2 soorten plantaardige melk om de levensduur te verlengen

A Een blik in een koelkast een paar decennia geleden zou aantonen dat de overgrote meerderheid van de melkdrinkende Amerikanen alleen naar koemelk greep, het soort dat melk bevat. Tegenwoordig is dat niet helemaal het geval: in 2022 kocht 41 procent van de Amerikaanse huishoudens plantaardige melk.

De voordelen van alternatieve melk zijn bekend. Melkkoeien produceren een grote hoeveelheid voor het milieu schadelijke broeikasgassen – relatief veel meer dan veganistische melkalternatieven. We weten ook dat sommige plantaardige melksoorten net zo voedzaam zijn als koemelk, zo niet zelfs voedzamer. (Havermelk bevat bijvoorbeeld vezels; vlasmelk is rijk aan omega-3-vetzuren; soja- en erwtenmelk is rijk aan eiwitten.)Alternatieve melk is ook een essentieel onderdeel van het dieet van veel van de langstlevende mensen ter wereld, dat wil zeggen de honderdjarigen die in de Blauwe Zone-regio’s wonen. Hieronder kijken we samen met Dan Buettner en een paar voedingsdeskundigen naar de manier waarop plantaardige melk in deze gemeenschappen wordt geconsumeerd vanwege de smaak en voedingswaarde.

De twee populairste plantaardige melken in de Blue Zones

Volgens Dan Buettner, oprichter van Blue Zones, New York Times Bestsellerauteur en presentator van nieuwe Netflix-series Leef tot 100: geheimen van de blauwe zonesHet drinken van melk van koeien komt in geen van de Blauwe Zones bijzonder veel voor (met uitzondering van enkele adventisten in Loma Linda, Californië).

Ondertussen de bevolking van Ikaria, Griekenland en Sardinië, Italië Doen Consumeer geiten- en schapenmelkproducten (en ook wat koemelk) met mate. Buettner vertelt ons echter dat de primaire bronnen van ‘melk’ in twee van de grote Blauwe Zones helemaal niet van dieren afkomstig zijn, maar eerder van planten. Mensen in Okinawa, Japan, grijpen vaak naar sojamelk; Adventisten in Loma Linda, Californië drinken een grote verscheidenheid aan notenmelk. Laten we hier dieper op ingaan.

Voordelen van sojamelk

Volgens gastro-enteroloog Will Bulsiewicz, MD, is sojamelk om verschillende redenen een van de beste plantaardige melk voor de darmgezondheid. Allereerst bevat het met 7 gram eiwit per kopje bijna evenveel eiwitten en essentiële aminozuren als koemelk. “Soja melk [also] bevat isoflavonen, plantaardige verbindingen die verband houden met verschillende gezondheidsvoordelen, zoals: “Zoals het verminderen van het risico op hartziekten en beroertes, het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de gezondheid van de botten”, zegt Dr. Bulsiewicz vertelde aan Well+Good.

Voordelen van notenmelk

Aan de andere kant, als je je afvraagt ​​welke soorten notenmelk het hoogste eiwit- (en calciumgehalte) hebben, zeg dan niets meer: ​​deze lijst rangschikt ze in volgorde van ‘meeste’ naar ‘minste’. En hoewel de meeste notenmelk, zoals amandel- en hazelnootmelk, je niet dezelfde eiwitten zal geven als peulvruchten- en/of koemelk, zul je aanvullende voedingsstoffen aantreffen die niet in zuivelproducten voorkomen.

Walnotenmelk is een goed voorbeeld: walnoten zijn de enige noot die wordt beschouwd als een uitstekende bron van alfa-linoleenzuur, of ALA, het plantaardige omega-3-vetzuur, waardoor deze notenmelk een uitstekende keuze is voor de langdurige gezondheid van de hersenen. Elmhurst’s Milked Walnuts-melk (gemaakt met slechts twee eenvoudige ingrediënten: gefilterd water + walnoten) bevat 1.400 milligram omega-3 ALA per portie, is veganistisch en bevat geen kunstmatige ingrediënten. Het merk voert ook een ruim assortiment plantaardige zuivelproducten, waaronder amandel-, cashew-, haver- en hazelnootmelk… Dus doe eens gek!

Koemelk heeft echter nog steeds belangrijke gezondheidsvoordelen te bieden

Met dat in gedachten raden de voedingsrichtlijnen voor Amerikanen aan om dagelijks drie porties melk van 8 ounce (of gelijke porties andere zuivelproducten, zoals kaas of yoghurt) te consumeren. Het is ook vermeldenswaard dat een verhoogde calciuminname gepaard gaat met een lager risico op het ontwikkelen van osteoporose en botbreuken, wat uiterst belangrijk is, vooral naarmate we ouder worden. Bovendien is koemelk een uitstekende bron van calcium (300 milligram per kopje), eiwit (8 gram per kopje) en andere belangrijke vitamines en mineralen zoals vitamine B12, kalium en fosfor.

Bovendien is het idee dat zuivel ‘slecht’ voor je is een misvatting, aldus geregistreerde diëtisten. Tenzij u allergisch of intolerant bent voor zuivel of lactose, of een darmprobleem heeft zoals het prikkelbare darm syndroom of SIBO, is het onwaarschijnlijk dat zuivel darmproblemen of ontstekingen veroorzaakt. Onderzoek toont ook aan dat het consumeren van zuivelproducten, vooral de gefermenteerde varianten (denk aan kefir, Griekse yoghurt), daadwerkelijk kan helpen het microbioom te versterken. verminderen Ontsteking. Hoewel zuivel in sommige westerse voedingskringen een ‘slechte’ reputatie heeft, kan het voor veel mensen nuttig zijn. (Tenzij u lijdt aan lactose-intolerantie of een melkeiwitallergie).

Er zijn tegenwoordig talloze alternatieve melkmerken verkrijgbaar, waardoor het uiterst moeilijk wordt om er maar één te kiezen. Na talloze opties te hebben getest, kwam Buettner echter tot zijn absolute favoriet: Willa’s Original Unsweetened Oat Milk. Wat maakt het zo geweldig, vraag je je misschien af? Het product van Willa bestaat uit slechts vier biologische ingrediënten (biologische volkoren haver, biologische vanille, water en zout). Het bevat ook vier gram eiwit en twee gram vezels (meer dan de meeste havermelkconcurrenten). Klinkt legendarisch.

Een KB biedt een handleiding voor alternatieve melk:Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Comment