ze verteerbaar zijn. Het overstappen van koemelk naar schapen- en/of geitenmelk kan grote voordelen voor je darmen hebben.

Welk type melk is het gemakkelijkst verteerbaar?

Om de ‘tolerantiefactor’ van deze verschillende soorten melk beter te begrijpen, stelt Manaker voor om ze in hun kaasvorm te visualiseren. “Kaas gemaakt van koemelk kan steviger zijn dan kaas gemaakt van geiten- en schapenmelk”, zegt ze. “Dit komt gedeeltelijk door de manier waarop de wrongel ontstaat tijdens het kaasbereidingsproces, wanneer zuur wordt gecombineerd met bepaalde eiwitten die in melk voorkomen”, zegt ze.

Wanneer we melk consumeren, reageren onze maagzuren op een vergelijkbare manier met de melkeiwitten, wat betekent dat wanneer geitenmelk wordt geconsumeerd er een ‘zachtere’ wrongel wordt gevormd, terwijl wanneer koemelk wordt geconsumeerd er een ‘hardere’ wrongel wordt gevormd als gevolg van de verschillende eiwitstructuren. Dit heeft op zijn beurt invloed op hoe gemakkelijk het wordt verteerd, zegt Manaker. (Lees: Geiten- en schapenmelk zijn misschien gemakkelijker voor de maag.)

Durae Hardy, merkmanager bij Laura Chenel, een Amerikaans premium geitenkaasbedrijf, wijst er ook op dat geitenmelk “A2-dominant” is, wat betekent dat het eiwit gemakkelijker verteerbaar kan zijn vanwege de aminozuursamenstelling. Bovendien zegt ze dat yoghurt en kaas gemaakt van geitenmelk soms een lager lactosegehalte kunnen hebben dan hun tegenhangers van koemelk. Buettner wijst er ook op dat geitenmelk zowel lactose als lactase bevat, een enzym dat het lichaam helpt lactose te verteren – wat de spijsvertering gemakkelijker kan maken.

Mensen met lactose-intolerantie moeten echter voorzichtig zijn. “Melkalternatieven gemaakt van koemelk kunnen nog steeds lactose bevatten”, zegt Manaker. “Het verschil ligt in de eiwitstructuur, wat de reden kan zijn waarom sommige mensen de een boven de ander tolereren en waarom sommige mensen hun moeilijkheid bij het verteren van koemelkeiwit verwarren met lactose-intolerantie.”

Ze stelt in ieder geval voor om ervoor te zorgen dat de gekochte melk of melkproducten altijd uit gepasteuriseerde bron komen om het risico op besmetting te verkleinen. “De CDC heeft ontdekt dat rauwe zuivelproducten 840 keer meer kans hebben om ziekten te veroorzaken dan gepasteuriseerde zuivelproducten”, zegt ze.

Hoe kun je geiten- en schapenmelk het beste consumeren?

Manaker zegt dat er een breed scala aan schapen- en geitenmelkproducten is die je in je dieet kunt opnemen. “Gepasteuriseerde schapen- of geitenmelk is niet de enige optie”, legt ze uit. “Je kunt ook yoghurt, kaas en zelfs wat ijssmaken proberen, gemaakt met deze zuivelingrediënten”, zegt ze. Het enige om op te merken is dat de consistentie kan variëren als gevolg van verschillende eiwitstructuren.

Een KB presenteert de beste alternatieve kazen:Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *