11 stemmingsverbeterende parfums die je humeur kunnen verbeteren

By | September 15, 2023

Bij Well+Good SHOP gebruiken onze redacteuren hun jarenlange expertise om producten te selecteren (van huidverzorging tot zelfverzorging en meer) waarvan ze wedden dat je ze geweldig zult vinden. Hoewel onze redacteuren deze producten onafhankelijk selecteren, kan Well+Good een commissie ontvangen als u via onze links koopt. Veel plezier met winkelen! Ontdek de WINKEL

Een simpele geur van een kalmerende geur kan iets diep in de menselijke ziel beroeren en een bedwelmende mix van nostalgie, emotie en comfort oproepen. Elke geurliefhebber kent de kracht van een geweldige geur en de romantiek van de reukervaring. Het gaat om veel meer dan alleen lekker ruiken voor anderen. Het is een daad van zelfzorg. En toch is het effect van geur op de stemming eigenlijk behoorlijk onromantisch; het is een simpel wetenschappelijk feit.

“Geur is veruit ons krachtigste zintuig en beïnvloedt de stemming en het gedrag meer dan welke andere menselijke zintuiglijke ervaring dan ook”, legt Brianna Arps, oprichter van het luxe parfummerk MOODEAUX, uit. “Wetenschappers zeggen dat dit komt omdat de reukbol verbonden is met het limbisch systeem, dat delen van de hersenen omvat die emoties en geheugen controleren.”Op een gedetailleerder niveau is de relatie tussen geur en emotie verankerd in ons reukgeheugen en limbisch systeem, legt holistisch genezer Maura Farragher uit. Geuren gaan rechtstreeks naar de delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor emoties en herinneringen, waardoor er een verband ontstaat tussen ons mentale welzijn en wat we ruiken.

Volgens Alexandra Monet, parfumeur bij het wereldberoemde geur- en smaakbedrijf Firmenich, is het verband tussen geur en emotie zo diep dat het kan helpen de stemming en het gedrag onder controle te houden en herinneringen op te roepen (zowel bewuste als onbewuste). Geuren die nostalgie opwekken zijn bijvoorbeeld bijzonder wenselijk in tijden van onzekerheid, legt Monet uit, omdat nostalgie ons welzijn vergroot en ons op de een of andere manier opnieuw verbindt met delen van onszelf en degenen van wie we houden.

Hoe beïnvloedt geur de stemming?

Een goede geur is meer dan alleen een genot voor de neus. Het bestaat uit noten die rechtstreeks op onze emoties zijn gericht. Sommige geuren, zoals lavendel, roepen gevoelens van vrede en kalmte op, terwijl van andere, zoals wilde sinaasappel, bekend is dat ze de stemming verbeteren.

De afgelopen jaren zijn steeds meer geurmerken overgestapt op ‘functionele geuren’, een poging om een ​​emotionele band te creëren en de gemoedstoestand van de drager te verbeteren door de krachtige olfactorisch-emotionele verbinding te manipuleren. Deze logica is niets nieuws.

“Geur is een medicijn”, zegt dr. Janine Mahon, arts Chinese geneeskunde. “Geur bevat de essentie van de plant en kan lichaam en geest op krachtige manieren activeren. Wanneer je de etherische olie van een plant gebruikt, krijg je toegang tot elementen die niet toegankelijk zijn met andere plantenpreparaten.”

Veranderen geurvoorkeuren (en de effecten van geuren op de stemming) van seizoen tot seizoen?

Net zoals we in de zomer en de winter niet dezelfde kleding dragen, veranderen geurvoorkeuren en het verband tussen geur en emotie afhankelijk van het weer en de temperatuur.

“In de zomer hebben we minder nodig. Over het algemeen willen we lichtere, frissere geuren omdat we veel reizen, minder kleding dragen en minder eten”, zegt Rosie Jane Johnston, oprichter van By/Rosie Jane. “In de winter blijven we meer binnen, eten we calorierijk voedsel en nestelen we, zodat gezelligere, zwaardere geuren beter passen.”

Op het hoogtepunt van de pandemie gebruikten we geuren als toevluchtsoord en ontsnappingsmiddel. We doen waarschijnlijk elke winter hetzelfde en neigen naar geuren die warm, kalmerend en sensueler zijn. Het is een fenomeen dat steeds meer ons gebruik van geuren in het dagelijks leven bepaalt.

“Ik verwacht echt dat de geurconsumptie zal evolueren naar een directer medium van zelfzorg door middel van zelfexpressie”, vertelt Arps. “In plaats van onze favoriete geuren te dragen alleen maar om iets te voelen, wenden degenen die ervan genieten – vooral Millennials en Generatie Z – zich in plaats daarvan tot geuren om hun gevoelens te ‘accessoriseren’.”

De 11 beste stemmingsverbeterende parfums die de verbinding versterken en inspireren

PHLUR Iemand Hout – $ 96,00

“Wij zien een belangrijke rol voor Woodsy [scents] “Ik voel me kalm en ontspannen bij zowel Amerikaanse mannen als vrouwen”, vertelt Monet. Vooral de combinatie van kalmerende houtsoorten en romige muskusgeuren wordt sterk geassocieerd met ontspanning – en Somebody Wood van PHLUR is precies dat. De unisex geur bevat basisnoten van sandelhout, amber en muskus voor een onmiskenbaar gezellige, warme en licht sexy geur.

HENRY ROSE Raam omlaag – $ 120,00

Onderzoek toont aan dat citrussmaken oxidatieve stress en ontstekingsreacties verminderen, wat de stemming kan verbeteren – vooral tijdens de koudere wintermaanden, wanneer velen de ‘winterblues’ voelen. Met een zorgvuldige mix van neroli, grapefruit, bergamot, mos, oranjebloesem en Earl Grey thee, verbetert Windows Down van HENRY ROSE onmiddellijk de stemming met een frisse, pittige dosis energie. De geur heeft overal citrustonen, maar heeft een lichte, bloemige afdronk die hem perfect maakt voor dagelijks gebruik.

Dedcool-geur 01 “Bespotting” – $ 90,00

Taunt is absoluut sexy met zijn tonen van bergamot, vanille en amber. Terwijl vanille en amber een warme, flirterige uitstraling oproepen, zorgt bergamot voor een stemmingsverbeterend gevoel van energie. Het resultaat is een zoete maar evenwichtige geur die zowel zacht als romantisch is.

Le Labo Bergamote 22 Eau de Parfum – $ 220,00

In lijn met de opvattingen die we in ons onderzoek hebben gevonden, wijst Farragher op citrusgeuren vanwege hun stemmingsverbeterende, verkwikkende en opbeurende effecten. En de Bergamote 22 van Le Labo profiteert optimaal van deze gelukkige voordelen. De Eau de Parfum combineert citrustonen zoals bergamot, grapefruit en oranjebloesem met diepere, zoetere geuren zoals cederhout, amber en muskus en hints van de delicate bloemige petitgrain voor een frisse, sensuele geur die zowel kruidig ​​als onmiddellijk reinigend is.

Door/Rosie Jane Dulce Eau de Parfum – $ 70,00

“Vanille is een geweldige stemmingsverbeteraar. Het is comfortabel, veilig, bevordert het geluk en vermindert stress en angst”, legt Johnston uit. En haar nieuwste Eau de Parfum, Dulce, is precies dat. De zoete, rustgevende geur is alsof je in een warme, gezellige trui gewikkeld bent dankzij een mix van twee varianten: vanille, chocolade en hinokihout. Het is heerlijk en zoet zonder kunstmatig of overweldigend te zijn.

Ellis Brooklyn Après Eau de Parfum – $ 108,00

“In de winter worden we misschien aangetrokken door geuren die ons aarden”, legt Dr. Mahone. ‘Degenen die ons herinneren aan onze verbinding met de aarde, zoals ceder, jeneverbes en nootmuskaat.’ In feite bevorderen deze weelderige, aardse bossen een gevoel van sereniteit, evenwicht en verbinding met de natuur (wat vooral nuttig kan zijn tijdens die periodes). barre wintermaanden). Après vindt dit evenwicht perfect dankzij een succesvolle mix van jeneverbessen en cederhout, waardoor de geur wordt geaard met een frisse hint van maagdenpalm en hints van bourbon, vanille en praliné, waardoor een vleugje rijke kruiden en zoetheid wordt toegevoegd. Het resultaat is een verslavende en boeiende geur die gezellig en een beetje sexy is.

MOODEAUX waardige eau de parfum – $ 98,00

Toen Arps de debuutgeur van MOODEAUX ontwierp, wilde hij dat deze zou ruiken naar ‘een knuffel in een fles’. Een mix van citrus-, bloemige en houtachtige akkoorden, verankerd in pure warmte. Het soort dat je zintuigen in een gezellige omhelzing hult – wanneer je dat het meest nodig hebt, vooral in de winter.” Om dit te doen, combineert Worthy op een slimme manier verschillende geurstijlen op een manier die vertrouwen wekt bij de drager. En omdat de geur zich aanpast aan de natuurlijke feromonen van het lichaam, ruikt deze bij iedereen net iets anders, waardoor het een werkelijk unieke ervaring wordt.

Bond No.9 New York Tribeca-parfum – $ 320,00

Tribeca is een licht bloemig, zoet parfum dat diep luxueus en poederachtig ruikt. Noten van cacao absolute, groene hazelnoot, cederhout, ambroxan, mos, karamel en jasmijn sambac absolute roepen perfect de edgy cool-girl sfeer van Tribeca op. Deze laatste opmerking is van bijzonder belang: Dr. Mahone wijst erop dat jasmijn een beroep doet op onze emoties, waardoor dragers een boost van zelfvertrouwen en een gevoel van aantrekkingskracht krijgen.

EAUSO VERT Sintra – $ 185,00

Sintra is een perfect uitgebalanceerde, kruidig-bloemige geur die tegelijkertijd helder, fris, warm en diep rijk is. Topnoten van bergamotolie, Italiaanse citroen en aquaflora spelen met euforische basisnoten zoals iris, vetiver, sandelhout en muskus. Het resultaat combineert de opbeurende eigenschappen van citrus met het aardende karakter van deze muskusachtige, aardse tonen voor een verrassend menselijk aromatisch genot.

Snuif zoete as – $ 65,00

Er is iets onmiskenbaar aantrekkelijks aan een aardse, zoete mix; de resulterende warmte is bedwelmend en sexy. Zoete as brengt deze combinatie op zijn kop met tonen van jeneverbes, bergamot, dennenbalsem, wit mos, patchouli, tonka en vanilleboon. De geur is uiterst uitnodigend en warm, perfect als de wintervrees begint.

BYREDO Mojave-geest – $ 200,00

Mojave Ghost is een houtachtige, aromatische geur met hints van frisse en bloemige tonen die subtiel maar toch onderscheidend zijn. De geur is in één woord complex. Er zijn de nostalgische tonen van Chantilly-muskus en cederhout, zoete bloemen als ambrette, violet en magnolia, de lichte citrusnoot van amber en de bijna peerachtige Jamaicaanse nesberry. Het is een geur waardoor de drager zich net zo sexy voelt als hij ruikt (wat, voor alle duidelijkheid, erg sexy is).

Onze redactie selecteert deze producten onafhankelijk. Als u via onze links koopt, ontvangt Well+Good mogelijk een commissie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *